rysa w przedniej szybie - foto

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • peetus
    Classic
    • 2010
    • 24

Szukam i szukam, ale nie mogę niczego takiego znaleźć na forum. Pewnego dnia w normalny sposób usiadłem na fotelu kierowcy, a tam PYK! strzeliło oparcie (ta część, która podpiera lędźwie). Dodam, że ważę 80kg, więc standardowo Nie wiem jak to się stało.

W każdym razie moje pytanie jest następujące - gdzie się udać z taką usterką? bo jeździ się z tym fatalnie. Tapicer czy tylko wymiana fotela na nowy? Byłem już w dwóch warsztatach mechanicznych, ale mówią, że nie robią takich rzeczy.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
  • don
    Classic
    • 2009
    • 16

Chyba dostałem z kamyszka bo jest odprysk i w obie strony od niego poszła rysa, co dalej?wymiana szyby? ile kosztuje ? auto na gwarancji to tylko w ASO?
    Moje AC w Hestii chyba nie obejmuje szyb wydaje mi się że to opcja dodatkowa była

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3374
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

don, Wymiana najlepiej w ASO . Szybę możesz likwidować z AC k Tylko polecą ci zniżki z AC
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• filipT
        Rider
        • 2010
        • 554

policz sobie ile zapłacisz za wymianę a ile będziesz musiał zapłacić więcej za ac w przyszłym roku
        Mój Szkodnik

Komentarz

• czarny_wwa
          Rider
          • 2008
          • 411
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

don, w hestii można wykupić sobie ubezpieczenie szyb, kosztuje ono chyba z 50 zeta. Dokup sobie i zgłoś wymianę szyby za jakąś chwilkę. Dzięki takiemu zabiegowi nie stracisz zniżek z ac. Wykupienie ubezpieczenia szyb z już pękniętą szybą nie jest do końca ok, ale ...

Wybór należy do ciebie :diabelski_usmiech

Komentarz

• don
            Classic
            • 2009
            • 16

tylko czy przy dokupowaniu tego dodatkowego ubezpieczenia szyb nie beda chcieli zdjęć zrobić, że są całe?
            druga sprawa jak to jest z utrata zniżek ja mam wiele pojazdów ubezpieczonych w TUW i Hesti , zniżke 60% obetną mi na 50% tylko na octavie czy jeszcze na inne pojazdy?

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

don, Ja u siebie liczyłem taniej wyszła barwiona szyba z montażem, niż utracone zniżki z AC. A przy tej wielkości pęknięcia to przy pierwszej kontroli zabiorą ci dowód rejestracyjny k

PS: Ori szyba nie montowana w ASO.
              .

Komentarz

• Quest
                Ambiente
                • 2009
                • 232

don, jeżeli szyba pękła Tobie od podszybia... to prawdopodobny jest błąd montażu.
                U mojej żony w Golfie wymiana była na gwarancji za free
                Człowiek wiedzy żyje działając, a nie myśląc o działaniu, ani też myśląc, co pomyśli, kiedy skończy działać.

Komentarz

• phoneman
                  RS
                  • 2008
                  • 3374
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Quest,

don, pisze :
                  Chyba dostałem z kamyszka bo jest odprysk i w obie strony od niego poszła rysa
                  . To raczej z ta gwarancja może być lipa
                  .

Komentarz

• andriu21tg
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1499

hehe rysa ? krecha idzie jak złoto... ja bym wymienil jak sie tylko szybko da (mialem podobna.. koszt jesli mnie pamiec niemyli 500 pln Pilington)

Komentarz

• kbjanek
                      Rider
                      • 2009
                      • 381

don,
                      wymienialem przednia szybe w zeszlym roku w aso. mam czujnik deszczu i zmroku wiec byly obawy czy uda sie go podkleic ponownie czy trzeba bedzie wymienic na nowy (taka wersje dostalem od aso). z wymiana czyjnika mowili ze razem z robocizna okolo 2,3 tysia. uddalo sie podkleic czujnik i wyszlo 1,5 tysia a i holowanie przez cala lodz bylo na koszt aso.

Komentarz

• czarny_wwa
                        Rider
                        • 2008
                        • 411
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez don
                        tylko czy przy dokupowaniu tego dodatkowego ubezpieczenia szyb nie beda chcieli zdjęć zrobić, że są całe?
                        U mnie przy dokupowaniu ubezpieczenia szyb, szyb nie sprawdzali. Może to było spowodowane tym, że dwa dni wcześniej wykupiłem ubezpieczenie w hestii, więc było ono "świeże", ale ubezpieczenie zawierałem w zupełnie innym miejscu niż to doubezpieczenie szyb. Koniec końców nie wiem, może brak chęci pracownika aby ruszyć swoje 4litery jest tu odpowiedzią.

Komentarz

• kkuligowski
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 178
                          • Octavia II (1Z3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szybę prywatnie można kupić za 450 pln, z czujnikami 100 droższa + wymiana 150 pln
                          niestety w servisie zaczyna się od 1300 - 1500 pln i czasami wyżej.
                          jestem miesiąc po wymianie ale nie musiałem korzystać z ASO - prywatny warsztat za 700 pln
                          co do AC - warto policzyć co sę bardziej opłaca - patrz oczywiście jaki masz udział własny w szkodzie - jak nie przekroczysz to nie oddadzą
                          proponuje oddać do serwisu na bezgotówkową naprawę oczywiście zgłaszając szkodę do TU.
                          czasami można doubezpieczyć ( zazwyczaj kilka % wartości szkody)do szkody lub niektóre TU nie zabierają zniżek za 1 szkodę
                          poczytaj warunki ubezpieczenia
                          Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
                          Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
                          A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Po gwinta w ASO? Stracisz tylko gwarancje na szybe i montaż.. Ale jak zrobisz to w dobrym zakładzie to oni Ci ją dadzą.

U nas w 6miesięcznym Pugu była robion szyba w Jaan Autoglas i nie kolidowało to z gwarancją producenta.
                            pzdr
                            Adam

Komentarz

• tomaszwrc
                              Rider
                              • 2010
                              • 368
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zniżki obetną ci na wszystkie auta

Komentarz

• fazol
                                Classic
                                • 2010
                                • 17

możesz zawsze jechać za ciężarówką która wyjechała z placu budowy...wystrzelił kamień z zabłoconych kół bliźniaczych w szybkę,zatrzymujesz pana i zgłaszasz szkodę z jego OC(mają obowiązek płukać pojazdy żeby nie zaśmiecać drogi,czego w Polsce się nie robi...)lub jedziesz za "wanną" z materiałem sypkim, bez rozciągniętej opończy...zatrzymujesz pana mówisz że spadł węgiel,kamyk coś tam na szybkę...szkoda...pzdr.

Komentarz

• se@l
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 169

fazol, fajna koncepcja, powiedz po jakich drogach jeździsz i w jakich godzinach...

co do tematu, polecam zrobić poza ASO, gwarancję olać bo po co ona komu na szybę, jak nie było ubezpieczone to trzeba się liczyć z wydatkiem a nie kombinować jak Polak potrafi. Ubezpieczyć dodatkowo następnym razem.
                                  I nie kombinować bo można stwierdzić na podstawie rozwarstwienia (delaminacji) kiedy powstało pęknięcie.
                                  pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• Jeżyk
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 691

Zastanówcie się, czy byłoby Wam miło jak ktoś by Was zatrzymał i wmówił, że spowodowaliście u niego szkodę a nic takiego by nie miało miejsca. Uszkodziła się szyba? Nie wykupiłeś osobnego ubezpieczenia? Trudno, ponoś teraz konsekwencje a nie kombinuj żeby kogoś wrabiać i podnosić mu kwotę ubezpieczenia. To chyba nie o to chodzi, no nie? Don, podjedź do ASO i niech to ocenią, później do innej firmy i do TU. Skalkuluj co Ci się bardziej opłaca czy AC czy z własnej kieszeni. Z kilkoma autami może być problem ze zwyżką ale lepiej zapytaj u źródła. Pozdrawiam.
                                    Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• phoneman
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3374
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jeżyk, Święta racja. Niektóre firmy przy doubezpieczeniu szyb żądają zdjęć. A jeszcze do tego przy szkodzie potrafią potracić udział własny np. Aviva 150 zł. k
                                      .

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

A powiedzcie jak to jest. Ja też dostałem kamieniem (powstała wyrwa i piękna gwiazdka, na dole przed pasażerem). naprawiłem to w Jaan Glass, czy jakoś tak, ale ślad pozostał. Od razu powiedzieli, że nie gwarantują powodzenia, ale zaryzykowałem. Przynajmniej stwierdzili, że odprysk jest zabezpieczony, chociaż go widać.

I teraz:
                                        1. Mam kwitek za naprawę w specjalistycznym warsztacie
                                        2. Zaliczyłem z odpryskiem naprawionym przegląd rejestracyjny
                                        3. Odprysk jest nie w moim polu widzenia (przed pasażerem, mniej więcej na środku w linii poziomej i na 1/4 wysokości od podszybia w linii pionowej)

Czy może mi się misiaczek doczepić przy kontroli?? A jak z wyjazdem za granice: SK, H, A, SLO, HR??? Można ryzykować???
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Jeżyk
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 691

Za granicą może być z tym problem, trzeba by poczytać jakieś przepisy a może napisz do Auto Świata albo gdzieś do tego typu gazety? Drogówka chyba też powinna takie rzeczy wiedzieć, co Ci szkodzi do nich podjechać i dopytać? A może ubezpieczyciel coś będzie wiedział na ten temat?
                                          Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• don
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 16

Powiedzcie jak wygląda likwidacja szkody z polisy AC?
                                            zgłosiłem dziś to pęknięcie bo rysa codziennie jest dłuższa, zgłoszenie zostało przyjete i co dalej? chciałem podstawic auto do aso koszt ok 1400zł ale oni by widzieli to w ten sposób ze dostaje jakis kwitek z TU i potem oni wystawiaja fakture na nich, a skad mam niby to wziąść, zrozumiałem przez telefon z TU że niskie szkody nie wymagają oględzin

Komentarz

• b707
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1272

ASO chce robić bez gotówkowo... Czyli dajesz do nich auto oni robia i wystawiaja rachunek TU.
                                              To jest IMHO lepsza opacja... bo jak chcesz otówkowo to musisz mieć wycene od rzeczoznawcy z TU.
                                              Zadzwoń do TU i powiedz im że chcesz to naprawić bez gotówkowo w ASO i oni CI powinni powiedziec co i jak.

Liczyłeś czy Ci sie opłaca robic z AC? Nie trzeba robic tego w ASO.
                                              Adam

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

a ze tak troche nie na temat napisze, mozna sobie domontowac czujnik deszczu i zgrac go z wycieraczkami w O1?

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14885
                                                  • Octavia IV (NX3)

Dwa pytanka:
                                                  mam do wymiany przednią szybkę (chyba przed wakacyjnym wyjazdem zagranicznym wymienię, nie będę ryzykował z odpryskiem).

1. Jakiej firmy przednią szybę do O1 polecicie???
                                                  2. Czy ktoś może wymieniał szybę przednią w Car Glass Warszawa - Gocław
                                                  ul. Jugosłowiańska 1??? jakie macie o nich opinie???

ps.
                                                  a może wymiana w ASO Sinclan Wesoła Zakręt Kasę chcą nieziemską (dwa razy tyle co Car Glass). A ktoś może u nich robił - jak z jakością?

[ Dodano: Czw 24 Cze, 10 00:02 ]
                                                  I mam nowy przedni Pilkington z paskiem za 535 zł. Widoczność jak by nowe autko było (5 lat swoje robi na przedniej szybie)

Teraz czekam na pierwsze mycie - chyba nie będzie ciekło?
                                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...