Po przeglądzie na szarpakach wyszło, że chłodnica na dole ma luz - ok. 5mm (w przód i tył). Organoleptycznie nie stwierdziłem braku zadnego elementu mocującego, oblukałem wszystkie tematy, ktore cokolwiek z tematem związane i nie jestem pewny czy TTTM od początku czy coś się wyrobiło. Książka ktorą mam pokazuje zupelnie inne mocowanie. Wiem, że sporo chlopakow też pisalo o luzach chlodnicy - napiszcie jak sobie poradziliście - czy można to zrobić samemu (orłem w mechanice nie jestem) czy też lepiej do mechanika.
Dzięki z góry
apa
Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
Jark7
było 119/296 jest 143/328 by Aligator
Powiem Ci kolego z większość Octavii ma taki luz.
Ja kiedyś męczyłem o ten luz mojego mechanika i z ciekawości poszliśmy oglądać inne Octavie (a że robią tylko Skodę to na placu i stanowiskach było ich 7 szt) i WSZYSTKIE posiadały jakiś tam luz -jedne większy ,inne mniejszy.
Ja posłużyłem się sporym kawałkiem gąbki i tak ją tam powciskałem że chłodnica się nie rusza.
Wiem to rzeźba ale prowizorki są najlepsze i najtrwalsze. :wink:
Dzięki adamo, fakt na pewno że prowizorka trzyma najdlużej :diabelski_usmiech , ale poczekam jeszcze może inne chlopaki mają jakieś oryginalne pomysly.
Jark7
Na moją głowę to powinna mieć taki luz. Jeżeli nie brakuje poduszek i podczas jazdy nie słychać dziwnych odgłosów, to chyby najlepiej uznać że TTTM. :szeroki_usmiech
Pomysł inne to :
-wymiana mocowania chłodnicy a co się z tym wiąże to zakup dwóch dolnych mocowań Klik
oraz dwóch górnych Klik
oraz zdjęcie zderzaka i demontaż jeszcze kilku okolicznych elementów.
Całość może się zamknąć w kwocie ok 250 zł.
Wybór oczywiście należy do Ciebie ,jak wymienisz to daj znać jak to wygląda po wymianie :wink:
adamo64,
tych mocowań które podpiąłeś nawet nie widać - z boku przychodzą do tego takie listwy mocujące tworzące po skręceniu z chłodnicą całość, i ta całość właśnie ma luz.
PS. Panowie - jak będziecie mieli czas poruszajcie proszę swoimi chłodnicami (śmiesznie to brzmi :szeroki_usmiech ) i dajcie cynk czy macie jakieś luzy.
Pozdro
Jark7
Komentarz