Ja wstawialem.Zbieznosci nie robili po tym,robilem w ASO.
[Inne] Co sie stalo z moimi klockami hamulcowymi?
Zwiń
X
-
[Inne] Co sie stalo z moimi klockami hamulcowymi?
W polowie czerwca zamontowalem zestaw hamulcow do swojego samochodu. Tarcze ATE powerdisc oraz klocki Ferodo FDB1312. Docierane zgodnie ze sztuka, przez pierwsze 400km bez szalenstw. Pozniej normalna eksploatacja.
Po miesiacu eksploatacji przy jezdzie z otartym oknem uslyszalem szuranie z okolic kola. Na poczatku nieprzeszkadzajace i ledwo slyszalne. Myslalem, ze to kamien wbil sie w opone i stad takie odglosy. Wiec wyjalem drobne kamyczki z bieznika i na jakis czas pomoglo ale odglos wrocil. W momencie nacisniecia hamulca ustawal. Pomyslalem, ze zapiekl sie zacisk (choc to nie jest zacisk H z Kadetta, wiec jak to mozliwe). Ale pozniej nawet naciskanie hamulca nie pomagalo. Znalazlem chwile wolnego czasu, zdjalem kolo i oto co zastalem... :shock:
(zdjecia akurat prawego kola bo zdejmujac lewe pomyslalem, ze na prawym jest to samo. Nie mylilem sie.)
Na 1 rzut oka widac jakby klocek sie przemiescil w zacisku. Nie, to przemiescila sie a raczej odkleila od klocka metalowa blaszka z oznaczeniem klocka.
A tutaj widac jak pieknie przefrezowala mi piaste.
I po terapii srubokret + mlotek na swoim miejscu.
Przejechalem sie i... bloga cisza (oprocz klekle )
A teraz pytanie. Czy te blaszki powinno sie zdejmowac/odklejac w momencie montazu klockow hamulcowych? Jak to sie stalo to raczej oczywiste. Klocek dostal temperatury, klej puscil i blaszka zjechala. Ale w instrukcji nie bylo slowa o odklejaniu blaszki...
Narazie wbilem te blaszki na swoje miejsce ale sadze, ze czeka mnie zdejmowanie klockow i reczne odklejanie tego badziewia. :evil:VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
-
-
Re: Co sie stalo z moimi klockami hamulcowymi?
Zamieszczone przez bradleyW polowie czerwca zamontowalem zestaw hamulcow do swojego samochodu. Tarcze ATE powerdisc oraz klocki Ferodo FDB1312. Docierane zgodnie ze sztuka, przez pierwsze 400km bez szalenstw. Pozniej normalna eksploatacja.
Po miesiacu eksploatacji przy jezdzie z otartym oknem uslyszalem szuranie z okolic kola. Na poczatku nieprzeszkadzajace i ledwo slyszalne. Myslalem, ze to kamien wbil sie w opone i stad takie odglosy. Wiec wyjalem drobne kamyczki z bieznika i na jakis czas pomoglo ale odglos wrocil. W momencie nacisniecia hamulca ustawal. Pomyslalem, ze zapiekl sie zacisk (choc to nie jest zacisk H z Kadetta, wiec jak to mozliwe). Ale pozniej nawet naciskanie hamulca nie pomagalo. Znalazlem chwile wolnego czasu, zdjalem kolo i oto co zastalem... :shock:
(zdjecia akurat prawego kola bo zdejmujac lewe pomyslalem, ze na prawym jest to samo. Nie mylilem sie.)
Na 1 rzut oka widac jakby klocek sie przemiescil w zacisku. Nie, to przemiescila sie a raczej odkleila od klocka metalowa blaszka z oznaczeniem klocka.
Obrazek
A tutaj widac jak pieknie przefrezowala mi piaste.
Obrazek
I po terapii srubokret + mlotek na swoim miejscu.
Obrazek
Przejechalem sie i... bloga cisza (oprocz klekle )
A teraz pytanie. Czy te blaszki powinno sie zdejmowac/odklejac w momencie montazu klockow hamulcowych? Jak to sie stalo to raczej oczywiste. Klocek dostal temperatury, klej puscil i blaszka zjechala. Ale w instrukcji nie bylo slowa o odklejaniu blaszki...
Narazie wbilem te blaszki na swoje miejsce ale sadze, ze czeka mnie zdejmowanie klockow i reczne odklejanie tego badziewia. :evil:
Komentarz
-
-
Agamek12, dokladniej to jest blaszka, metalowa czesc, okladzina. Widac to na 2 zdjeciu.
Jak klocki byly wymieniane w poprzednich moich samochodach nigdy nie spotkalem sie z takim czyms.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Nie no, bez jaj... Do tej blaszki (około2mm) przyklejany jest materiał ścierny klocka. Po usunięciu tej blaszki klocek ulegnie zniszczeniu bo nierównomiernie rozkładać się będą naprężenia (klocek popęka na drobne częsci). KLOCEK BEZWZGLĘDNIE DO WYMIANY!!!
Ale tak czy siak też uważam, że klocek jest raczej do wymiany, bo nie bardzo widzę możliwość ponownego, równego przyklejenia tej blaszki na swoje miejsce.
Skoro klocki mają 2 miesiące to spróbowałbym je zareklamować, bo raczej nie jest to normalny objaw. Ostatecznie jeśli Ferrodo się wypnie, to zdejmij tę blaszkę, wyczyść powierzchnię płytki nośnej tak, żeby była gładka i jeździj normalnie ( może nie będą hałasować ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Chetnie bym zareklamowal, niestety pudelko w ktorym byl rachunek magicznie zniknelo... :roll:
Nie pozostaje nic innego jak wyjac te badziewne klocki i odkleic blaszke. Zastanawiam sie czy moznaby bylo przykleic blaszke na klej na bazie zywicy epoksydowej do metalu.
Wiem, ze klockom Ferodo juz podziekuje na przyszlosc.
Dodaje zdjecia z lewego kola.
Tutaj bardziej widac powierzchnie blaszka-za blaszkaVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
Ja też wymieniałem w swojej skodzie tarcze i klocki ale założyłem wszystko firmy ATE bo takie miałem od nowości i jestem zadowolony. Aco do klocków Ferodo nie mam przekonania bo nawet mechaniki mi odradzali więc lepiej może trochę dołożyć i kupić sprawdzone ATE . Ja sobie chwalę i nawet ich nie docierałem tylko od razu hamowałem normalnie
Komentarz
-
-
Ja śmigałem na tym samym setupie co bradley i nie było żadnych problemów. Musiałeś trafić na jakiś trefny klocek.Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Dzisiaj wyjalem klocki z zacisku. Kazdy klocek czy wewnetrzny czy zewnetrzny mial czesciowo odklejona blaszke. Blaszka nie jest nitowana, jest klejona. Po zapachu wnioskuje, ze to klej zywiczny, prawdopodobnie epoksydowy. Jak widac badziewny bo dostal temperatury i puscil.
Blaszki odkleilem (najnormalniej w palcach), klocki wlozylem, miejsca stykow zacisku i klocka potraktowalem delikatnie smarem miedzianym. Po odpaleniu pedal hamulca przy 1 hamowaniu wszedl prawie, ze do podlogi, pozniej byl juz twardy jak beton.
A wrazenia sa takie: nic nie stuka, nic nie puka, nic nie szura, hamuje lepiej niz poprzednio.
Byc moze mialem pecha i trafilem na felerny egzemplarz klockow. Jednak na przyszlosc bede szukal klockow, ktore maja nity albo grubo pomalowana zewnatrzna strone bez badziewiastych klejonych blaszek.VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
bradley, teraz tego nie sprawdzę, ale jak wkładałem do siebie Ferodo Premier ( zresztą do ATE PD ) to chyba nie miały z tyłu blaszki, tylko taką jakby grubą gumową tkaninę, która potem jakby wulkanizuje się do zacisku i klocki się nie ruszają. Przy najbliższej okazji sprawdzę...
BTW. Poprzednie klocki EBC Green Stuff też miały blaszki i też się trochę "odlepiały" na brzegach...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002wkładałem do siebie Ferodo Premier ( zresztą do ATE PD ) to chyba nie miały z tyłu blaszki, tylko taką jakby grubą gumową tkaninę,VW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
Tak, to Toyki. Strasznie podatne na wbijanie drobnych kamyczkow w bieznik. Ale za to bardzo ladnie trzymaja na zakretach.
Z tego co widze to klocki do Skody maja wlasnie takie blaszki z tylu jak pokazal MaicroftVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bradleyczy moznaby bylo przykleic blaszke na klej na bazie zywicy epoksydowej do metalu.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz