abstinent, najlepiej byc na liście 100 najbogatszych forbsa na świecie i mieć wszystko w d... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
[O1] pomocy pomocy pomocy
Zwiń
X
-
[O1] pomocy pomocy pomocy
wracam po małej przerwie.....
wróciłem i bałaganu narobiłem....
potrzebna pomoc o1.06 wybieram się w trasę 700km
na czym stanęło?!
A więc:
rozkręciłem zaciski tylnego koła lewego. przesmarowałem jeszcze raz tłoczki i przez przypadek przycisnąłem tego rozpieracza gdzie dochodzi linka hamulca ręcznego...
przy zakładaniu zacisku miałem mały problem gdyż tłoczek z lekka wyszedł a nie miałem odpowiednich narzędzi by go cofnąć, wiec go na siłę wcisnąłem s powrotem...w rezultacie miałem zaciśnięte klocki na tarczy tego koła ( spodziewałem się że po ruszeniu i powciskaniu hamulca tłoczek się cofnie i odblokuje zaciśniętą tarcze )
prawe koło również zostało zdjęte nasmarowane i założone bez wciskania rozpieracza od linki hamulca ręcznego co pozwoliło mi na dość lekkie założenie zacisków na swoje miejsce...
po skończonej akcji:
rezultat był taki że tarcza lewa ( pw ) rozgrzana do czerwoności pełno dymu i smrodu...
tarcza prawa zimna ....
co jest przyczyną takiego zachowania się koła lewego ?
czy może być to zapowietrzony układ? ( dlatego lewy tłoczek nie ma siły się cofnąć )
potrzebna pilna pomocByła Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
-
-
Na szybko to weź pilnika lub gruby papier ścierny i przejedz nim klocki. żeby objechać. Miałem ten sam problem w innym samochodzie i nie obyło się bez kupna klucza do rozpierania zacisków. Prawdopodobnie o tym wiesz ale tak dla pewności, żeby cofnąć tłoczek trzeba nim obracać (się domyślam ).
Komentarz
-
-
Kolego tylne tłoczki cofa się na zasadzie wkręcania/wciskania
Możliwe, że je uszkodziłeśwww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
no ok ale zastanawiam sie ciagle jak to mozliwe ze 2 mies temu wymienialem tarcze klocki...
nigdy wczesniej nie mialem z tym problemu
zapowietrzenie ukladu moze miec wplyw na takie zachowanie sie kola?
wiec moja syt wyglada marnie bo ma przed saba 700 km wiec nie mam mozliwosci udania sie do speca ... musze zrobic to sam zanim dojade do polski
mam zamiar odpowietrzyc uklad a przynajmniej go spr....
jezeli to nic nie da moze powinienem zaczac od spr cylinderka?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koddimam zamiar odpowietrzyc uklad a przynajmniej go spr....
jezeli to nic nie da moze powinienem zaczac od spr cylinderka?
Tak jak pisałem wyżej. Jeżeli nie masz możliwości dopasować tłoczka do klocków to dopasuj klocki. Z doświadczenia w renault scenic-u, uważam że jest to mało realne żeby cofnąć tłoczki bez specjalnego klucza. Nie jest przecież aż tak drogi.
Komentarz
-
-
Do wkręcenia tłoczka tylnego zacisku doskonale pasuje kluczyk od szlifierki tzw kątówki. Np taki:
Weź kawałek drewna może być trzonek młotka, zrób dźwignię i docisnij tłoczek jednocześnie go wkręcając kluczykiem do kątówki.
Możesz to robić równeż na przemian w następującej kolejności. Przekręć o 90 stopni tłoczek kluczem potem dociśnij trzonkiem młotka robiąc dźwignię. Powinien wcisnąć się o 1mm. I tak na przemian powoli po milimetrze wciśniesz tłoczki...Tomek
Komentarz
-
-
rzeczywiście genialny pomysł z tym kluczem....
ja niestety nie miałem takich możliwości i poradziłem sobie za pomocą zacisku stolarskiego i klucza oczkowego ....
jak ten mechanizm zadziałał ? zacisk dociskał tłoczek a kluczem go wkręcałem....
genialne w swojej prostocie :lol: z resztą dość prymitywne ale trzeba było sobie radzić tym co się maByła Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
Komentarz