a jak tam droga Toruń - Włocławek jest lepiej czy nadal super korki ?
Drgania kierownicy O I
Zwiń
X
-
Drgania kierownicy O I
Witam od pewnego czasu obserwuje drgania kierownicy podczas jazdy, bez względu na prędkość, w mojej OI , głodny wiedzy udałem się do servisu Skody gdzie sprawdozno zbieżność kół przednich oraz testowano wóz na "szarpakach", testy na szarpakach zero luzu na drążkach , poprawiono zbieżność, brak innych działań, problem nie zniknął, znajomy podsunął mi pomysł uszkodzonej "maglownicy" lub jakiś problemów z układem wspomagania kierownicy.
Tegoroczna mroźna zima niestety mogła negatywnie odbić sie na układzie wspomagania gdyż zdarzyło mi się parę razy ruszać bez uprzedniego rozgrzania i kręcić kółkiem gdy mróz był tęgi a silnik zimny.
Ma ktoś jakiś pomysł jak nakierować serwis na usterkę mogącą powodować drgania kierownicy albo miał ktoś podobny przypadek??
-
-
Miałem podobne objawy. Kierownica drżała podczas ruszania, hamowania oraz przyśpieszania.
W trakcie przyśpieszania oprócz drgań sciągało mi kierownicę na jedną stronę.Szarpaki nic nie wykazały.
Wymieniłem całe wachacze (opłaciło się bardziej niż wymiana sworzni i tulejek gumowych).
Po demontażu okazało się że były naderwane duże tuleje gumowe, te osadzone pionowo.
Problem ustąpił i teraz jest OK.
Komentarz
-
-
Koledzy kiedys tak miałem ale w innym autku, okazało się, że były źle wyważone koła, wiem że to błachostka ale napewno warto ją sprawdzić bo ja też wczesniej przetrzepałem całe auto. Polecam podjechać do naprawdę dobrego oponiarza niech sprawdzi wyważenie kół. Jesli drga podczas hamowania to na 99,9% zwichrowane tarcze hamulcowe.... czasem niestety tak sie psują jak się wjedzie w kałuże z rozgrzanymi hamulcami.... tutaj tylko wymiana
POZDRAWIAM
Komentarz
-
Komentarz