mi się podoba 3 i jestem za tym numerem :P
[O1] lusterka, centralny zamek
Zwiń
X
-
[O1] lusterka, centralny zamek
Szanowne koleżanki i koledzy.
Mam problem. Mianowicie el. lusterka nie działają, zasilanie jest to osobiście sprawdziłem przewody jak by ok.
Centralny nie blokuje mi drzwi kierowcy muszę z kluczyka, reszta działa ok.
Teraz zacząłem to naprawiać samochód oglądało 3 specjalistów, wszyscy mówią że przewody ok i wszystko jak by ok ale wskazują że błąd może być w tym sterowniku który znajduje się miej więcej na środku drzwi.
Może Wy wiecie co jest nie tak, może ktoś miał coś takiego.
Pomożecie?
-
-
Pytanie: w drzwiach kierowcy nie działa CZ i lusterko, a z szybą wszystko jest OK?
Pytam - bo męczyłem się u siebie długo z podobnym problemem, ale u mnie odcinało całą elektrykę w jednych drzwiach. Okazało się, że przyczyna tkwi w wiązce elektrycznej łączącej moduł w drzwiach z modułem centralnym. Izolacja na przewodach, szczególnie głównym zasilającym z wiekiem twardnieje i pęka. Najbardziej narażonym miejscem jest gumowa harmonijka pomiędzy drzwiami a pierwszym słupkiem. Przy ciasnym zwinięciu wiązki powoduje to zwarcia i najróżniejsze cuda dzieją się z elektryką w drzwiach. W moim przypadku pomogło indywidualne zaizolowanie przewodów w wiązce. Potem trzeba zresetować moduł w drzwiach - rozpiąć na chwilę kostkę pod plastikową osłoną przedniego słupka (dwie śruby).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez waldek6211Jeżeli silniczek szyby pracuje to znaczy, że główny moduł nie odcina prądu do modułu w drzwiach, co podejrzewałem. To musi być jakaś głupia przyczyna. A sprawdzałeś podpięcie przewodów do joystika do sterowania lusterkami, a może sam joystik?
Komentarz
-
-
Witam podpinam sie pod temat mam podobny problem . po wymianie podnosnika i mikroprzelacznika w drzwiach kierowcy nie dziala centralny na pilota. mozna tylko zamknoc wszystkie drzwi kluczykiem ale juz otworzyc sie nieda.natomias w obu polozeniach przelacznika dziala iedno lusterko .nie wiem gdzie szukac przyczyny. moze ktos mial taki przypadek ? pozdrawiam
Komentarz
-
-
ja rownniez sie podepne, troche stary temat ale moze jednak cos znajde. U mnie problem polega na tym, ze nnie dziala mi centralny zamek w drzwiach u kierowcy. nie swieci sie kontrolka jak zamykam drzwi i nie dziala elek. lusterko w tych samych drzwiach. Co do lusterka to mam pewnosc ze poprostu woda dostawala sie tam, ponniewaz mialem peknieta oslonke wiec winnego mam;] ale co do zamka to nie mam pojecia, walniety mialem mikrostyk wiec przy okazji zmienilem caly uklad. teraz pokazuje otwarte i zamkiete drzwi ale centralka dalej nie dziala w tych drzwiach. mam przegladac cale okablowanie??Wczesniej:
-VW Polo 1.3
-Mondeo 1.8 16v estate
Obecnie:
-Szczesliwy uzytkownik Skody Octavii 1.6 sr ;]
Komentarz
-
-
szukać przyczyny w połamanych kablach przy łączeniu drzwi i kabiny w tzw. harmonijce, jak tam wszystkow porządku to 100% głowny moduł sterowania w drzwiach przednich kierowcy,upalony pin (trzeba znależć który), rozebrać i już i nie szukaj nic więcej bo innych przyczyn nie znajdziesz, pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz