Klimatyzacja huczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

Klimatyzacja huczy

tu jest elegancki dekoder

E04: Wolfsburg Edition
    1D0: bez towing attachment
    5SL: lewe boczne lusterko: non-spherical
    5RQ: prawe boczne lusterko: convex
    1KD: tarcze hamulcowe, tył
    6FA: components bez special surface appearance
    1AC: anti-lock brake system (ABS)
    3FA: bez roof insert (standard roof)
    1N3: speed-related variable steering assist (Servotronic)
    1ND: kołpakis
    H7F: opony 195/65 R 15 91H
    4UF: driver's and front passenger airbag z front passenger airbag deactivation
    4R5: elektrycznie sterowane szyby z comfort operation andcircuit breaker, mechanical sterowanie szyb tył
    3NC: tylna kanapa bench/backrest, split folding
    3QT: 3-punktowe pasy bezpieczeństwa z tensioner and h8 adjustment, front
    4X1: boczna poduszka powietrzna front
    4A0: bez seat heater
    8L3: roof antenna
    J0N: akumulator330 A (61 Ah)
    7AA: electronic vehicle immobilization device
    8GU: alternator 140A
    9AP: semi-automatic air conditioning
    8RE: 4 głośniki (pasywne)
    7Q0: bez navigation device
    8YH: radio, version 1
    8QA: key bez LED
    8X0: bez headlight washer system
    4F1: centralny zamek
    B17: dopuszony na kraj Poland
    G02: przednie amortyzatory
    QN0: bez drawers under front seats
    3L1: ręczna regulacja wysokości for left front seat
    9P1: lampka ostrzegająca o nie zapiętych pasach, electric contact in buckle
    7X1: ultrasonic czujniki parkowania
    9W0: w/o car phone preparation/installation
    8WA: bez przednie lampy przeciwmgielne
    7A0: bez CD changer/CD player
    3GA: bez cargo area
    QG1: Wartungsintervallverlaengerung
    0GG: emissions concept EU 4
    L06: prześwit zawieszenia 06
    7P0: bez lumbar support in front and tylne siedzenia
    F0A: no special purpose vehicle, standard wyposażenie
    3S4: preparation for roof load rack
    2UA: standard design
  • Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

Klimatyzacja huczy

Czytałem sporo teraz na necie ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi, i postanowiłem napisać post, może ktoś coś doradzi.
    Opiszę od początku, troszkę długie, ale odda w pełni chyba mój problem

pacjent: Octavia 1, Climatronic

Wyjeżdżamy dzisiaj z wakacji włączam klimę standardowo na "AUTO" ustawiam 20st. i w drogę, Zrobiło się cieplej na zewnątrz (22st) i zaczyna mi być ciepło w samochodzie. Co się okazuje. KLIMATYZACJA NIE DZIAŁA. a przed nami 900km w upale.

To że klima nie działa to się okazał jeden problem. W momencie gdy chciałem z AUTO na ECON przełączyć, w tym momencie z komory silnika wydobywało się jakiś straszne huczenie, buczenie - i przy dodawaniu gazu (podbijaniu obrotów na postoju) huczenie wzrastało, a więc wróciłem na AUTO bez huczenia i ale bez chłodzenia i tak dojechaliśmy do domu.

W drodze do domu na CB jeden kierowca mi zawołał, że coś mi wisi pod maską i prawie ocieram. No to na parking i leżenie pod autem. Okazało się, że jedna śruba trzymająca osłonę silnika się zerwała, lub odkręciła. Wtedy z żoną przypomnieliśmy sobie, że w czasie jazdy NA wakacje, z Tira się zerwała tablica rejestracyjna i my ją przemieliliśmy podłogą (być może właśnie wtedy się zerwała ta śruba). Jak się okazało na parkingu osłona nie była jakoś mocno zerwana, tylko na jednej śrubie.

Potem znowu przypomniało nam się, że w zimie tego roku podczas wymiany oleju, po odkręceniu osłony po silnikiem w celu spuszczenia oleju, spadło sprzęgiełko z sprężarki... ale wtedy zostało ono założone i klima działała do dziś.

I teraz tak, czy jest opcja aby to znowu sprzęgiełko odpadło? jak tak to znowu mocować? czy może uderzenie tej tablicy rejestracyjnej ją mogło jakoś wybić (ale przecież mam osłonę silnika). Czy może lepiej będzie kupić już całą sprężarkę, ale nową (cholernie droga) używkę? (niepewną?)...
    Czy może być widoczny z tego powodu jakiś błąd w komputerze?

No i co mnie najbardziej martwi, to dlaczego tak huczy na ECON.
    Jak załączam samochód/silnik, to przez może pół sekundy słyszę to huczenie a potem przestaje (ale na climatronicu wtedy jest AUTO)

proszę pomocy.. mam jeszcze tydzień urlopu i pełno spraw do załatwienia a bez klimy to jak bez... no wiecie

[ Dodano: Wto 24 Sie, 10 23:01 ]
    Auto dziś trafiło do mechanika.

Po zdjęciu osłony silnika okazało się, że sprzęgiełko jest na swoim miejscu, ale w sprzęgiełku zatarł się wieloklin, tzn. gdzie sprężarka jest połączona z sprzęgłem jest ona na wieloklinie i tj. damska część tego wieloklina nie przypominała wcale wieloklina, i to tak cholernie wyło / huczało i wydawało dziwaczne odgłosy.
    Tak mi wytłumaczył to mechanik.
    Klima działa i jestem zadowolony 120zł za część, 40 za wymianę.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...