[O2] Zerwany gwint w misce.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek8410
    Classic
    • 2011
    • 18

Zamieszczone przez Octan
    marekzu, jesteś pewien że 21/5W. Ja mam kombi ,wprawdzie dawno do tylnego światła nie zaglądałem i z tej przyczyny podparłem swą pamięć instrukcją obsługi. Tam jest napisane że jest to P21W. Rene Cedrych w swej książce o obsłudze Octy, też pisze że 21W
    Tak w kombi stop i pozycja są na jednej żarówce, a w liftbacku na dwóch oddzielnych.
  • mecenasik
    Ambiente
    • 2010
    • 105

Witam.
    Wczoraj okazało się, że mam zerwany gwint w misce olejowej. Znajomy proponuje przegwintować otwór na większy. Najlepiej jest to zrobić odkręcając miskę ale wtedy trzeba spuścić cały olej z silnika. Problem w tym, że olej wymieniałem ok. 3000 km temu. W związku z tym mam pytanie, czy można spuścić oleju i potem zalać nim silnik ponownie, czy trzeba już użyć nowego oleju i nowego filtra?
    Korek mam wkręcony teraz na taśmę teflonową i nie wiem czy zabierać się za tę naprawę teraz, czy poczekać aż przyjdzie termin wymiany oleju. Trochę się boję, że ten korek może teraz zostać wypluty, choć z drugiej strony w misce nie panuje wysokie ciśnienie więc korek nie musi być mocna dokręcony. Nie wiem co robić, proszę o radę.
    Pozdrawiam.
    Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• koleś
      RS
      • 2009
      • 2832
      • Fabia combi (6Y5)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Znajomy dobrze Ci proponuje. Można dać nowy korek i faktycznie lepiej zdemontować miskę ze względu na powstające podczas gwintowania wióry.
      Myślę, że możesz zalać tym samym olejem. Warunkiem jest oczywiście spuszczenie go do czystego pojemnika.
      Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
      Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Można ten problem skutecznie załatwić w ten sposób:

Z takim korkiem poruszam się już około 7 lub 8 lat, i niema żadnych problemów.

Komentarz

• Piotrus
          Rider
          • 2004
          • 524

Re: Zerwany gwint w misce.

Zamieszczone przez mecenasik
          Witam.
          Wczoraj okazało się, że mam zerwany gwint w misce olejowej. Znajomy proponuje przegwintować otwór na większy. Najlepiej jest to zrobić odkręcając miskę ale wtedy trzeba spuścić cały olej z silnika. Problem w tym, że olej wymieniałem ok. 3000 km temu. W związku z tym mam pytanie, czy można spuścić oleju i potem zalać nim silnik ponownie, czy trzeba już użyć nowego oleju i nowego filtra?
          Korek mam wkręcony teraz na taśmę teflonową i nie wiem czy zabierać się za tę naprawę teraz, czy poczekać aż przyjdzie termin wymiany oleju. Trochę się boję, że ten korek może teraz zostać wypluty, choć z drugiej strony w misce nie panuje wysokie ciśnienie więc korek nie musi być mocna dokręcony. Nie wiem co robić, proszę o radę.
          Możesz śmiało zlać olej z miski i wlać spowrotem do silnika, proponuję tylko go odstawić na chwilę tak aby ewentualne zanieczyszczenia opadły na dno (dekantacja)

Zamiast gwintować na większy otwór proponuję wstawić heli-coil.
          Piotruś
          AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• mecenasik
            Ambiente
            • 2010
            • 105

Zamieszczone przez Piotrus

Tylko, że do zastosowania heli-coil też wypadałoby zdjąć miskę - wiercenie i gwintowanie = wióry. Przy przegwintowaniu na większy gwint też trzeba wiercić i gwintować i też powstają wióry, które mogą zostać w misce, więc najlepiej gdyby była ona odkręcona aby można było wiórki usunąć. Więc jak już będę miał odkręconą miskę to jednak zdecyduję się na zwykłe przegwintowanie.
            Jeszcze mam pytanko odnośnie uszczelki. Czy miska jest uszczelniana uszczelką czy nie ma tam uszczelki bo jak się przyglądałem to uszczelki tam nie widziałem. Jest jedna z boku metalowa uszczelka ale jej chyba się nie wymieni bo wchodzi gdzieś głębiej do silnika.
            Pozdrawiam.
            Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• koleś
              RS
              • 2009
              • 2832
              • Fabia combi (6Y5)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez mecenasik
              miska jest uszczelniana uszczelką czy nie ma tam uszczelki
              Zrób na silikon. Jest lepszy od uszczelki.
              Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
              Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• rss
                L&K
                • 2009
                • 1098

Zamieszczone przez Piotrus

o, bynajmniej :idea: helicoil ma to do siebie ze moze sie 'wkrecic' do miski lub z niej 'wykrecic' przy nastepnych wymianach oleju i odkrecaniu korka. nawet amerykanskie normy pisza zeby nie stosowac tego do polaczen 'rozlacznych' typu korki spustowe. jesli juz ma byc jakas rzezba - to TYLKO tulejka z brazu, albo nowa miska skladana zgodnie z zasadami sztuki (jak ma byc uszczelka to uszczelka). warunkowo rozwiazanie a'la korek do butelki do ktorego link jest podany.

oplaca sie inwestycja w klucz dynamometryczny :!:

PS. Piotrus - wczoraj poznalem Twoj Rydwan stojacy pod blokiem gdy wyprowadzalem Potomstwo na spacer. pozdrawiam.
                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• mecenasik
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 105

Dziękuję wszystkim za pomoc. Za tydzień w sobotę będę naprawiał i spróbuję to zrobić bez odkręcania miski. Zastosuje albo gumowy korek, albo rozwiercimy na większy gwint.
                  Zainstalowałem sobie Etkę i sprawdziłem uszczelkę miski. Uszczelki brak, należy zastosować silikon.
                  Mam jeszcze ostatnie pytanie. Gdzie można znaleźć wartości momentów dokręceń poszczególnych śrub i nakrętek w samochodzie?
                  Pozdrawiam.
                  Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

• bronx
                    Classic
                    • 2009
                    • 23

Wybrane momenty dokręcenia [wg programu Vivid Workshop ATI]
                    Załączone pliki

Komentarz

• mecenasik
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 105

Wielkie dziękuję bronx. Muszę teraz poszperać w poszukiwaniu tego programu.

Melduję, że korek naprawiony. Przegwintowałem na M16x1,5 bez odkręcania miski. Wiertło, a potem gwintownik, smarowałem smarem i powoli posuwałem się do przodu. Wióry bardzo ładnie kleiły się do smaru i chyba żaden nie został w misce. Po przegwintowaniu przepłukałem silnik olejem, aby wypłukać ewentualne pozostałości po obróbce. Potem zalałem silnik tym samym olejem, który wcześniej stał sobie ok. 2 godzin aby zanieczyszczenia opadły na dno naczynia. Pod śrubę zastosowałem podkładkę tzw. dmuchaną. Na razie jest wszystko w porządku.
                      Pozdrawiam.
                      Błażej

Skodzinka z wyciętym DPF

Komentarz

Pracuję...