bzik13, no to u mnie już zrobiły z 35 tyś i świecą dalej bez problemu
Problem z turbo
Zwiń
X
-
Problem z turbo
Witam
Wczoraj przy delikatnym ruszaniu rozleciała się turbina w mojej octavi (1.9TDI ASV 110KM). Objaw: masa dymu, brak mocy i silnik sam wszedł na obroty.
Problem polega na tym, że po rozebraniu wał turbo lata we wszystkie strony, w IC było z litr oleju a w kolektorze ssącym znalazłem plastikowe elementy chyba z turbo. Jeśli miał ktoś podobny przypadek niech opisze co zrobił przed odpaleniem silnika. Do tej pory wyczyściłem wszystkie węże, kolektory oraz wymieniłem turbo.Lichy
-
-
pozostaje pytanie- czy części dmuchawki dostały się nad tłoki?
1.jeśli tak- zwalasz głowicę
2.jeśli nie wiesz -pkt1
3. pokręć wałem, zobaczysz czy nic nie podpiera tłoka
4.jeśli posiadasz kamerę (endoskop)- zajrzysz przez świece żarowe, jeśli nie pkt1
5. gdyby odpalił i nie wchodził w obroty lub nie odpalał- pogięte korby i/lub zawory oraz pkt1
powodzenia
Komentarz
-
-
Witaj
Napisz mi jaki będzie objaw pogiętych korb lub uszkodzonych zaworów. Udało mi się odpalić silnik od pierwszego podejścia. Na początku było sporo dymu ale to z powodu resztek oleju które był w cylindrach. Po 10 sek. nie było już widać dymu, silnik pracował równo i dodając gazu wchodził na obroty. Z braku czasu nie testowałem go zbytnio.
Przy gwałtownym dodaniu gazu widać spore dymienie. Czy może to być spowodowane resztkami oleju, które zalegały w cylindrach i wydechu i pewnie się nie dopaliły, czy może jest inny problem?Lichy
Komentarz
-
-
Dzięki
[ Dodano: Pią 27 Sie, 10 21:05 ]
"Robekcool" wymieniłem tą turbinkę i auto chodzi jak marzenie. Jednak jak długo postoi np. po nocy, silnik odpala bez problemu, dopiero jak ruszam przez chwile puszcza niebieski dym z wydechu. Trwa to może z 10sek i później jest już git. Co może być powodem takiego objawu?Lichy
Komentarz
-
Komentarz