Dziwny dzwiek przy puszczaniu sprzegla

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 17bart
    Classic
    • 2010
    • 8

Nie uważam żeby profesjonalnie zrobione pokrowce były paskudne. http://www.lugano.com.pl/prezentacja.html . Są firmy które szyją dla salonów dilerskich znanych marek. W moim szkodniku wolałbym tapicerkę welurową, wolę porządny welur od skóry. Niestety oryginalna czarna tapicerka łapie plamy choćby od deszczu i to właśnie wygląda wkurzająco nieestetycznie. :evil:
  • Sororial
    Classic
    • 2008
    • 18

Witam.Mam irytujacy "problem". Obajawia sie to najczesciej gdy redukuje bieg np. z 4 na 3ke i w momencie puszczania sprzegla (moment gdy sprzeglo lapie) jest taki"KWIK". Dzieje sie to gdy jest cieplo albo przy dluzszej jezdzie-w zimie nie wystepuje. Czasem mozna tez to wychwycic, kiedy mam autko na luzie i stanowczo doda gazu, w momencie odjecia gazu jest kwik - czy moze ktos z was ma pomysl co to moze byc?W serwisie jednym owili mi, ze to turbina (ze mozna by przeczyscic dolotowe przwody bo pewnie sa nagary) a w innym, ze to sprzeglo i ze juz tak bedzie...Octavia 1,9tdi ma przejechane 25tys.km, zbliza mi sie koniec gwarancji i nie wiem co z tym zrobic. Bede wdzieczny za kazda uwage. Robert z Krakowa
    [email protected]
    Octavia II 1.9 TDI Mint
    CB Johny II + President

Komentarz

• daroo
      Rider
      • 2006
      • 315

Ja stawiam na sprzęgło tyle że przebieg jakiś mały u mnie zaczeło "miałczeć"dopiero po 250tkm.więc proponuję powalczyć póki na gwarancji 8) a nagary to oni na uszach chyba mają :twisted:
      AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• Sororial
        Classic
        • 2008
        • 18

No to nie jestem za bardzo pocieszony gdyby to bylo sprzeglo...ale to dziwne, ze jak jest zimno to nic sie nie dzieje jak jade rano do pracy to tez nie...czytalem na forum, ze turbina wydaje jakies dzwieki przy spadku obrotow...moze to jakis zbieg okolicznosci...troche sie martwie bo mam zamiar jechac szkodnikiem na wakacje i jakby mialo pasc sprzeglo za granica to bylby klopocik... :-(
        Octavia II 1.9 TDI Mint
        CB Johny II + President

Komentarz

• anax
          Classic
          • 2009
          • 5

Witam...

Mam dokładnie to samo, przynajmniej jest podobne do Twojego opisu. Również przy redukcji biegów, w momencie jak sprzęgło łapie występuje taki dziwny metaliczny odgłos wydostający się wyraźnie z pod środkowej części płyty podłogowej. Ten sam dźwięk występuje w momencie rozpędzania autka na 2 biegu i nagłym zdjęciu nogi z gazu. Ja mam silnik AEE 1.6 i 93000 km na liczniku. poza tym dodawanie gazu i odejmowanie gazu na niskim biegu 1,2 i małej prędkości kończy się szarpnięciem auta.

Komentarz

• phrix
            L&K
            • 2007
            • 1000
            • Audi
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

anax w twoim przypadku stawiał bym na poduszkę.

Sororial był obszerny temat o tej usterce ( takim metalicznym kwiknięciu) padła diagnoza że, to prawdopodobnie docisk się kończy. Po wymianie sprzęgła objawy ustawały. W jednym aucie miałem takie objawy auto od ich pojawienia się przejechało ca. 50.000 km i chodzi do dzisiaj.
            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

Pracuję...