klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LAKIERNIK
    Classic
    • 2011
    • 10

klimatyzacja

na maxa a lewo, na maxa w prawo(na postoju) i klika metrów do przodu, albo do tyłu(kiera prosta) i gotowe
    Na pustyni jest się trochę samotnym.
    Równie samotnym jest się wśród ludzi.
    Nie bądź sam z problemem i daj odpowiedź.
    Diagnostyka VAG oraz blacharka elektronicznie.
  • BORO24
    Classic
    • 2010
    • 25

klimatyzacja

witam.mam problem z klimatyzacja-sprawdzalem vagiem-brak bledow-klimatyzacja nabita,a mimo tego nie wlacza sie sprezarka,a takze wiatraki.nie wiem co robic ,bo wiadomo ze jak sie pojedzie do pierwszwgo lepszego mechanika to moze on skroic czlowieka finansowo i dalej roznie bywa.prosilbym o jakies moze wskazowki. z gory dziekuje
    boro24

Komentarz

• sebu
      L&K
      • 2008
      • 1304
      • Octavia II (1Z3)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

u mnie padła sprężarka,a dokładnie sprzęgiełko

objawiało się to w ten sposób,że było słychać metaliczny dźwięk,a po włączeniu klimatyzacji ustawało.
      Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
      jak pomogłem to daj punkcik
      sprzęgło od G 60

Komentarz

• rezon
        RS
        • 2006
        • 1894
        • Volvo
        • AKL 1.6 MPI 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przyczyny mogą być różne. W jednym z postów panaceum okazało się naprawa wiatraka - trzeba podać napięcie na kostkę i sprawdzić czy startuje. U mnie niestety tak jak u sebu, padła sprężarka. Zdiagnozowane przez ASO, kupiłem używkę za 380zł z dwutygodniową gwarancją i na razie działa. Dzisiaj montowana ~300zł cała operacja, demontaż/montaż/nabijanie. Kilma to drogie hobby.

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

ja mialem uwalony kabel na sprezarce i nie zalaczalo sprzegla - wez zarowke i sprawdz czy do wtyczki na sprezarce dochodzi zasilanie - jesli dochodzi - cos nie tak z sprezarka , jesli nie szukasz w druga strone

Komentarz

• rafalis222
            Ambiente
            • 2009
            • 160

Powody moga byc różne albo sterownik lub kabel zasilajacy i ja na niego bym stawial . Moj byl przetarty pod skrzynka akumulatora i tyle ale czesto sterownik pada i wtedy nie dzialaja ani wiatraki ani spreżarka . Tylko elektryk pomoze .

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

BORO24,
              Napisz co sie stało. Kiedy ostatni raz dzialala, kiedy byłeś na sprawdzeniu ilości czynnika itp.
              Byc może szukasz nie tam gdzie trzeba. Zbyt małe ciśnienie i klima też się nie włączy.
              Opisz trochę swoje spostrzeżenia.
              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• rafalis222
                Ambiente
                • 2009
                • 160

Napisal że klimatyzacja nabita wiec raczej brak czynnika odpada . Wiatraki i sprężaka są pod jednym sterownikiem u mnie wszystko stało Vag nic nie pokazal co dziwne , a okazało sie że kabel zasilajacy ten sterownik padl . Często pada ten sterownik i efekt jest taki sam . Jeżeli oba wiatraki stoja to zapewne sterownik lub jego zasilanie padlo .

Komentarz

• parmegiano
                  Classic
                  • 2010
                  • 14

Witajcie.
                  Byłem dzisiaj na sprawdzeniu klimy, bo przestała działać (w ogóle sprężarka się nie włączała) i okazało się, że wyleciał cały czynniki (dwa miesiące temu napełnianiem, sprawdzali maszyną, była próżnia i niby wszystko ok). Szlag mnie trafił, jak się domyślacie
                  Wlali kontrast, więc tyle dobrze. Okazało się, że przepuszczają jakieś uszczelki na filtrze osuszacza.
                  Zastanawia mnie tylko jedna kwestia. Poprzednio wyleciał mi gaz jak przez ok. 2 tygodni nie używałem klimy (jeździłem na ECON), teraz po 5 dniach jazdy na ECON znów to samo. Poza tym cały czas jeździłem na włączone klimie. Możliwe to jest, żeby przy wyłączonej klimie wyleciał gaz? Gdzieś czytałem, że olej czasami uszczelnia niektóre rzeczy - prawda to?

Kolejne pytanie.
                  W związku z tym, że zbliża się zima chcę przyoszczędzić do wiosny i nie wymieniać osuszacza, ani nie nabijać klimy. Mogę tak zrobić czy coś się stanie klimatyzacji. Oczywiście cały czas będę jeździł na ECON bez włączania klimatyzacji (która zresztą i tak się nie będzie włączać, bo nie ma gazu)

Z góry dzięki za info.
                  Pozdr

Komentarz

• ulysse
                    Rider
                    • 2010
                    • 496

Witam w klubie

Mi już 2 razy spier.... czynnik. I dokładnie w tym samym miejscu, na łączeniu pod osuszaczem.
                    Na 99% oring wymieniłem u siebie na bardzo podobny do orginału i znowu po jakiś 3 tyg uciekł czynnik. Także załóż oryginalny oring. Poproś mechanika niech nabije Ci układ powietrzem, odłącz czujnik ciśnienia klimatyzacji(żeby nie zatrzeć sprężarki) i po 2 tyg sprawdź czy jest takie samo ciśnienie jakie wpompowałeś.

Jeżeli tak to dopiero wtedy należy nabić klimę. Mój mechanik a zarazem wujek mówi, że brak czynnika w układzie może spowodować kolejne nieszczelności.

Komentarz

Pracuję...