Wycie z przodu OCTAVIA 2 2.0 TDI COMBI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vooytec
    Classic
    • 2011
    • 30

Webasto nie jest żadną alternatywą dla skrobaczki
    Dla przeciętnego człowieka jest za drogie.
    Ale popieram, spala benzynę więc też nie jest ekologiczne :szeroki_usmiech
  • sebastian1980
    Classic
    • 2010
    • 34

Witam!!

Jestem tutaj nowy, z góry przepraszam, jeśli temat się powtarza. Od trzech dni z mojego auta z przodu dobiega hałas, na początku myślałem, ze to łożysko w którymś z przednich kół, ale coś mi nie grało. Auto z rana jak jest zimne, zachowuje się cicho, dopiero po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna hałasować, i to tak od prędkości mniej więcej 40 km/h do 140 km/h potem hałas jest dużo mniejszy. Huczenie występuje bez względu na to czy auto jedzie na luzie czy "na silniku". Byłem dziś w autoryzowanym serwisie, podnieśli go na podnośnik i na podnośniku "rozpędzili" koła , okazało się , że hałas na zewnątrz jest jeszcze masakryczniejszy niż wewnątrz. Diagnoza brzmiała "łożyska skrzyni biegów", jestem jego pierwszym właścicielem, mogę z ręką na sercu powiedzieć, że auto nie jest katowane. Ma 4 lata i przejechane 80 tys km (wiem ze trudno w taki przebieg uwierzyć). Sporadycznie "widzi" obroty powyżej 3000 tyś. , nie jest obciążane (nie mam teściowej o dużej wadze ). Mówiąc szczerze nie chce mi się wierzyć w tą diagnozę, tymbardziej, że jest ona obarczona sporym kosztem (2000 PLN wzwyż). Co Wy o tym sądzicie, zdarzyło się to komuś z Was już ?? Czy to faktycznie jest to ?? Czy tez szukać lepszego serwisu ??
    Aha, jak sądzicie ile można pojeździć jeszcze takim autem, jeśli ta diagnoza okaże się trafna ?? I co może się stać ??

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Sebastian

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

odłączyć półosie - wtedy się okaże
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• sebastian1980
        Classic
        • 2010
        • 34

Tak tylko wiesz z czym się to wiąże ?? Wtedy to już wóz albo przewóz...albo się okaże że półośki albo...skrzynia do zdjęcia.

Komentarz

• wicher12
          Ambiente
          • 2008
          • 193

Może wymień olej w skrzyni (no chyba że w ASO ci sprawdzili i poziom oleju jest ok.) Może to kwestja oleju, skoro na początku nic nie huczy a dopiero jak olej się rozgrzeje (zrobi się rzadszy) to są jakieś objawy, koszta wymiany oleju chyba nie duże, to można spróbować.

Komentarz

• robekcool
            RS
            • 2009
            • 2041
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

sebastian1980, cóż pozostaje ci słuchać rad albo "wycia" :P
            www.k-mot.pl
            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
            Autoholowanie.
            Robert Kulma

Komentarz

• sebastian1980
              Classic
              • 2010
              • 34

Udałem się do mojego mechanika, który naprawiał mi poprzednie auto, przejechał się nim, i po dwóch godzinach odebrałem auto, łożysko w prawym przednim kole koszt z robocizną niecałe 500zł a nie tak jak wczoraj ponad 2000, jak mu opowiedziałem co w serwisie mi zdiagnozowali, to prawie zamarł.
              W każdym razie dziś juz mam cicho jak makiem zasiał...i pieniądze w portfelu są

Czasami warto zweryfikować diagnoze.

P.S.

W związku z zaistniałą sytuacją, nie polecam autoryzowanego serwisu SKODY w Sosnowcu - nazwy nie będę wymieniał, myślę że Ci którzy są z moich okolic wiedzą o który chodzi.

Komentarz

Pracuję...