[O1] Klimatyzacja - działa - ale słabo! Po nabiciu!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krispear
    Classic
    • 2010
    • 19

czyżby czyżyk albo jakaś 8 litrowa jednostka chciała wejści pod maske :wink: :twisted:
  • konradw9
    Drive
    • 2009
    • 68
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Klima - MANUAL

Rok temu kupiłem autko i klima chłodziła ale ogolnie słabo.
    Ojciec ma Lagunę i nie da sie wysiedziec przy klimie ustawionej na MAXa - po prostu lodówa!
    W tym roku napełniłem... I bez zmian!

Tylko czego mam się czepić jak chłodzi.

Wczoraj wróciłem z trasy - miałem tem MIN - wiadomo, a pokrętło wentylatora na 4 - na MAX - i można było w miare wysiedzieć. Chłodziła ale słabo.

Przy swieżo nabitej klimie. Wiem jak potrafi chłodzić klima w innym aucie - więc w moim musi być coś nie tak.

ZAZNACZAM - że chłodzi - jest chłodne powietrze - ale po prostu SŁABO.
    No i jest NABITA.

Proszę o wskazówkę.
    Pozdrawiam
    konradw9

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Sprawdź filtr p.pyłkowy.Może jest zapchany i powietrze nie dochodzi do kabiny.
      Następnie zobacz,czy oba wentylatory pracują po włączeniu klimy.Może być uszkodzony sterownik,lub wentylator i klima chwilę popracuje i przy braku pracy wentylatorów po wzroście cisnienia wyłącza się.
      Na wolnych obrotach włącz klimatyzację i zaobserwuj czy jest małe wahnięcie obrotów na obrotomierzu.Może być,że wcale się nie załącza.Wskazywałoby to na awarię sprężarki.
      Podjedź do serwisu,gdzie napełniałeś układ,niech sprawdzą,czy czynnik jeszcze jest.Może jest gdzieś mały otwór i już czynnik wyleciał w kosmos.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• konradw9
        Drive
        • 2009
        • 68
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez JanuszSz
        Sprawdź filtr p.pyłkowy.Może jest zapchany i powietrze nie dochodzi do kabiny.
        Następnie zobacz,czy oba wentylatory pracują po włączeniu klimy.Może być uszkodzony sterownik,lub wentylator i klima chwilę popracuje i przy braku pracy wentylatorów po wzroście cisnienia wyłącza się.
        Na wolnych obrotach włącz klimatyzację i zaobserwuj czy jest małe wahnięcie obrotów na obrotomierzu.Może być,że wcale się nie załącza.Wskazywałoby to na awarię sprężarki.
        Podjedź do serwisu,gdzie napełniałeś układ,niech sprawdzą,czy czynnik jeszcze jest.Może jest gdzieś mały otwór i już czynnik wyleciał w kosmos.

Więć tak:
        - filtr p.pyłkowy sprawdziłem - był ok - ale i tak wymieniłem - nic nie dało
        - oba wentylatory się kręcą - to też nie to
        - awarii sprężarki też nie ma - ewidentnie się załącza
        - no i... pojechałem do serwisu - wszystko tak jak JanuszSz zalecił

...dowiedziałem się - pewnie większość to wie ale może komuś się przyda

przy KLIMIE - MANUAL - trzeba dodatkowo załanczać OBIEG ZAMKNIĘTY (knefel sąsiadujący z włącznikiem klimy - ponoć w AC dzieje sie tak automatycznie - wtedy ciepłe powietrze z zewnątrz nie wpada i mamy szybko schłodzoną kabinę

Pozdrawiam wszystkich i zamykam temat
        konradw9

Komentarz

• bobasek
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 326

eee tam
          w bambuko dałeś się zrobić
          klimatyzacja jest po to żeby chłodzić a nie zakiszać kierowcę w kabinie jego wlasnego auta

to prawda że jak zamkniesz obieg to szybciej wychłodzisz kabinę, ale bez względu na temperaturę na zewnątrz (w granicach rozsądku oczywiscie) z nawiewu (przy otwartym obiegu) musi lecieć naprawdę chłodne powietrze (17-19'C)

w moim "gospodarstwie domowym" mam 3 auta z manualną klimatyzacją
          O1 - 2003 - 190kkm przebiegu
          VWgolf3 - 1997 - 422kkm przebiegu
          Rover 220 - 1997 - 325kkm przebiegu
          co trzy "sezony klimatyzacyjne" muszę doładować czynnik chłodzący i maszyny chłodzą aż miło, w golfie trzeba nawet trochę ciepłego powietrza domieszać bo jest za zimno

tak więc śmię twierdzić że Twoja klima nie jest do końca sprawna, a co do warsztatu to fachmanowi na ręke jest skasować za nabicie i umyć rączki bo to skomplikowany temat jak wiedzy, umiejętności i ochoty brakuje
          5,5l/100

Komentarz

• Deco
            Rider
            • 2008
            • 612

U mnie też klima chłodzi aż miło i to bez obiegu zamkniętego.

Komentarz

• mlac
              Ambiente
              • 2008
              • 200
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Powiem tak ja jak kupiłem Octe to też miałem wrażenie że słabo działa ta klima. No ale posprawdzałem co trzeba i wyszło że OK. Miedzy innymi jak mierzyłem temperaturę na kratkach to miała 7-8 st C więc OK.

Jako że to moje pierwsze auto z klimą i pierwsze czarne to stwierdziłem że tak ma być i tyle.

Obecnie jest tak, że przy dużych upałach jeżdżę z klimą wentylator na 2 i obieg w mieście zamknięty a w trasie otwarty i jest OK.

Ale jedno jest pewne albo klimy w autach są mało wydolne albo w O1 są mało wydolne.

PS mam manualną klimą
              Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
              Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

• grol
                Drive
                • 2009
                • 95

Nabiłem kilmę i okazało się że słabo chłodzi. W serwisie trochę ściemniali, ale w końcu podłączyli do VAGa i okazało się że, tak jak sugerowałem, nabili za dużo i klima po włączeniu co chwilę przestawała chłodzić (zawór bezpieczeństwa). Efekt w kabinie był taki, że chłodziła, ale słabo... zmniejszyli ciśnienie i teraz OK.
                Podłączyć VAGa i przy włączonej klimie patrzeć co się dzieje.
                Grzesiek

Komentarz

• konradw9
                  Drive
                  • 2009
                  • 68
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

no Koledzy - widzę że zawrzało po tym co napisałem...

No ale Prawda - tak być nie może, że są "równi i równiejsi"

Na początek podepnę VAG`a i zobaczymy czy cóś pokaże...

A tym czasem dzięki za "burzę mózgów" Pozdrawiam wszystkich!
                  konradw9

Komentarz

• mlac
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 200
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

No cóż jako, że padły sugestie, że może coś jest nie tak jak słabo chłodzi więc wziąłem z pracy miernik cyfrowy z pomiarem temperatury i sprawdziłem wczoraj temperaturę powietrza wychodzącego u mnie z kratek nawiewowych.

Wynik:
                    -O1 z października 2008 roku, klima manualna, LPG, nigdy nic z klimą nie robione
                    -temperatura zewn około 30 st słońce na przemian z małymi chmurami
                    -po około 10 min jazdy, dmuchawa włączona na 1, kierunek nawiewu na godzinę "3" czyli na kratki przednie
                    -temperatura na wylocie środkowych nawiewów to 6 st C przy obiegu zamkniętym i 8 st C przy obiegu otwartym
                    -po około 10 min jazdy na klimie w aucie było 25 st C (po odpaleniu auta otworzyłem okna -przewietrzyłem przez 500 m auto i włączyłem klimę na 2)
                    Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
                    Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS

Komentarz

Pracuję...