Stukanie i bicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Palit
    Classic
    • 2013
    • 6
    • Octavia I combi (1U5)

Stukanie i bicie

Witam, otóż w mojej octavii 1 kombi, pewnego dnia pojawiło się dziwne stukanie nie wiadomo z którego miejsca. Jakby metalowy element obijał o inny metalowy. Na prędkość uderzeń oraz moc miała znaczenie prędkość i to czy sprzęgło jest wciśnięte. Na wciśniętym - cisza, podczas puszczania gazu bądź skręcania stukanie było jeszcze większe.
    W każdym razie, pewnego dnia ustąpiło - przynajmniej takie miałem wrażenie, więc o temacie zapomniałem. Uznałem, że to może efekt mrozów.
    Wczorajszego dnia nagle stukanie powróciło, lecz ze zdwojoną siłą. Udało mi się również namierzyć, że wydobywa się ono z prawego przedniego koła.
    Najciekawszą sytuacją jest to, że podniosłem auto z wyłączonym silnikiem i zostawionym biegiem a mimo to, gdy ręką zakręcimy kołem trochę mocniej, oddaje ono właśnie ten dziwny dzwięk stukania i daje się przekręcić mimo biegu...
    Czy uszkodzeniu uległ wachacz zewnętrzny?
  • Palit
    Classic
    • 2013
    • 6
    • Octavia I combi (1U5)

przepraszam za błąd, chodziło mi o to Czy uszkodzeniu uległ przegub zewnętrzny?
    Ale juz sam wiem, ze nie.

Komentarz

• Bambek1
      Elegance
      • 2015
      • 963
      • Octavia I (1U2)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Bardzo prawdopodobne. Sprawdź sobie gdzieś na parkingu skręć koła na max w lewo i rusz kilka m później to samo w prawo jak będzie pstrykać, strzelać to masz przegub. Jak manszety nie popękane?
      ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
      Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
      Spalanie - Motostat.pl
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Palit
        Classic
        • 2013
        • 6
        • Octavia I combi (1U5)

W jednym serwisie za ulicą od siebie wymieniłem przegub zewnętrzny prawego koła, gdyż to ono stukało - nie pomogło. Majster zaś powiedział, że wewnętrzny (też) jest do wymiany.
        Zakupiłem w KTD odpowiednie części i udałem się do mechanika na Chomiczówce (znajomy znajomego znajomego). Wymienił mi przegub wewnętrzny a przy okazji powiedział przy odbiorze auta, że ośka jest też już lekko zużyta i wymienił jakąś rurkę od ciśnienia w turbosprężarce bo ponoć też była już wybrakowana. Za całość wziął 80 zł. Auto przestało stukać i jeździ się przyjemniej

Komentarz

Pracuję...