Zamieszczone przez SP9XWW
[O1] Duże drżenie podczas przyspieszania!!!!!!!!!!!
Zwiń
X
-
[O1] Duże drżenie podczas przyspieszania!!!!!!!!!!!
Witam od pewnego czasu mam duży problem z drżeniem kierownicy i całego samochodu podczas przyspieszania w Octavii 1.9TDI 110KM.
Na początku tarpanie i drżenie występowało przy ruszniu i oczywiście późnie przy przyspeszaniu też.
Pojechałem do warsztatu i stwierdzono że to dwumas! Umówiłem się na wymiane całego kompletu wraz ze sprzęgłem i na jakieś dwa trzy dni jak ręką odjoł wszystko było ok.
Po tych kilku dniach wrociło drżenie podczas stanowczego przyspieszania które jest bardzo odczuwalne na wysokich biegach (4;5). Koła zostały wyważone a mimo to drży i to nie tak lekko tylko dość poważnie. Proszę o poradę bo już mnie krew zalewa.Laurin&Klement
-
-
opony bym raczej wykluczyl bo problem dotyczy tylko przyspieszenia, wiec rozumiem ze jak jedziesz stałą predkoscią to nie drży(a koła sie krecą) mi to bardziej wygląda na problemy z silnikiem, który pod obciążeniem moze nie miec mocy na jeden gar i tak to sie też będzie okazywać- stary dwumas nie dawał rady i przenosiło sie to na karoserie nowy sobie radzi ale na 4 i 5 jest maksymalne obciążenie i nie umi tego wytłumić to są tylko moje domniemania, najpierw bym sprawdził silnik- nie stracił Ci mocy? chodzi równo? nie kopci? chyba że poduszki silnika...
Komentarz
-
-
Silnik kopci jak jest zimny a i moc stracił. Od czasu do czasu łapie drugi oddech i wtedy faktycznie drżenie w dużym stopniu ustaje.
[ Dodano: Pon 21 Cze, 10 22:52 ]
Myśle że muszę sprawdzić sprężanie na cylindrach bo faktycznie szukam problemu w zawieszeniu a nie biorę pod uwagę silnikaLaurin&Klement
Komentarz
-
-
witam
To ja też się wypowiem na ten temat
Kiedyś miałem ochotę ruszyć baaardzo dynamicznie i niestety skończyło się to porażką bo urwała mi się półośka (lewa) :evil: Od czasu wymiany podczas przyspieszania na 3,4,5 biegu było czuć drgania które wzrastały wraz z obrotami silnika. Wielu mechaników obstawiał przegub wewnętrzny lewy bądź prawy (prawy był wymieniany i objawy nie ustały) a przyczyną usterki została poduszka silnika która przez moje dość gwałtowne ruszenie (próbę ruszenia ) została mocno uszkodzona a po wymianie jak ręką odjął
Każdy ma swoje zdanie ale zacznij od najprostszych elementów do wyeliminowania
Pozdro
Komentarz
-
-
Witam.
Miałem taki problem, Jak dałem gaz to całe auto wibrowało, jak leciał luźno to nic. Rozebrałem skrzynie biegów, oglądałem dwumasę, półosie, felgi a okazało sie tak jak wyżej piszą koledzy: lewy przegub wewnętrzny miał minimalne wyszczerbienia. Kupiłem nowy za stówke i zapomniałem o problemie.
Pozdro
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o poduszki to zostały wymienione i nic to nie dało. Dwumas jest wymieniony. Drżenie jest na 3,4,5 biegu. Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak bo zdemontowaniu przegubu wewnętrznego można poznać że jest w jakiś sposób uszkodzony a jak nie można to króry częściej się uszkadza???Laurin&Klement
Komentarz
-
Komentarz