Jak dostać sie do klapki zimno/cieplo?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aro333
    Ambiente
    • 2011
    • 167
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak dostać sie do klapki zimno/cieplo?

Ostatnio mam coś pecha. Dzisiaj zaobserwowałem, że nawiew do samochodu jest cały czas na maxa ciepły. Samochód ma climatronica. Nie ważne czy jest auto czy econ, czy Lo czy Hi, wieje non stop gorącym powietrzem. Regulacja temperatury zmienia tylko siłę nadmuchu jednak powietrze nadal leci gorące. Ciut poczytałem i doszedłem, że przycięła się klapa ciepło/zimno albo serwo sterujące nim coś nie bangla. Jednak żeby to wykluczyć niestety muszę się dostać do klapki. Gdzieś doczytałem, że można to zrobić od strony nawiewu a dokladnie nóg pasażera jednak nie mogę znalezć dokładnego opisu co rozebrać aby to obejrzeć. Schowek z nawiewem demontowałem już kiedyś.
  • aro333
    Ambiente
    • 2011
    • 167
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Minęło już trochę czasu od postu, więc sam sobie odpowiem. Tak, można się dostać do tego serwa od strony pasażera. Wykręcamy schowek, odginamy osłonę piankową (taki jakby fartuch pod schowkiem przykręcany po lewej stronie takim wielkim wkrętem plastikowych), kładziemy się na plecach i wczołgujemy jak najdalej się da do grodzi silnikowej. Kluczem 6 pomalutku odkręcamy wkręty x3 trzymające serwo (serwo z "kapselkiem w kolorze różowo/czerwonym"). Dostęp do jednej ze śrub jest masakryczny, praktycznie kluczem można zrobić po półobrotu więc trzeba się nakręcić. Sam klucz też nie może być za długi bo tam nie ma miejsca. No i latarka czołowa jest tak samo potrzebna jak klucz nr6, bez niej nic nie widać. W moim wypadku chyba serwo przycięło się na połączeniu ramienia klapy z serwem, tak mi się wydaje. Złożyć jest szybciej oczywiście bez tej jednej śruby nieszczęsnej, nawet nie próbowałem jej wkręcać. Jak dotąd serwo siedzi na 2 śrubach dość mocno przykręcone i jest spoko. Usunąłem dodatkowo błąd w climatronicu

Komentarz

Pracuję...