Zamieszczone przez eroberto1
Zużycie oleju w 1,6 fsi przy wysokich temp. atmosferycznych.
Zwiń
X
-
Zużycie oleju w 1,6 fsi przy wysokich temp. atmosferycznych.
Mam zalany olej Castrol magnatec 5w 40., przy ostatnich temp. powietrza pow. 30 'C zapaliło mi się "sprawdź poziom oleju". Okazało się że mam poniżej minimum. Od wymiany listopad 2009r. zrobiłem 11,5 tyś. dolałem teraz 0,8 l. (pojemność olejowa silnika 3,2 l). Czy to normalne jest takie zużycie, podobno dużo robi wysoka temp. powietrza.
-
-
Ja mam 1.6FSI, więc mogę powiedzieć co u mnie. Za pierwszym razem po kupieniu kupiłem olej do longlife'a i wymiana po 30tys km. Zapaliła mi się lampka przy 24tyś i musiałem dolać jakieś 0,6l. (CASTROL longlife)
Wczoraj dolewałem do swojego longlife'a (tym razem mam MOTUL'a) również coś koło 0,5-0,6l po przejechaniu 13 tyś. km. (kontrolka się jeszcze nie zaświeciła - miałem gdzieś 20% wysokości na bagnecie, po wlaniu miałem jakieś 80% skali zalane) - profilaktyka. Ale myślę, że spokojnie do tych 20tyś bym dojechał.
Natomiast nie wiem czy to subiektywne odczucie, ale przy sprawdzaniu stanu oleju CASTROL na chusteczce miałem czarną maź, a teraz mam jeszcze w miarę jasną, olejową :-) tzn. oczywiście widać, ze brudny, ale przeważa jakby czystszy olej nad brudemPozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filipTte silniki same z siebie chlają olej na umór.
znajomy po 5 tyś od przeglądu musiał dolać ok 1L, przed przeglądem też wlał z butelkę
Jeśli chodzi o mój egzemplarz Fsi to nie ma różnicy czy to zima czy lato. Olej wystarcza od wymiany do wymiany
Komentarz
-
-
w ramach komentarza powyższego postu chciałbym dodać, że będę jeździł na longlife'ach, ale zmiany będę dokonywał już po ok. 15-20tyś. A biorąc pod uwagę aktualne i poprzednie doświadczenie, to wiem, że i mi się uda przejeździć cały dystans bez dolewek.
wawer80, jestem pewny, że zużycie oleju zależy też od stylu jazdy. Może nie ściągasz cegły z pedału gazu, to wtedy zrozumiałe byłoby takie zużycie. Ja jeżdżę dość spokojnie (ale nie uprawiam PSJ).Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
ja sprawdzałem w instrukcji i wchodzi 3,2l, również do mojego tyle wchodzi i jest ok
[ Dodano: Pon 26 Lip, 10 17:44 ]
Jeżeli ja w moim 1.6 fsi zmieniam olej co rok lub 15 tyś. nie zależnie co pokazuje komputer, sam pilnuję tych przebiegów i leję Castrola magnateca 5w40 o oznaczenie vw502 00/505 00 to wszystko jest ok czy to jest nie odpowiedni olej?
PS
Od dzisiaj szkodnik oklejony OCP
Komentarz
-
Komentarz