Zamieszczone przez marlena
Duze zuzycie paliwa-nagle
Zwiń
X
-
Duze zuzycie paliwa-nagle
Witam.Moj problem polega na tym iz w czasie jazdy po miescie nagle zaczela mi duzo palic.Komputer pokazywal najpierw 200km.do tankowania a nagle po przejechaniu 3 km po miescie wlaczyla sie rezerwa i chwile pozniej pokazal mi juz tylko 20km.do stacji.Koledzy podpowiedzcie czym to moze pachnac??wyciekow zadnych nie widac.pozdrawiam
.
-
-
Re: Duze zurzycie paliwa-nagle
Zamieszczone przez Amadeusz2009Witam.Moj problem polega na tym iz w czasie jazdy po miescie nagle zaczela mi duzo palic.Komputer pokazywal najpierw 200km.do tankowania a nagle po przejechaniu 3 km po miescie wlaczyla sie rezerwa i chwile pozniej pokazal mi juz tylko 20km.do stacji.Koledzy podpowiedzcie czym to moze pachnac??wyciekow zadnych nie widac.pozdrawiam
.
czy chodzi o bzdurne wskazania kompa czy rzeczywiste wysokie spalanie :?:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Amadeusz2009, ale faktycznie tyle pali, czy pokazuje rezerwę a w baku jest jeszcze dużo paliwa?
Jak chcesz mieć pewność to podjedź teraz na stację i zatankuj do odbicia, będziesz wiedział ile weszło i czy faktycznie zostało kilka litrów w baku ( rezerwa ) czy tylko uszkodził się czujnik i weszło np. pół baku.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
To ja dorzucę jeszcze jedną potencjalną przyczynę - może się któryś cylinderek zapieka albo linka zaciera i hamulec blokuje koło - sprawdź czy się któreś koło nie dymi/mocno nagrzewa podczas jazdy. Ja kiedyś miałem problem z linką hamulcową - zacisnęły się hamulce z tyłu i choć najpierw zauważyłem dymienie z kół a później zauważyłem że spalanie bardzo wzrosło (logiczne), to może Ty jechałeś na tyle szybko że nie widziałeś dymienia. Oczywiście ta hipoteza wydaje mi się mniej prawdopodobna od awarii wskaźnika o której piszą koledzy wyżej, ale warto mieć na uwadze i taką ewentualność.
pozdr.,
Paweł
Komentarz
-
-
nawet jak by Ci 4 cylinderki zapiekły i byś jechał pod wiatr i na 4 kapciach i z otwartymi oknami i z 3 tonową przyczepą i pod górę o nachyleniu 40% NIE MA SZANS żeby spalanie było az takie by szczałka schodziła w oczach) proszę przemyśleć najpierw swoje wypowiedzi przed napisaniem bo chłop na darmo rozbierze hamulce....przez hamulce moze wzrosnąć spalanie o 3 litry ale nie o 30 ewidentnie coś z czujnikiem lub chwilowy błąd, ja bym przeczekał lub zatankował do pełna.......moze sie okazać że potencjometr z pływaka ma martwe pole...
Komentarz
-
Komentarz