NORMY OLEJOWE VW

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • to5mek
    Drive
    • 2010
    • 51

NORMY OLEJOWE VW

uhm miałem ostatnim czasem trochę nokii na symbianie ( 6120c, E50, E51, E65, N95, N96) a potem przesiadłem się na WM (HTC Touch HD).

Symbianowe nokie maja ten + ze działają bezporblemowo, jak w każdym sofcie są mniejsze lub większe bugi ale firmware jest tak zrobiony ze w większości przypadków działa stabilnie. Zdażają sie hardwarowe awarie (tak jak te płyty główne wymieniane w E52 ) ale żadko.

Po roku używania Touch HD sam nie wiem co zrobic dalej... czy kupować następnego dotyka (na Androidzie bądź Bada) czy klasyczne pojechac w E52.

Dotyk początkowo mnie wkurzał, teraz jest już trochę lepiej no i największe udogodnienie dotykowców to klawiatura Swype

Nowe telefony z WM 6.5 da się obsługiwać jedną ręka bez użycia rysika.

Co do stabilnosci softu to się nie wypowiem bo używam gotowanych romów Energy (na stockowym dla THD wm 6.1 wytrzymałem może ze 2 tygodnie) a to jak wiadomo jest różnie
    to5mek
  • marcinp250
    Drive
    • 2009
    • 63

NORMY OLEJOWE VW

Witam, nie jestem pewien czy to jest pytanie do tego działu
    Mam problem z doborem oleju do mojej skody ,1,8l benzyna bez turba przebieg 138tyś km(podobno).Poprzedni właściciel zalał ją Castrolem Magnetic (półsyntetyk) 10W40 który spełnia normę VW 505.00,, która to norma odnosi się do diesla z turbiną i bez (). Olej ma opis A3/B3 (norma USA) czyli nadaje się do benzyny i do diesla.. Tutaj właśnie mam dylemat powinienem mieć zalany syntetyk spełniający normy500.00 lub 502.00lub 503.00 według wiedzy książkowej. Co mam zrobić???? nie wiem czy ta norma spełnia te wcześniejsze i wszystko jest ok, zalać taki sam olej czy zmieniać ???.Teraz mam obawę przed zalaniem syntetykiem bo może mi się silnik za bardzo wypłukać Dodam że silnik bierze mi bardzo mało oleju, troszkę hałasuje ale w normie tak sądzę, nie ma z nim problemów aktualnie .

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Volkwagen/SKODA

VW 500 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych i wolnossących
      silników Diesla.
      VW 501 01 - Oleje silnikowe o wszechstronnym zastosowaniu bez właściwości
      oleju lekkobieżnego do silników benzynowych i wolnossących silników
      Diesla.
      VW 502 00 - Oleje lekkobieżne do silników benzynowych pracujących w
      trudnych warunkach.
      VW 503 00 - Oleje do silników benzynowych w samochodach osobowych z
      przedłużonym okresem między wymianami (WIV: 30 000 km, 2 lata).
      VW 503 01 - Oleje do doładowanych silników benzynowych w samochodach
      osobowych z przedłużonym okresem między wymianami (WIV, np. Audi S3, TT).
      VW 504 00 - Oleje silnikowe z systemem Longlife. Do silników
      benzynowych i Diesla łącznie z silnikami Diesla wyposażonymi w filtry
      cząstek stałych bez dodatku paliwa.
      VW 505 00 - Wielosezonowy olej silnikowy do silników Diesla z i bez
      turbodoładowania.
      VW 505 01 - Wielosezonowy olej silnikowy specjalnie dla silników Diesla z
      pompowtryskiwaczami.
      VW 506 00 - Norma do silników Diesla z przedłużonym okresem między wymianami.
      VW 506 01 - Norma dla silników Diesla z pompowtryskiwaczami z przedłużonym
      okresem między wymianami (WIV).
      VW 507 00 - Oleje z systemem Longlife. Do silników benzynowych,
      silników Diesla, łącznie z silnikami Diesla z systemem cząstek stałych bez
      dodatku paliwa.

Powinieneś raczej TUTAJ pisać. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...6202&start=195

[ Dodano: Czw 22 Lip, 10 07:25 ]
      Zamieszczone przez marcinp250
      Teraz mam obawę przed zalaniem syntetykiem bo może mi się silnik za bardzo wypłukać
      wątpię by cokolwiek negatywnego się stało...to stereotyp powielany od dawna. Jeśli silnik masz w dobrej kondycji bez wycieków to bym wrócił do syntetyku.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
        Powinieneś raczej TUTAJ pisać. http://forum.octaviaclub....26202&start=195
        :idea:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...