[O1] Klimatyzacja nie chłodzi na wolnych obr.- Pomocy !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Set
    Ambiente
    • 2010
    • 113

Pozwolę sobie odgrzać kotleta...

Gdzieś tutaj wyczytałem, że auto przed odbiorem zalane jest "szklanką" paliwa.
    Przed odbiorem chciałbym zrobić rundkę, żeby sprawdzić np. czy sprzęgło "bierze" dobrze oraz czy kierownica jest prosto podczas jazdy na wprost, etc. Pewnie w sumie wyjdzie kilka kilometrów testowej jazdy.

Krótkie pytanie, czy pojemność tej "szklanki" przewiduje taką przejażdżkę?
  • sylwekpe
    Drive
    • 2008
    • 43
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam i proszę o pomoc. Klimatyzacja nie chłodzi na wolnych obr. silnika, natomiast po zwiększeniu obrotów chłodzi, po włączeniu klimy jest szarpnięcie obr. czyli sprężarka załącza się ale mam wrażenie , że pod maską jest głośniej tak jakby coś tarło, do tej pory nic się nie działo, klimę dobijałem co 2-3 lata, ostatni raz w tym roku w czerwcu, sprężarka po krótkiej pracy robi się bardzo gorąca. Największy problem jest w tym , że wybieram się na urlop we wtorek ok. 850 km w jedną stronę i obawiam się żeby przy okazji tej usterki nic innego się nie stało. Bardzo proszę o podpowiedż, co to może być ???? i czy jest jakaś szansa żeby tę usterkę szybko usunąć ???
    Sylwek

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

pozostaje Ci TYLKO poniedzialek na naprawe - wg mnie jest za malo czynnika/oleju.
      przy okazji bezwarunkowo sprawdz szczelnosc ukladu.
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• sylwekpe
        Drive
        • 2008
        • 43
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki, jeżeli to faktycznie brak czynnika chłodzącego to układ musi być rozszczelniony, bo przecież przez 2 m-ce naturalnie chyba by się nie ulotnił !!. A czy zmniejszona ilość tego czynnika powoduje głośniejszą pracę klimy ???? Chyba nie, tam jest chyba coś poważniejszego !!! Proszę o dalsze porady. Niepokoi mnie ta głośniejsza praca klimy !!!
        Sylwek

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

nie chcę cię martwić, ale jeśli ilość czynnika będzie o.k. to sprężarka kończy swój żywot. sprawdź jeszcze stan sprzęgiełka :wink:
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• sylwekpe
            Drive
            • 2008
            • 43
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzieki, zauwazyłem jeszcze, że gdy włączam klimę to rolka napinająca zaczyna nierówno drgać i dziwnie się zachowuje, nie pracuje płynnie, tak jakby w tym momencie pasek wielorowkowy dostał dużego obciążenia. Jeżeli to faktycznie sprężarka kończy żywot, to czy może mi w czasie jazdy zniszczyć pasek wielorowkowy a co za tym idzie wyeliminować wspomaganie i doładowanie ????
            Sylwek

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6650
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

U mnie było podobnie , aż w końcu padło sprzęgiełko , wyrwało wiatrak i połamało łopatki :lol: aż posypały się iskierki
              Wiatrak i sprzęgiełko trzeba było wymienić , koszt operacji w ASO około 2400 zł :lol:
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• robekcool
                RS
                • 2009
                • 2041
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

ale sylwekpe, nie ma wiatraka napędzanego paskiem osprzętu :idea:
                co do drgań rolki- wieksze obciążenie i większe drgania (napinacz masz o.k.?)
                www.k-mot.pl
                Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                Autoholowanie.
                Robert Kulma

Komentarz

• bobasek
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 326

Zamieszczone przez robekcool
                  nie ma wiatraka napędzanego paskiem osprzętu
                  chodzi o wentylator chłodnicy zabrany przez bładzące kawałki paska i sprzęgła sprężarki

jeżeli masz szczelny układ AC i chałasy spod maski + drgający pasek po włączeniu klimy to i tak musisz wymontować sprężarkę - wtedy okaże się czy to tylko łożysko sprzęgła czy cała sprężarka sie z Toba pożegnała

oby było tylko to pierwsze
                  5,5l/100

Komentarz

• sylwekpe
                    Drive
                    • 2008
                    • 43
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Witam, to musi być wina sprężarki, bo dzisiaj sprawdzali mi czynnik chłodzący. Ściagnięto 700 g gazu a wprowadzono 750 g, czyli tylko 50 g ubyło, oznaczałoby to, że układ jest szczelny. Sytuacja się nie zmieniła: na wolnych obrotach nie chłodzi + dziwny odgłos. Już rozglądam się za sprężarką jakąś używaną, bo nowa to za droga. Mam pytanie u mnie jest symbol : 1J0 820 803 A, wiem że więcej jest z literą: F,K,Q itd. czy to musi być konkretnie z literą A??? czy może być z inną ?? Od czego to zależy ???? A może ma ktoś z Was do sprzedania taką sprężarkę???
                    Sylwek

Komentarz

• kateb
                      Classic
                      • 2009
                      • 32

Zamieszczone przez sylwekpe
                      Witam, to musi być wina sprężarki, bo dzisiaj sprawdzali mi czynnik chłodzący. Ściagnięto 700 g gazu a wprowadzono 750 g, czyli tylko 50 g ubyło, oznaczałoby to, że układ jest szczelny. Sytuacja się nie zmieniła: na wolnych obrotach nie chłodzi + dziwny odgłos. Już rozglądam się za sprężarką jakąś używaną, bo nowa to za droga. Mam pytanie u mnie jest symbol : 1J0 820 803 A, wiem że więcej jest z literą: F,K,Q itd. czy to musi być konkretnie z literą A??? czy może być z inną ?? Od czego to zależy ???? A może ma ktoś z Was do sprzedania taką sprężarkę???
                      Podłącze się do pytania, bo u mnie po włączeniu klimy pasek drga jak pijak w delirium. Czy to na pewno trzeba klime wyciągać, czy są jeszcze inne elementy wymagające sprawdzenia. Pasek dostaje drgawek, które trwają około sekundy (tak całą długą sekundę), a potem sekunde równej pracy i tak w kółko.

Muszę powiedzieć, że chłodzi sprawnie.

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

kateb, najprawdopodobniej napinacz dostaje rezonansu. pewnie do wymiany..., niestety czasami padają nawet nowe.

sylwekpe, pewnie juz pojechałeś , ale najszybciej kupisz nową , pewną używaną sprężarkę na hutniczej.
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• sylwekpe
                          Drive
                          • 2008
                          • 43
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

hej, możesz podpowiedzieć gdzie na hutniczej i jaka firma??
                          Sylwek

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

Autoklima Marek Piekarz , tam gdzie się robi prawko , na placu pks , spytaj o Pana Ewarysta i powiedz że Cię leszek z łucki przysłał..
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• sylwekpe
                              Drive
                              • 2008
                              • 43
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

leszekmw, Dzięki wielkie
                              Sylwek

Komentarz

• Iqwan
                                Elegance
                                • 2010
                                • 758

A ja mam inny problem w mojej Octavi, mam climatronic i problem polega na tym, że odpalam ją i po chwili się włącza, założmy ustawiamy nawiew na max, 18stopni i bez auto, czyli powinna dmuchać jak szalona - zaczyna dmuchac dmuchac i raptownie przestaje.. potem czuc tylko lekki powiew zimna.. tak samo jest z cieplym powietrzem..
                                Aha jak odpala sie klimatyzację słychać po prawej stronie taki lekki stuk.
                                Czy to może być wina wiatraka? bo na to to wygląda..
                                była Skoda Octavia 1.9 TDI 110KM 2000
                                a teraz Skoda Octavia 1.8T 180 RS 2004
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87072

https://goo.gl/photos/NaMK4R1TM5eWMCQZA <-- album

Komentarz

• kateb
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 32

Zamieszczone przez leszekmw
                                  kateb, najprawdopodobniej napinacz dostaje rezonansu. pewnie do wymiany..., niestety czasami padają nawet nowe.
                                  Tak miałeś rację. Napinacz wymieniony, przy okazji pasek również. Ustały drgania, klima chłodzi cichutko. Nawet jak ruszam z miejsca to deska rozdzielcza juz się tak nie trzęsie.

Komentarz

• wojtass
                                    Rider
                                    • 2007
                                    • 473

a ja mam taki przypadek. Otoz mi smierdzi plynem chlodzacym oczywiscie tylko na auto. Co to moze byc?

Komentarz

• lookashECL
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 416
                                      • Rapid (NH3)

witajcie :-)
                                      Cały czas obserwuje ten temat myśląc, że rozwiąże swój problemik z climatronikiem.
                                      Otóż sprawa wyglada tak:
                                      Autko stoi pod chmurką :-) Rano wsiadając do auta włączam klime żeby szyby nie parowały.
                                      A wtedy.............
                                      Po właczeniu zaczyna się jazgot :-( Nie regularnie piszczy jakby pasek czy sprzęgiełko od klimy. Po pewnym czasie w trakcie jazdy jazgot ustaje i cisza. Dodam, że klima chodzi dobrze cały czas. Kurde mam obawy, że czeka mnie wymiana jakiejś drogiej cześci :-(
                                      Może wiecie o co chodzi z tym piszczeniem?
                                      Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

Pracuję...