leszekmw napisał/a:
klima nie działa przy mrozach , o tym tez było...
Fakt nie działa, bo i po co miałbym chłodzić wnętrze. Ona ma za zadanie osuszyć z wilgoci kabinę. Było o tym milion razy :twisted:
Poniżej 2 st.C klima niczego Ci nie osuszy, bo poniżej tej temperatury w ogóle nie włącza się sprężarka. Osuszanie polega na tym, że na zimnym parowniku klimatyzacji kondensuje para wodna z cieplejszego powietrza, które go owiewa. Przy ujemnej temp. powietrza, takie zjawisko nie zachodzi, więc w związku z tym układ tak zaprogramowano, żeby nie włączał się poniżej 2 stopni.
[ Dodano: Pon 27 Gru, 10 09:33 ]
Zamieszczone przez bzik13
Jadąc do pracy 12 km przy przekręconym ogrzewaniu na 20C i temp. zew. -5C, silnik osiąga temperaturę pracy po przejechaniu 10km. Jeśli pokrętło mam skręcone na min. to temperaturę pracy osiągam po 4-5 km. Warto? Warto skręcić pokrętło!
Sprawdzę z ciekawości u siebie, czy jest widoczna różnica w czasie nagrzewania. Jak już wspomniałem, mam na stałe nastawione 19 stopni, ciepłe powietrze zaczyna lecieć z nawiewów już po kilku km jazdy, wtedy też, jak wspominałem, automatycznie wzrasta siła nawiewu. Ale fakt, na osiągnięcie pełnych 90 stopni cieczy chłodzącej to trzeba trochę dłużej poczekać. Z drugiej strony, jeśli czekałbym aż silnik osiągnie 90 stopni i dopiero włączał ogrzewanie, to mogłoby się okazać, że na trasie z domu do pracy (6 km) w ogóle nie zdąże włączyć ogrzewania. albo włączę je dojeżdżając na miejsce, a tak zaczyna grzać już w połowie drogi. Ale jednak sprawdzę, czy Twoja metoda nie jest lepsza :wink:
mam mały problem z kontrolka swiateł w mojej O1, zapala sie w momencie naciskania na hamulec i pojawia sie inf. dotyczaca wadliwego swiatła stopu po jakim czasie gasnie sprawdzałem swiatła i wszystkie swieca ale dziek ostrzegawczy jest denerwujacy.
O co tu moze chodzic ??
Szukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
Po roku 2002
1.9TDI do 110KM
Wyłącznik stopu, ten od hamulca ma 2 styki. być może nie działa Ci ten drugi (jest chyba rozwierny o ile pamiętam) Sprawdzenie nie jest akurat trudne a cena tego wyłącznika to coś około 30zł.
Komentarz