[O1] OCTAVIA 1 FL 2.0 8v

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nafets
    Classic
    • 2011
    • 2

[O1] OCTAVIA 1 FL 2.0 8v

Zamieszczone przez giasek
    Zadzwoniłem do aso i po VINie sprawdzili, że nie mam dogrzewania przedniej szyby
    nikt nie ma dogrzewania przedniej szyby w O2
    ten guzik to jest nadmuch na przednią szybę (przy zamknięciu innych nawiewów)
  • dawszol
    Classic
    • 2010
    • 18

[O1] OCTAVIA 1 FL 2.0 8v

Witam mam octavie 2.0 115 km założyłem instalacje gazową sekwencje i od tej pory zaczął wyskakiwać błąd zaczął zapalać się silnik i muszę podłączać i go usuwać;/ na dodatek wymieniłem sondę za którą zapłaciłem 400 zł bo musiała być oczywiście z boscha tak samo kable zapłonowe wszystko musi być oryginalne a te części naprawdę nie są tanie , ale błąd dalej wyskakuje. Na dodatek do dolewkę poszło 4l oleju ale nie kopci ani silnik sie nie poci.
    Mam pytanie czy ktoś ma podobny problem z tym silnikiem. Proszę o wypowiedzi użytkowników skody 2.0

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

2.0 ma taką urodę, ze bierze olej - nawet do 1,0l na 1000km jest często "normą". Na forum problem był dość intensywnie opisywany. Fakt, iż silniki Skody lubię oryginalne sondy lambda też jest dość normalny. A zapalająca się kontrolka "silnika" (o ile auto i jego silnik/elektronika są sprawne) świadczy o jakosci pracy gazownika (niestety)...

PS: sorry, nie jestem użytkownikiem 2.0... :szeroki_usmiech
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dawszol
        Classic
        • 2010
        • 18

no to trochę przesadza ten silnik z tym olejem.
        Miałem uszczelniacze wymienić ale narazie poczekam zobacze jak teraz po wymianie oleju będzie
        a Ty masz octavie 1.6?;> i ile Ci pali?

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Poprzednia 1.6i brała mi około 0,4-0,5l (na 1kkm) półsyntetyka, obecna 1.6i nie bierze wcale syntetyka...

O ile się nie mylę, 2.0 ma problem z zapiekającymi sie pierścieniami tłokowymi. Ktoś też stwierdził, że naprawa (nie dająca gwarancji redukcji "fehler-u) to koszt nie mniej niż 1000zł. Dlatego chyba nie warto z tym nic robić - zmień olej na jakiś niedrogi półsyntetyk (np. Mobil Super S - ~20-25zł/l) i dolewaj wedle potrzeb...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dawszol
            Classic
            • 2010
            • 18

Możecie jeszcze powiedzieć ile wam spala octavia 2.0?;d benzynki lub LPG?

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Moja ocia spala srednio 10l LPG na 100 km przy spokojnej jezdzie ok 90 km/h pali ok 8l w trasie. Ogolnie ostatni zrobilem 80 km po miescie (bydgoszcz) i trase do malborka na zegarze mialem 280 km i do pelna weszlo 14 litrow gazu. Co do oleju to niestety taki urok ja spokojnie litr dolewam od wymiany do wyaminy, jak jezdze troche ostrzej to nawet wiecej.

филип
              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• dawszol
                Classic
                • 2010
                • 18

to powiem Ci że moja podobnie spala w cyklu miejskim z klimą to 11-11.5 a na tarsie zależy od jazdy

Komentarz

• ahmed799
                  RS
                  • 2009
                  • 6871
                  • Ford

No to podobne sa spalania mi pali tyle wlasnie z klima. To ze potrafi spalic to wiem, kiedys jechalem A1 do domu i cisnalem ciagle 180-210 to spalila mi 25l LPG/ 150 km, ale za to jechalem 1h 15' do domu :wink:

филип
                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Nie wiem skąd ta opinia o dużym zużyciu oleju w silnikach 2.0. Mam taką Octavię z silnikiem 2.0 AQY, od 2000 roku, zakupioną jako nowa z salonu. To już 10 lat, i przebieg 185000km. Jak do tej pory nigdy nie trzeba było uzupełniać oleju pomiędzy wymianami, a kontroluję go często, bo "naczytałem się" że duże zużycie. Możliwe, że to zależy od stylu jazdy. Jeżdzę spokojnie, zawsze 90÷100km/h, i spalanie też przy takiej jeżdzie nie duże, w porywach można się zmieścic nawet w 6 litrów (poza miastem).

Komentarz

• Viniu
                      Rider
                      • 2008
                      • 517

Zamieszczone przez ahmed799
                      na zegarze mialem 280 km i do pelna weszlo 14 litrow gazu
                      Czy aby na pewno ?? Toż to daje równe 5l/100km... lepiej niż TDI...
                      Pozdrawiam

Komentarz

• oizo
                        Rider
                        • 2010
                        • 394
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

ja mam ten sam silnik i zrobiłem teraz w trasie 2700km w upale i ponad 130km/h non stop i zjadł mi około pól miarki oleju nie wiem ile to jest sprawdzę jak będę dolewał a autko zapakowane po dach. Spalił mi 6,8 z klima wiec nie widzę sensu zakładać gazu bo tylko same problemy potem. W mieście pali mi 10 jak jeżdżę po 6km do pracy i wyłączam wiec i tak niedużo.
                        Moja furka
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

Pracuję...