miguello, na dachu to raczej szklanka jest nie blacha
Kilka problemów z Octavia I 1.9 SDI
Zwiń
X
-
Kilka problemów z Octavia I 1.9 SDI
Witam. Niedawno nabyłem Octavie I z 2002 roku z silnikiem 1.9 SDI 68KM, przebieg okolo 270 000. Z samochodem jednak jest kilka problemów.
1-Ze skrzyni na niskich biegach wraz ze wzrostem obrotów dochodzi dziwny dzwięk jakby świst albo cos podobnego do dzwieku łożysk i biegi cięzko chodzą. Nie wiem czy warto to robić czy lepiej poszukac nowej skrzyni
2. Samochod całkiem sporo pali w mieście kolo 7 litrów,a w trasie tez bardzo podobnie. Slyszalem ze samochod bardzo mało pali, więc nie wiem czy przypadkiem nie robie czegos zle. Na pełnym baku(48-50l) zrobilem nie całe 700 km. Z jaka maksymalna predkoscia powinienem sie poruszac by spalanie było chociaż ciutke lepsze.
3. Wspomaganie kierownicy chwilami chodzi lekko a chwilami jakby go nie było, kiedy puszczam podczas skretu powinna szybko wrócić do pozycji wyjściowej,a u mnie idzie powoli, chwilami sie zatrzymuje potem znowu się kręci. Od czego to może byc?
Jak widzicie samochod boryka sie z kilkoma problemami. Kupiłem go za około 11000 i nie wiem czy go sprzedawać czy zatrzymac i go zrobić. Myslałem o przekładce silnika na mocniejszego diesla albo wmontowanie do SDI trubo i intercoolera. Co o tym sadzicie? Dziekuje za opinie i pomoc
-
-
czesc,
ja Ci odpowiem odnośnie spalania, kupiłem octavie 1, SDI, AQM, 178 tys km (prawdziwe), sprawdzałem jak to pali bo jak nie ma dynamiki to niech chociaż oszczędne bedzie, i jest oszczędna, miasto pali 6/100, instrukcja mówi że 7/100 ale ja jeżdże w stylu taksówkarskim i spokojnie 6/100,
a trasa to lekko poniżej 5/100, piszesz że na baku zrobiłeś 700 km, ja 700 km zrobiłem na 35 litrach z czego 450 km trasa a 250 miasto, tak więc uważam że Twoja octa pali dużo, na pewno troche zależy od stylu jazdy ale możliwe że u Ciebie są jeszcze jakieś techniczne usterki, które wpływają na taki apetyt na ON
Komentarz
-
-
maja octavia aqm pali w mieście ok 6-6,5l jeszcze nie nauczyłem się dobrze nią jeździć po przesiadce z golfa tdi
łożyska przednie też u mnie wyją to chyba wada sdi
co do wspomagania to tez mam podobny problem chodzi chwilowo bardzo ciężko skokami szczególnie przy skrętach ale obawiam się że to pompa już siada (miałem podobną sytuację w golfie kolegi wymiana pompy pomogła)
co do ekonomicznej jazdy nie dawaj jej w palnik jeździj do ok 2500 obrotów a spalanie na pewno spadnie nie turbiny wiec nie musisz martwić się o zapieczone kierownice
u mnie jeśli chodzi os spalanie pomogła korekta dawki paliwa sprawdź vagiem jak jest u ciebie może ktoś zabawił sie w tunera ? i zwiększył dawkę paliwa co w sdi niewiele daje jeśli chodzi o moc za to znacznie zwiększa spalanie
Komentarz
-
Komentarz