2 problemy z [O2] - TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wiersz11
    Classic
    • 2010
    • 7

2 problemy z [O2] - TDI

Zamieszczone przez ZYBI68
    a co do Plichty to ponoć nie mają własnej lakierni tak słyszałem, korzystają od Grobla
    bzdura ZYBI68,
    lakiernia Plichty jest tam, gdzie siedziba główna czyli w Wejerowie- co każdy przecietny użytkownik Skody wie
  • octanavian
    Drive
    • 2009
    • 55

2 problemy z [O2] - TDI

Mam dwa problemy.

1. Ubywa mi płynu chłodniczego, nie widać nigdzie zapocenia,żadnych glutów na chłodnicy itd.
    Wody destylowanej dolewam średnio 0,5L co miesiąc, nie wiem czym to jest spowodowane. W zbiorniczku wyrównawczym nie widzę plam oleju, nie widzę nalotu pod korkiem oleju, nie widzę nic dziwnego - nalotu - na bagnecie jak sprawdzam olej,samochód nie kopci na żaden kolor.

2. Możliwe ,że jakoś powiązane z 1 problemem - auto czasem pali na dotyk ,czasami chechła...chechła... jakiś czas i z bólem zapala.

Auto ma nalatane 160tyś km, akumulator jest fabryczny od 2004 roku - AKUMA 61Ah.

Musiałem w zimie doładować aku bo padł na amen.

Zbadałem napięcie na aku i pomiary wyglądają następująco :

- Auto stało 12 godzin bezczynnie : 12 stopni na dworze - V spoczynku na klemach -> 12.45V, po odpaleniu silnika 14.55V

- Auto stało 10 godzin bezczynnie : 11 stopni na dworze - V spoczynku na klemach -> 12.3V ,po odpaleniu silnika 14,4V

Czy te napięcia są w porządku, czy świadczy to dobrym stanie aku czy macie inne koncepcje co się dzieje... dlaczego auto kiepsko odpala... ??

Auto ma sporo elektroniki - wersja Elegence - jeżdżę dziennie około 10KM w jedną stronę i po 8-10 godzinach identyczny powrót - więc doładowywanie aku nie trwa zbyt długo. Rzadko używam klimy, cały czas gra radio i włączone są światła.

Czy uważacie ,że lepiej kupić nowy aku już teraz i nie czekać na zimę - czy aku o większej pojemności ? Np CENTRA FUTURA 770 ?
    GG 5688545

Komentarz

• yogi_rulez
      Classic
      • 2010
      • 23

ja mam ten sam silnik i mnie bylo tak
      zaraz po tym jak kupilem auto i pojezdzilem moze z 5 dni (kupilem w kom isie przysalonowym) zaswiecila sie kontrolka ze nie ma plynu chlodniczego.
      Żadnych wycieków nie bylo, pod autem czysto. Kupiłem i dolałem.
      Po kilku dniach sprawdziłem stan i znów się zmniejszył.
      W salonie jak zaczęli organoleptycznie sprawdzać i jakoś cisnieniowo to też nic nie znaleźli.
      Ale płyn ubywał nadal.
      Miałem wyjazd i na tym wyjeżdżnie auto stało nie odpalane przez 3 dni. Jak chciałem wrócic do domu to samochód nie mógł wogóle odpalić. Tak jaby akumulator padł ale on był totalnie nowy. W końcu po kilku próbach kręcenia odpalił jak traktor a z rury poszła chmura białego a pózniej czarnego dymu.
      Odstawiłem do serwisu i musieli wymienic uszczelkę głowicy. Po narpawie problem zniknal.
      Moze tak jest u ciebie.
      Nadmienie ze na tym wyjezdzie zrobilem 3000 km i musialem doalc 1,5 l płynu chłodniczego
      Pzdr

Komentarz

• octanavian
        Drive
        • 2009
        • 55

Ktoś coś jeszcze podpowie ?
        GG 5688545

Komentarz

• olsze
          Drive
          • 2009
          • 58

Objawy jak dla uszczelki pod głowicą, niestety :roll:
          Jest Peugeot 407SW 2.0HDI 140KM
          W rodzinie-Octavia I 1.6 102KM+lpg

Komentarz

• mikolaj93
            Rider
            • 2009
            • 385
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez octanavian
            Ubywa mi płynu chłodniczego, nie widać nigdzie zapocenia,żadnych glutów na chłodnicy itd.
            Wody destylowanej dolewam średnio 0,5L co miesiąc, nie wiem czym to jest spowodowane. W zbiorniczku wyrównawczym nie widzę plam oleju, nie widzę nalotu pod korkiem oleju, nie widzę nic dziwnego - nalotu - na bagnecie jak sprawdzam olej,samochód nie kopci na żaden kolor.
            Też mam ten problem ale mi ubywa wtedy kiedy pocisnę Szkodzińską.
            Na razie wymontowałem termostat i zobaczymy co dalej będzie.
            Może to początki końca uszczelki pod głowicą???
            Zastanawiam się nad tym jaki przebieg ma moje auto na szafie jest 160tyś/km.
            Gdyby ktoś potrzebował podpiąć Vas'a w Łodzi to mogę pomóc tel. 600683962 lub PW (+serwis)
            !!!MoTóR NiE UmIeRa NiGdY , MoTóR JeSt WiEcZnY !!!
            Panie władzo, wiem ze przekroczyłem prędkość, ale porostu... lubię za==e==alać!!!

UNIDEN USER

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

trafiłeś na "pechowca"...problem z uszczelka pod głowicą a dokładnie mówiąc, to problem leży w samej głowicy. przewody/kanały chłodzące były źle "wyprofilowane", a w efekcie, wypierdziana uszczelka.

Komentarz

• octanavian
                Drive
                • 2009
                • 55

Zamieszczone przez ufo
                trafiłeś na "pechowca"...problem z uszczelka pod głowicą a dokładnie mówiąc, to problem leży w samej głowicy. przewody/kanały chłodzące były źle "wyprofilowane", a w efekcie, wypierdziana uszczelka.
                Panowie można z tym jeździć czy lecieć szybko do warsztatu i robić ? Pytam poważnie ,bo poza dolewaniem tej wody to nie ma problemów żadnych. Nic nie kopci ,nie ma glutów w oleju itp itd. A jakbym musiał to zrobić to gdzie sensownie w Warszawie i okolicach i za jakie pieniądze ? Mam nadzieję ,że nie kosztuje taka operacja jak za nowe auto
                GG 5688545

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

piszecie ze uszczelka ale przeciez bkd miały felerne głowice więc byc moze jest to pęknięta głowica :evil:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• yogi_rulez
                    Classic
                    • 2010
                    • 23

Zamieszczone przez piramida
                    piszecie ze uszczelka ale przeciez bkd miały felerne głowice więc byc moze jest to pęknięta głowica :evil:
                    wlasnie o tym dosc dlugi wywód zrobil mi znajomy w tym serwisie
                    ponoc jest to dosc znaczny problem BKD ale nie ma co panikowac tylko trzeba glowice zobaczyc
                    zycze powodzenia

Komentarz

• blind_walker
                      RS
                      • 2010
                      • 4533
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

wszystko ładnie, cacy opisane- dla 1.9.
                      mkII 20VT (600h worked)
                      Roooooomster

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Panowie można z tym jeździć czy lecieć szybko do warsztatu i robić ?
                        jak będziesz tak dolewał tej wody to załatwisz szybko silnik. woda + olej...raczej nie idą w parze. moim zdaniem jeśli nie wybierasz się w daleką trasę, możesz powoli sobie zbierać kasę na wymianę tej uszczelki. im szybciej tym lepiej :wink:

Komentarz

• Alonzo_
                          RS
                          • 2009
                          • 2460
                          • Hyundai

Zamieszczone przez ufo
                          Panowie można z tym jeździć czy lecieć szybko do warsztatu i robić ?
                          jak będziesz tak dolewał tej wody to załatwisz szybko silnik. woda + olej...raczej nie idą w parze. moim zdaniem jeśli nie wybierasz się w daleką trasę, możesz powoli sobie zbierać kasę na wymianę tej uszczelki. im szybciej tym lepiej :wink:
                          Też tak uważam, zwłaszcza, że z tego co piszesz jak postała dłużej to wody sie nazbierało na tłoku. A jak będzie za dużo? Wody tłok nie ściśnie i wtedy dopiero może zaboleć....
                          I właśnie dlatego słabo zapala bo wody nie przepali.
                          A aku mimo już sędziwego wieku (jak na dzisiejsze aku) źle nie wygląda przy dodatnich temp. W zimę ci siąśc mógł bo przy mrozach dużo pradu potrzeba a po 6 latach ma prawo już słabnąć przy dużym poborze. A ładowanie masz OK. W każdym razie przez zimą pewnie też zmiana aku cie czeka.
                          Pzdr

Komentarz

• octanavian
                            Drive
                            • 2009
                            • 55

Panowie a gdzie w Warszawie bądź okolicach warto wymienić uszczelkę bądź obejrzeć głowicę? Jaki koszt takiego zabiegu ? (możecie pisać co gdzie jak i za ile na priv )
                            GG 5688545

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

octanavian, a bardzo Ci leci para z rury rano , w takie dni koło 12-14stC ?
                              w bkd lecą głowice tak więc że to będzie uszczelka a nie głowica to tak 50/50% niestety . zacznij od dokładnego obejrzenia połączeń układu chłodniczego czy nie masz na pewno wycieków. jęzeli nie to zacznij szukac w okolicy dobrego szrotu z głowicami.. . gdy juz będziesz miał namiar na głowice to dopiero wtedy zacznij się umawiac na ściąganie Twojej . koszt używanej głowicy w mojej okolicy :szeroki_usmiech to około 1tyś. + robocizna i inne graty z 1300zł.
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• octanavian
                                Drive
                                • 2009
                                • 55

Póki co w ogóle nie leci para przy odpalaniu auta. Bywały dni że czasami ostro zakopciło na biało parą i przechodziło po chwili. Teraz jakoś jakby ustało. Jak leciała para ,jak było zimno, to tłumaczyłem to sobie faktem ,że skropliła się para w wydechu i jest wyrzucana.Był jeden pierd z rury białym dymem i koniec, auto obecnie nie kopci w żadnym kolorze... tylko kiepsko kręci z rana. Usłyszałem od pewnego znajomego ,że może mi kiepsko odpalać bo może być kiepskie ciśnienie w pompie paliwa po dłuższym postoju, ktoś mi poradził żeby 2-3 razy świece grzać i powinno łatwiej zapalać i nie chechłać tyle... powiem tak - czasem to pomaga,czasem nie...
                                GG 5688545

Komentarz

• rss
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1098

jesli chodzi o polecane warsztaty to warto przejrzec dzial o tym .... :idea:
                                  kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

Pracuję...