[O2] Schłodzenie turbiny w silnikach TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • b8tz
    Rider
    • 2011
    • 368

Pozdróka dla O1 WR, granatowa z CB na dachu, zaparkowana na Okopowej tuż przy Leszno ok1650,
    a także ZipY
  • gradek
    RS
    • 2010
    • 12877
    • Superb III (3V3)

Czy można w Octavii ustawić opcję schładzania tyrbiny po CAN-ie?
    Kolega ojca tak ma w VW Golfie IV. Gasi silnik, wychodzi z auta, zamyka, a silnik jeszcze przez jakiś czas pracuje. Po jakimś czasie samoistnie gaśnie.
    Przeszukałem forum, ale nic nie znalazłem. Jeśli było już poruszane to sorry.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
    Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
    Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• tryton
      Elegance
      • 2008
      • 935

a silnik jeszcze przez jakiś czas pracuje. Po jakimś czasie samoistnie gaśnie.
      Wychodzi z auta a silnik dalej pracuje jak dobrze rozumie i co auto zostawia na postoju na luzie ???? tylko na ręcznym nie jest to chyba dobra sprawa dla bezpieczeństwa

Komentarz

• gradek
        RS
        • 2010
        • 12877
        • Superb III (3V3)

Jak zaciągniesz ręczny i autko zostawisz na luzie to chyba nic poważnego stać się nie może.

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

[ Dodano: Sob 22 Maj, 10 16:01 ]
          Zamieszczone przez gradek
          Jak zaciągniesz ręczny i autko zostawisz na luzie to chyba nic poważnego stać się nie może.
          puści linka i problem a jak jeszcze stoich na górce to już całkiem

gradek, Z tym chłodzeniem to ludzie ida ze skrajności w skrajność. Jak sie jedzie normalnie po miescie to nie trzeba ślęczeć godzinami i schładzać. Wiadomo ze jak sie ścigasz badz lecisz butem po autostradzie i zaraz z niej zjeżdżasz na stacje to warto ta minutke poczekać az turbo wytraci obroty. Ale jak juz zjeżdżasz i jedziesz drogami zwykłymi do domu do tego postoisz w korku badz na światłach zaparkujesz tyłem na parkingu to juz dawno turbo wytraci obroty i nie trzeba juz tyle siedzieć i chłodzić.

[ Dodano: Sob 22 Maj, 10 16:02 ]
          Zamieszczone przez gradek
          puści linka i problem a jak jeszcze stoich na górce to już całkiem

gradek, Z tym chłodzeniem to ludzie ida ze skrajności w skrajność. Jak sie jedzie normalnie po miescie to nie trzeba ślęczeć godzinami i schładzać. Wiadomo ze jak sie ścigasz badz lecisz butem po autostradzie i zaraz z niej zjeżdżasz na stacje to warto ta minutke poczekać az turbo wytraci obroty. Ale jak juz zjeżdżasz i jedziesz drogami zwykłymi do domu do tego postoisz w korku badz na światłach zaparkujesz tyłem na parkingu to juz dawno turbo wytraci obroty i nie trzeba juz tyle siedzieć i chłodzić.

Co do tematu - vagiem chyba sie nie da ale widziałem na allegro takie coś co montujesz własnie do podtrzymania działania silnika. Kosztowało cos z 200zł
          OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
          SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Ma alarm ktory wspolpracuje z CANem i ma funkcje turbo timer. Przy automacie jak najbardziej, bo i tak wrzucamy na P, ale przy manualu, to takie srednie zostawianie auta zawsze na hamulcu recznym jedynie.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• gradek
              RS
              • 2010
              • 12877
              • Superb III (3V3)

Wiadomo, że jak but w podłodze to trzeba chłodzić, a jak miasto i delikatna jazda to nie ma takiej potrzeby, bo światełka, korki etc. Ale jeśli taka opcja jest to co niektórym może się przydać.
              Tak poza tematem to próbuję też uaktywnić opcję prawego lusterka przy jeździe wstecz i jak narazie mi się nie udaje.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

gradek, Bo nie ma elektrycznych foteli - instrukcja obslugi sie klania :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• gradek
                  RS
                  • 2010
                  • 12877
                  • Superb III (3V3)

Maicroft czyli nie mając elektrycznych foteli nie uaktywni się funkcji obniżającego się lusterka? Widać ominąłem ten rozdział.

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Niestety w OII się nie da bez elektrycznych foteli. Choć Jetta to jakoś potrafi....
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• PIETRO1973
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 240

Przypominam kolegom, ze w Polsce pozostawienie samochodu z wlaczonym silnikiem jest niezgodne z prawem. O ile komus sprawy ekologii sa obce to niestety Policja lub Straz Miejska moze (ale nie musi bo przeciez zyjemy w Polsce) przypomniec odpowiednim mandatem.
                      przed Virusem
                      to wina ROGALA
                      http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• tomil
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2008
                        • 1179

Zamieszczone przez PIETRO1973
                        O ile komus sprawy ekologii sa obce
                        Tak, są mi obce :diabelski_usmiech . Bliższa mi jest zawartość mojego portfela uszczuplana przez ekologów.
                        It doesn't matter what we're losing
                        It only matters what we're going to find!

Komentarz

• filipT
                          Rider
                          • 2010
                          • 554

Zamieszczone przez tomil
                          Zamieszczone przez PIETRO1973
                          O ile komus sprawy ekologii sa obce
                          Tak, są mi obce :diabelski_usmiech . Bliższa mi jest zawartość mojego portfela uszczuplana przez ekologów.
                          zwanymi coraz częściej ekoterorystami
                          Mój Szkodnik

Komentarz

• PIETRO1973
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 240

Chwileczke, panowie, zanim mnie tu spalicie na stosie za ekoterroryzm, czy tez kradziez cudzych pieniedzy, wezcie pod uwage, ze takie sa przepisy i to chcialem kolegom przekazac, zeby nie bylo zaskoczenia jak ktos zakupi i zamontuje w "dobrej wierze" turbo timer, a nastepnie zostanie skasowany przez funkcionariuszy na kilkaset PLNow.
                            A co do tzw. "swiadomosci ekologicznej"czy jak kto ten sposob myslenia chcialby nazwac, to powiem tylko tyle, ROBMY TAK JAK SAMI CHCIELIBYSMY MIEC.
                            przed Virusem
                            to wina ROGALA

Komentarz

• filipT
                              Rider
                              • 2010
                              • 554

przepis sam w sobie jest słuszny, żeby pan Kotek nie zostawiał odpalonego dźwigu pod blokiem alernatywy 4 bo ma akumulator słaby i nie poszedł na obiad.
                              Co za różnica czy silnik chodzi te 2 minuty ze mną w środku czy sam, wyłączając się po jakims czasie
                              Przegięcia w żadną stronę nie są dobre, jak wszędzie
                              Mój Szkodnik

Komentarz

• PIETRO1973
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 240

filipT, Tylko tyle, ze jezeli jestes w pojezdzie to masz kontrole nad tym co sie z nim dzieje, natomiast jak sie od niego oddalisz, to tej kontroli brak.
                                Dzial II, Art. 60. 2: Kodeksu drogowego:
                                Zabrania się kierującemu:
                                1. oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;
                                2. używania pojazdu w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem;
                                3. pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze;
                                To tyle prawo. Mozemy sie nie zgadzac i dyskutowac co nie zmienia faktu, ze nadal jest to nielegalne.
                                A pisze o tym dlatego, ze ten przepis jest b.malo znany.
                                przed Virusem
                                to wina ROGALA

Komentarz

• Set
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 113

Nie wiem czy nie uprawiam demagogii ale ...

Gdzieś na allegro widziałem jakiś moduł, który podłącza się chyba do turbiny i po wyłączeniu stacyjki powoduje on, że turbina nadal się chłodzi przez jakąś minutę.

Nie wiem na czym to polega dokładnie i czy jest dopuszczone do użytku w Polsce czy nie.
                                  Jakby nie było - można takie diabelstwo kupić i zamontować.

Komentarz

• tomil
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1179

Set, żeby turbina się chłodziła musi być obieg oleju. Żeby był obieg oleju silnik musi pracować.
                                    It doesn't matter what we're losing
                                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• bradley
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1465

Albo jakas elektryczna pompa oleju (?)
                                      Na manualnej skrzyni biegow raczej nie poszalejemy, balbym sie zostawiac samochod na samym recznym (chociaz znam takie osoby).
                                      Przestan palowac auto na obrotach na 2km przed dotarciem do celu i nie trzeba nic chlodzic. Bo dojezdzasz spokojnie, wrzucasz luz, odpinasz powoli pasy, otwierasz brame, garaz, wyciagasz telefon/nawigacje z uchwytu, patrzysz sie na MFA i juz.
                                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...