Witam,
mam pytanko do znawców tematu. Wprawdzie nie dotyczy ono Octavii, ale pokrewnego auta z motorem TDI. Znajomemu, który jest nihilistą w sprawach motoryzacyjnych dzieje się coś dziwnego z Passatem. Jeździ tak, był u paru speców, ale nikt nic nie powiedział. Podejrzewają uszczelkę pod głowicą. Nagrałem filmik, jakbyście rzucili okiem (dziwny klekot i bardzo mocne dymienie) i napisali, jakie są Wasze przypuszczenia, to byłbym wdzięczny
Azazel, sprawdź bezpiecznik od "sterownik silnika wysokopręznego" - kiedys przypadkiem go wyjałem.....i w inne miejsce włozyłem i podobna oznaka była w 01
Nie wygląda dobrze ale taka diagnostyka to gorzej jak wcinanie lizaka przez szybę.
To może być cokolwiek ale wg mnie najbardziej prawdopodobne i w pierwszej kolejności do sprawdzenia rzeczy to:
- Uszkodzony PD
- Utrata kompresji na którymś cylindrze (uszczelka, zawór)
- Zatarcie (szczególnie jeśli był przegrzany)
- Poważne uszkodzenie (nawet pęknięcie) któregoś tłoka, (wada fabryczna, zły mod, pech)
P.S. Czy po odkręceniu korka wlewu oleju masz drugą rurę wydechową (dosłownie) ???
gregorianin, dzięki za wskazówki. Niestety co się dzieje po odkręceniu korka z olejem, to nie wiem. Dziś auto, zostało wstawione do warsztatu, zobaczymy co powiedzą
U mnie wczoraj pojawił się identyko objaw w jednej z firmowych OII ( 3lata / 165 tyś km ) miałem nadzieje ( słysząc relację kierowcy ), że rozszczelnił się jedynie wydech, ale jak zdjąłem dolot na EGR-rze to dmucha prawie jak z wydechu, więc podejrzewam, że jednak coś z zaworami :evil: . Wstawiona do warsztatu zobaczymy co będzie...
EDIT
Już wiadomo.
Wytarty wałek i uszkodzone szklanki :evil:
U mnie wczoraj pojawił się identyko objaw w jednej z firmowych OII ( 3lata / 165 tyś km ) miałem nadzieje ( słysząc relację kierowcy ), że rozszczelnił się jedynie wydech, ale jak zdjąłem dolot na EGR-rze to dmucha prawie jak z wydechu, więc podejrzewam, że jednak coś z zaworami :evil: . Wstawiona do warsztatu zobaczymy co będzie...
EDIT
Już wiadomo.
Wytarty wałek i uszkodzone szklanki :evil:
miałem to samo ostatnio! przebieg 165tys - 2 krzywki na wałku zrobione na okrągło, auto przestało ciągnąć - zwłaszcza powyżej 3tys obr, do tego hałas i mocne dymienie - wymiana wałka, szklanek i znów da się jeździć nawiasem mówiąc oni te wałki z ALU robią czy co? :roll:
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
No się troszeczke mi się pomyliło zamiast wału korbowego ops: miał być wałek rozrządu :evil:
ale co do reszty się zgadza
chciałem zdjęcie pokazać ale coś mi nie wchodzi
W każdym razie w szklance jest wgłębienie około 5 mm i dziurka około 3 mm.
Natomiast wałek rozrządu na jednym z krzywek jest mniejszy o 5mm
Komentarz