[O1] Klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuba772
    Drive
    • 2010
    • 68

[O1] Klimatyzacja

eX, niebylo zle, choc myslimy zeby poszukac moze jeszcze cos innego. Mysle ze U Przyjaciol bylo dzis wogole zamkniete

nie pamietam juz kto chcial zobaczyc Black Devila, wiec czestujcie sie: http://www.youtube.com/watch?v=XihQe...layer_embedded
  • Iwan89
    Ambiente
    • 2009
    • 183

[O1] Klimatyzacja

Witam, od kilku dni gdy włączam i wyłączam klimatyzację coś "syczy" z okolic schowka. Syczeniu utrzymuje się przez jakieś 10 sekund a potem przestaje. Ponadto wydaje mi się, że klima gorzej chłodzi na kratkach nawiewu, ale może to przez bardzo wysokie temperatury jakie teraz są więc ciężko to teraz obiektywnie ocenić. Martwię się, czy nie mam jakiejś nieszczelności a syczenie czy nie jest objawem kończącego się czynnika. Czy tak powinno być?

Komentarz

• bobasek
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 326

mialem podobny objaw tyle że vw golfie
      po trzech "sezonach klimatyzacyjnych" znacznie spadła sprawność klimy i pojawiło się syczenie "za schowkiem"
      ten dżwięk wydawał zawór rozprężny zainstalowany na rurce tuż przy ścianie grodziowej w komorze silnika
      po uzupełnieniu czynnika wszystko wróciło do normy - kilma mrozi nawet przy 35'C w cieniu jak dzisiaj, i nic nie syczy

zalecam odwiedziny u speca i dopomowanie R134a
      5,5l/100

Komentarz

• Iwan89
        Ambiente
        • 2009
        • 183

Z tym, że ja 1,5 miesiąca temu dopiero co tą klimę napełniałem. Czyżby nieszczelność?
        Już po zimie mi nie odpaliła nie było czynnika, byłem w serwisie klimy i mi powiedzieli, że żeby stwierdzić czy jest nieszczelność muszą napełnić... no i ciekawe co teraz... teraz mi znowu powiedzą, że trzeba napełnić... ehh

Komentarz

• bobasek
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 326

jak w moim aucie szukaliśmy nieszczelności to nieszczelności to nie płaciłem za napełnianie i bezpowrotne ulatnianie się czynnika.
          majstry podłączyli kombajn do obsługi klimy, wypompowali resztki, napompowali jakiegoś kontrastu czy czegoś tam i tak długo świecili specjalna lampą aż znaleźli slady wycieku na złączce przy osuczaczu.

wszystko wskazuje na to że układ masz nieszczelny albo sprężarka pomału się z toba żegna
          a to syczenie (jak pisałem wyżej) to nie odgłos wycieku tylko odgłosy pracy nie napełnionej instalacji

a tak na marginesie to masz manuala czy climatronic??

tak czy inaczej bez wizyty w dobrym warsztacie się nie obędzie
          5,5l/100

Komentarz

• pcbs
            Drive
            • 2007
            • 42

Wydaje mi się, że wszystko ok. W mojej OI przy włączonej klimie również co jakiś bliżej nieokreślony czas dał się słyszeć zza schowka syk podobny do syczenia spuszczanego z koła powietrza. Klima chłodziła i z tego co mi wiadomo chłodzi nadal.

Komentarz

• Iwan89
              Ambiente
              • 2009
              • 183

Niestety, ja teraz jechałem i moja już prawie nie chłodzi, jest tylko lekko lepiej niż na nawiewie, więc czynnik się kończy. Poczyniłem już kroki związane z wizytą w serwisie.

Komentarz

Pracuję...