jaki olej do octavia I do skrzyni biegow

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zygiaga
    Classic
    • 2011
    • 30

domisnis, nie wiem czy się zbiore...popsułem sie...później pędze na pogotowie ale to będę dawał znaki sygnały :diabelski_usmiech
  • 13karolss
    Ambiente
    • 2010
    • 199

jaki mozna dolac olej do skrzyni biegow 206 tys km, czy ten sam co do silnika
    karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• ahmed799
      RS
      • 2009
      • 6871
      • Ford

To skrzyń biegów jest zupełnie inny olej niż do silnika. Dlaczego chcesz dolewać olej, masz jakis ubytek?? Zastanów sie czy nie lepiej wymienic go już na nowy. Ponizej masz link do oleju typowo do skody

филип
      Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• filipT
        Rider
        • 2010
        • 554

z olejem do skrzyni jest tak że jak wymiana nie jest konieczna to lepiej tam nie grzebać
        i na bank nie ten sam co do motorowni :ups
        Mój Szkodnik

Komentarz

• 13karolss
          Ambiente
          • 2010
          • 199

.......

wlasnie jakos dziwnie skrzynia jakos na sucho chodzi i niby mozliwe ze to moze brakuje oleju niejestem pewien , a do silnika uzywam syntetyka 5w50 ,a jesli chodzi do skrzyni to zeby moze od gory troche polac bo jak patrzylem w porownaniu do kolegi w smochodzie to um mnie tu gdzie jest ak przekladnia to sucho nizu niego w skrzynki biego od drozka

Komentarz

• filipT
            Rider
            • 2010
            • 554

który rok tego szkodnika i jaka skrzynia, jutro ci napiszę co tam germańscy inżynierowie wymyślili. Pewnie to co ahmed podał, ale dla spokojności
            Mój Szkodnik

Komentarz

• krzyzie
              Drive
              • 2009
              • 85

Zamieszczone przez ahmed799
              To skrzyń biegów jest zupełnie inny olej niż do silnika. Dlaczego chcesz dolewać olej, masz jakis ubytek?? Zastanów sie czy nie lepiej wymienic go już na nowy. Ponizej masz link do oleju typowo do skody
              http://moto.allegro.pl/item109327957...726a2_2_l.html

witam.
              Ja w sobote wymieniałem olej w skrzyni i kupowałem w ASO w Poznaniu. Jego oznaczenie to G052 512 A2 (42,52zł/litr) i sprzedawca powiedział że używają tylko takiego.
              Zastanawiałem się nad Castrolem TAF-X, ale stwierdziłem, że cena jest podobna więc zdecydowałem się na oryginał.

Ale mam dwa pytania -
              1. Według informacji znalezionych w internecie powinnien być G050 - ktoś wie czym się różnią poszczególne oleje sprzedawane w ASO - sprzedawca nie potrafił podać specyfikacji oleju.
              2. Wszedzie jest podane że wchodzi 2,0 litra a mi weszło 1,6 i zaczeło sie przelewać wlewem. Autko stało na prostym, olej ściekał dość długo bo była robiona też zmiana oleju silnikowego. Niestety olej był zlewany razem z silnikowym więc nie powiem ile zeszło .

Moja skrzynia to EBF - czy ktoś wie ile wchodzi oleju do tej skrzyni.

Po zmianie napewno lżej chodzą biegi, przestała chaczyć się 3 i 5 co wcześniej potrafiło sie przydażyc.

pozdro
              krzyzie
              Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
              Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
              Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• 13karolss
                Ambiente
                • 2010
                • 199

:/

octavia I 2004 r wersia rider 1.9 tdi 110km ale niewiem jak skrzynia biegow 5 biegowa tzn chodzi moze zeby od gory wlac jakis olej zeby niewiem to moze lzej chodzilo bo sucho wygloda w porownaniu u kolegi w samochodzie i biegi hmm wchodzo ale jakos dziwnie ...

Komentarz

• krzyzie
                  Drive
                  • 2009
                  • 85

Zamieszczone przez filipT
                  z olejem do skrzyni jest tak że jak wymiana nie jest konieczna to lepiej tam nie grzebać
                  witam.
                  Ale dlaczego lepiej nie grzebac. Czyżby olej w skrzyni nie tracił właściwości smarnych??
                  Już w dwóch autach wymieniałem olej w skrzyni w Astrze i Alfie żadnemu z tych aut nie zaszkodziło, a wręcz przeciwnie. W Astrze poprawiło się przełączanie biegów i zniknął problem w zimie gdzie na luzie przez gęsty olej autko potrafiło kulac się do przodu. W Alfie ślicznie wyciszyło skrzynię.

13karolss, jeżeli chodzi o korek wlewu to jeżeli jest jak u mnie, to jak wejdziesz pod auto to w skrzyni od przodu autka, napewno zobaczysz śrubę na imbus 17.

pozdro
                  krzyzie
                  Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
                  Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

• tomus7
                    RS
                    • 2010
                    • 1896
                    • Peugeot

Właśnie dlaczego nie?
                    Szkodnik ma prawie dwieście i wydaje mi się ,że czas by zmienić w Passacie właśnie przy 200 wymieniałem nawet specjalny klucz dokupywałem ktory również pasuje do szkodnika. Więc dlaczego nie? Pytanie tylko jaki olej?
                    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...