tu znajdziesz regulator napiecia
DSG - nierozpoznana usterka
Zwiń
X
-
DSG - nierozpoznana usterka
Witam, Octavia 1.9 TDi (105 KM) z DSG 2007 r, 110 tys km. Przy delikatnym ruszaniu skrzynia zmienia biegi szybciutko, cichutko i bez żadnych szarpnięć. Przy większym dodaniu gazu (ale nie musi być ostro) auto "przeciąga" na 1 czasem nawet do 3.5 - 4 tys obr strasznie wyjąc. Po zmianie na 2 i na kolejne biegi jest już wszystko OK. Czasem z 1 na 2 jest w porządku a przeciąga na 2. VAS żadnych błędów nie wykazuje. Olej wymieniony przy 65 tys. Byłem w warsztatach od automatycznych skrzyń biegów (m.in SAMKO) - po jeździe próbnej stwierdzili, że to wina silnika - brak mocy. Byłem na hamowni - wszystko OK - trzyma 104,9 KM (dodałem ma teraz 128 KM, ale objaw pozostał). Jeden z mechaników sugeruje, ze mogą sie ślizgać sprzęgła i to jest przyczyną tego przeciągania i wycia, ale ostatecznej diagnozy nikt nie chce postawić.
Koszt wymiany zestawu sprzęgieł to ok 6 tys i wg obecnego stanu wiedzy to nic pewnego.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Jak to zweryfikować ? ewentualnie prośba o namiary na fachowca/warsztau od DSG (Warszawa i okolice )
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :lol:
-
-
Zamieszczone przez QookPrzy delikatnym ruszaniu skrzynia zmienia biegi szybciutko, cichutko i bez żadnych szarpnięć. Przy większym dodaniu gazu (ale nie musi być ostro) auto "przeciąga" na 1 czasem nawet do 3.5 - 4 tys obr strasznie wyjąc.
z tym, że skoro u Ciebie na następnych biegach jest normalnie, to jednak nie sądzę :roll:
[ Dodano: Wto 06 Lip, 10 20:40 ]
o tych słyszałem pozytywy, ale sam nigdy nie korzystałem
Firma Midparts.pl specjalizuje się od prawie 20 lat w naprawie Automatycznych Skrzyń Biegów. Sprzedajemy każde podzespoły do Twojej Skrzyni Automatycznej
jakąś diagnozę, któryś FACHOWIEC jednak powinien postawić :?
fajnie, że w ostatecznym rozrachunku każdy z nas musi się znać na wszystkim od miksera do DSG, bo naprawić\wymienić wszystko można tyle, że na naszą odpowiedzialność i koszt :lol: :xsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Hmm, dziwne ze na D przeciaga bieg, a to ze wyje to norma, przeciez na 1-ce w manualu jak zakreci sie do konca 1 to bedzie wyc. Tylko ta skrzynie w pozycji D praktycznie nie uzywa 1-go biegu tylko 1 i odrazu 2 i na tym biegu ciagnie wysoko.
A jak dziala na S??
105PS na serie 1.9TDI to jakos maloWrzuc recznie 5 i 6 bieg przy nizszych obrotach (1700-1800), wtepnij gaz (tak zeby nie zredukowal i zobacz czy wtedy obroty chociaz przez chwile rosna gwaltownie a auto nie jedzie, czy sprzeglo trzyma normalnie i jedzie.
Musialyby slizgac dwa biegi, bo biegi parzyste to jedno sprzeglo, a nieparzyste to drugie biegi
Komentarz
-
Komentarz