Wczoraj podczas jazdy na 4 biegu miałem taki dziwny objaw. Podczas gwałtownego przyspieszania na 4 biegu obroty rosły ale prędkość nie wzrastała, po chwili coś strzeliło szarpnęło i samochod zaczął przyspieszać. Po chwili chciałem zmienić bieg na wyższy i okazało się że nie mogę (nie mogłem ani wrzucić luzu ani przełączyć na inny bieg). Po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika biegi wchodzą bez najmniejszego problemu. Wrzuciłem 3 bieg wcisnąłem sprzęgło uruchomiłem silnik i ruszyłem. Udało mi się dojechać do domu. Po wrzucenie biegu na wyłączonym silniku wciśnięciu sprzęgła i uruchomieniu silnika samochód delikatnie pełza do przodu lub tyłu w zależności od tego jaki bieg jest załaczony.Co to może być, co można sprawdzić na szybko na podwórku? Samochód to Octavia 01 AQY 2.0 2000 rocznik 223000 km przebiegu . Czy w tym egzemplarzu jest sprzęgło dwumasowe czy normalne?
Sprzęgło/skrzynia biegów.
Zwiń
X
-
Kiedyś miałem podobne objawy w bravo hgt. Sprzęgło było już kiepskie i czasem się uślizgiwało przy szybkiej zmianie biegów na dużych obrotach, aż do czasu gdy przy takiej zmianie coś strzeliło. W moim przypadku wyrwało kawałek tarczy który to podszedł pod pozostały element zwiększając jej grubość na tyle że nie dało się wysprzęglić. Podejżewam że w twoim przypadku też niestety trzeba będzie zdjąć skrzynię.
-
Komentarz