Zamieszczone przez bohun_r3
[O1] duzy wentylator chlodnicy/cewka sprzegla sprezarki klim
Zwiń
X
-
[O1] duzy wentylator chlodnicy/cewka sprzegla sprezarki klim
cos mnie dzis tknelo zeby reka zakrecic wentylatorami -
maly obraca sie lekko i bezglosnie, natomiast duzy stawia opor - tak jakby cos go blokowalo
czy ma on wbudowane jakies sprzegielko mogace go hamowac, czy szykowac sie jutro na rozbiorke i weryfikacje ?
jutro sprawdze czy on sie wogole kreci po zagrzaniu....kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
-
-
no i okazalo sie ze wentylator (duzy) byl 'kaputt' - albo sie sfajczyl albo najpierw zastal a potem sfajczyl. po wymontowaniu i podlaczeniu na krotko nawet nie drgnal na zadnym z uzwojen. jest niestety nierozbieralny, ale rozbebesze go i zobacze co mu polecialo w srodku, co powoduje to ciezkie obracanie sie. tak czy inaczej sprzegielka zadnego tam nie ma.
Laurin - u mnie w AXR tez chlodnica i parownik sie gibaja, wiec chyba tak ma byc. sprawdze dzis w ETCE jak to wszystko jest mocowane i jak chcesz wysle Ci na PW.
temat do zamknieciakazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
cysiu100
U mnie też wczoraj stanąl wentyl, duży. Już dawniej raz chodził raz nie, ale akurat musiał stanąć jak było na dworze 36 stopni. Jest jak najbradziej rozbieralnyu mnie wytopiło się gniazgo jednej szczotki i była ona luźna, chwila zabawy z poksipolem i narazie działa.
Komentarz
-
cycek, Ziomalu - na 100 % kupisz wentylator w sklepie na Radzyminskiej (bodajze 114)-
ma zewn srednice 345 mm, jedno gniazdo - po prostu wentylator do Octavii TDI, jakby co to moge Ci pomoc w wymianie (pisz na PW - mam urlop)
cysiu - najprawdopodobniej starsze O1 mialy rozbieralne silniki - moj mial pozagniatane zaczepy-wypustki ale i tak mam chec zobaczyc co jest w srodku i co sie rozlecialo.
z poxipolem bym uwazal, bo to zywica epoksydowa i moze sie zrobic miekka od wysokiej temperaturykazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
cycek, Od niedzaiłającego wentylatora pada i przegrzewa się cewka sprzegła klimatyzacji.
Jest w niej bezpiecznik termiczny który przerywa obwód. Łatwo to sprawdzić. Na sprężarce klimy masz czarną wtyczkę która właśnie załącza sprzęgiełko. Rozłącz połączenie i podłacz miernik do tych kabelków wychodzących ze sprężarki. Omomierz powinien wskazywać ok 4 omów. jeśli nie pokazuje nic to właśnie spalił się bezpiecznik w cewce sprzegła.
Jest też bezpiecznik sprzegiełka w skrzynce w desce. Numer chyba 16 wato też go sprawdzić.
Dodatkowo włącz silnik i włącz klimatyzacje i zobacz czy pojawia sie napięcie w tej wtyczce idącej do kompresora.
Jest szansa że po tych zabiegach ustalisz co jest jeszcze nie tak z klimą.
Można też sprawdzić włącznik ciśnieniowy który nie załączy klimy jak jest za mało czynnika.
Mi wczoraj w warsztacie krzyknęli za wymiane tej części 900 pln!!! Zamówiłem cewkę na alledrogo za 80 pln i chyba dziś to sobie wymienię.
Można też wydłubać z cewki ten bezpiecznik termiczny i wymienic go na nowy ale nie wiem gdzie takie bezpieczniki można dostać.Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimTo już tak jest ...
Kiedy padnie duży wentylator, to - jeśli tego nie naprawimy - skutkuje to (także) padaczką cewki sprzęgła klimatyzacji.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cycekCzy mogłem uszkodzić coś więcej kilka razy sprawdzając czy klima chłodzi?kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Niewykluczone, że nie dzieje się to - przynajmniej u mnie tak było - bez wcześniejszych 'sygnałów' przerywaną pracą sprężarki klimy.
Jak już się nagrzała, to samoczynnie się wyłączała i włączała.
Aż pewnego razu - stojąc w korku, kiedy termometr pokazywał coś około 40 C - przestało chłodzić na dobre.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
cycek, A sprawdziłeś ta cewkę? Ma przejście? Wystarczy zwykły miernik z hipermarketu. Ja wczoraj wymieniłem sobie cewkę i klima śmiga aż miło. W sumie jedna śrubka na sprzęgle klimy i do zdjęcia dwa pierścienie segera. A w serwisie klimy chcieli za taką zabawę 900 PLN!!!
Oczywiście trzeba się tam też dostać ale wystarczy zdjąć koło, pasek klinowy, boczną osłone i dwie śruby sprężarki i ja do dołu odchylić i całe sprzęgło mamy jak na dłoniTomek
Komentarz
-
Komentarz