Zamieszczone przez Udesky
[O1] Klekotanie zaworow przy ruszaniu
Zwiń
X
-
Moja czarnula - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51617Tagi: Brak
-
-
WItam,
Mam octavie I 1,6 benzyna 2000 rok.
Mam problem z klekotaniem zaworow - przy ruszaniu - przy mniejszych obrotach - cos kolo 1000obr/min, a takze na drugim biegu - slychac zawory. Co ciekawe - o wiele glosniej jak sie wiecej pojezdzi i silnik jest cieply i w cieplejsze dni. Olej mam juz do wymiany Mobil 10W40 byl - teraz musze wymienic na jakis - moze inny.
Mechanik sugeruje zeby wlac olej 15W40 ... ze to moze pomoc z tymi zaworami, ale ja nie jestem pewny czy to dobry pomysl...
Czy mozecie cos poradzi co to moze byc z tymi zaworami ?
Pozdr,
VaderJK
[ Dodano: Sro 30 Cze, 10 12:23 ]
Witam,
Czy nikt nic nei moze poradzic? Klekotanie slychac glownie jak jest cieply silnik, wtedy tez wyraznie auto ma mniej mocy, powyzej 2tys obrotow klekotanie znika. Co ciekawe rano jak silnik jest swiezo uruchomiony - to nie klekocze i dobrze ciagnie. MIalem sprawdzane cisnienie sprezania i bylo od 12,5 do 15 bar - zaleznie od tloka, a po nalaniu oleju wzrastalo do jakis 18 bar - jakie sa wartosci "normalne" jezeli chodzi o benzyne 1,6?
Dodatkowo samochd pali okolo 0,7l oleju na 1000km co mnie tez martwi - podejzenie jest ze pierscienie. Z tym ze nie wiem co z tym klekotaniem - czy po remoncie (nowe pierscienie, uszczelniacze zaworow, sprawdzenie szczelnosci zaworow i doszlifowanie, planowanie glowici , zmiana uszczelek to klekotanie tez zniknie czy to nie to?
Moze to byc cos z ukladem zaplonowym?
MOze ktos zna we Wroclawiu jakiegos fachowca od Skody (lub VW bo to ten sam silnik) kto by to potrafil zdiagnozowac , i jakiegos elektryka co by sprawdzil wlasnie zaplon , komputer itp.
Jezeli chodzi o VAGa to podpinalem sa jedynie sporadyczne bledy, nic na stale, typu sonda lambda - signal to high, ale to tylko czasmi, nic innego nie zglasza...
Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co z tym robic...
Pozdr,
VaderJK
-
Komentarz