Drgania kierownicy O I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Adammo
    Classic
    • 2010
    • 7

Drgania kierownicy O I

a jak tam droga Toruń - Włocławek jest lepiej czy nadal super korki ?
  • Cartman
    Classic
    • 2009
    • 7

Drgania kierownicy O I

Witam od pewnego czasu obserwuje drgania kierownicy podczas jazdy, bez względu na prędkość, w mojej OI , głodny wiedzy udałem się do servisu Skody gdzie sprawdozno zbieżność kół przednich oraz testowano wóz na "szarpakach", testy na szarpakach zero luzu na drążkach , poprawiono zbieżność, brak innych działań, problem nie zniknął, znajomy podsunął mi pomysł uszkodzonej "maglownicy" lub jakiś problemów z układem wspomagania kierownicy.
    Tegoroczna mroźna zima niestety mogła negatywnie odbić sie na układzie wspomagania gdyż zdarzyło mi się parę razy ruszać bez uprzedniego rozgrzania i kręcić kółkiem gdy mróz był tęgi a silnik zimny.
    Ma ktoś jakiś pomysł jak nakierować serwis na usterkę mogącą powodować drgania kierownicy albo miał ktoś podobny przypadek??

Komentarz

• S3 CHRIS
      Elegance
      • 2006
      • 979
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

wiesz moze byc pare np połos?
      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• kosmo111
        Classic
        • 2008
        • 38

może być też przegub wewnętrzny, krzywe tarcze, niewyważone koła, krzywa felga i dużo dużo innych powodów

Komentarz

• cycek
          Rider
          • 2009
          • 554

Mi drga przy hamowaniu, napewno tarcze.
          Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• rbs911
            Classic
            • 2007
            • 31

pod koniec zimy miałem to samo okazało się że opony to wymiany.po zimie miałem drążek kierowniczy do wymiany razem z oponami, ale skoro mówisz że nic nie wykryli
            Octavia I 99r. 1.9Tdi GLX Silver

Komentarz

• mirek19
              Classic
              • 2009
              • 33

Miałem podobne objawy. Kierownica drżała podczas ruszania, hamowania oraz przyśpieszania.
              W trakcie przyśpieszania oprócz drgań sciągało mi kierownicę na jedną stronę.Szarpaki nic nie wykazały.
              Wymieniłem całe wachacze (opłaciło się bardziej niż wymiana sworzni i tulejek gumowych).
              Po demontażu okazało się że były naderwane duże tuleje gumowe, te osadzone pionowo.
              Problem ustąpił i teraz jest OK.

Komentarz

• wojtek1982
                Ambiente
                • 2009
                • 108

Hej, ja mam spore drgania kierownicy podczas hamowania oraz przy prędkościach rzędu 120km/h przy 100km/h nic się nie dzieje, mieliście podobnie? Myślę o końcówce drążka kierowniczego, zbieżności a na końcu o maglownicy

Komentarz

• maxpaynemm
                  RS
                  • 2008
                  • 1764
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Koledzy kiedys tak miałem ale w innym autku, okazało się, że były źle wyważone koła, wiem że to błachostka ale napewno warto ją sprawdzić bo ja też wczesniej przetrzepałem całe auto. Polecam podjechać do naprawdę dobrego oponiarza niech sprawdzi wyważenie kół. Jesli drga podczas hamowania to na 99,9% zwichrowane tarcze hamulcowe.... czasem niestety tak sie psują jak się wjedzie w kałuże z rozgrzanymi hamulcami.... tutaj tylko wymiana

POZDRAWIAM
                  Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...