Zamieszczone przez piotrek_gdy
serwo, numer seryjny, nowe/używane?
Zwiń
X
-
serwo, numer seryjny, nowe/używane?
Witam.
Swojego czasu padło mi wspomaganie hamulców. Po ponownym włączeniu silnika znowu działało, choć przez tydzień chodziło "dziwnie" niejednostajnie. Ostatnio padło mi totalnie. Mój mechanik stwierdził, że to ani przewody ani pompa. Zostaje serwo. Muszę jakieś zakupić. I w tym momencie stoją przede mną dwa problemy:
1. Mechanik podał numer: 1J1 614 105 AB. Google jedyne co znalazł to jakieś węgierskie numery katalogowe. Nie umiem znaleźć jakiegokolwiek serwa o tych numerach. Wiele np. aukcji allegro albo list kompatybilności w sklepach mówi tylko, że "serwo do O1". Pytanie mam takie: czy ten numer musi być taki sam, czy wejdzie każdy dedykowany? W sieci znalazłem coś o różnicach w rozstawie śrub ale nie mam o takich sprawach zielonego pojęcia.
2. Co polecacie kupić? Noname zamiennik czy też używane w miarę nowe? Wydaje mi się, że mała popularność tego elementu wskazuje na jego niską awaryjność więc to przemawia za używaniem oryginalnego ( i liczeniu że tym razem nie padnie). Z drugiej strony moja O1 ma nieco zacięcia sportowego i hamulce wolałbym mieć sprawne i w miarę "dokładne w działaniu". Nowe oryginalne serwo z tego co +/- zdążyłem się zorientować mogłoby kosztować nawet 2000 zł i do mojego 6 letniego auta może to być zbyt kosztowny prezentCo o tym myślicie?
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Re: serwo, numer seryjny, nowe/używane?
Zamieszczone przez da_krowa1. Mechanik podał numer: 1J1 614 105 AB. Google jedyne co znalazł to jakieś węgierskie numery katalogowe. Nie umiem znaleźć jakiegokolwiek serwa o tych numerach.
"Faktycznie takiego numeru (105 AB) nie ma w ETCE Skody.Podobno tak bywa,że nia pierwszy montaż idą części,których potem nie ma w ETCE.
Bierz od 1,8 T i montuj.Może będziesz musiał przełożyć popychacz,jeśli będzie się różnił.
Były dwie średnice,ale w 1,8T i w TDI były pewnie te same,natomiast w słabych benzynach i SDI wkładali mniejsze.
Więc bez obawy zakładaj i jeździj.przecież zasada działania jest taka sama.Jeśli membrana jest dobra,to serwo będzie pomagać."
Komentarz
Komentarz