Różne obroty silnika, raz wyższe raz niższe
Zwiń
X
-
niestety Panowie, nie trafiliście, wymieniłem te uszczelki ale problem różnych obrotów nadal występuję.
-
-
3/8 lub 1/4 , dokładnie nie pamiętam . Kwestia odkręcenia jednego imbusa .
Zostaw komentarz:
-
-
Do wymiany uszczelek kolektora nie ma potrzeby ruszania wtrysków . Chyba że chcesz wymieniać oringi . Alternatora nie odkręcasz o ile posiadasz wąską przedłużkę 3/8 cala .
Zostaw komentarz:
-
-
troche sie obawiam ruszać te wtryski.
Czy alternator i pasek też trzeba wyciągać?
Zostaw komentarz:
-
-
Po lewo na listwie przy regulatorze ciśnienia jest śruba imbus, jak odkręcisz to luzujesz całą listwę, z prawej strony jest mocowana na wcisk. Jak już rzeźba w uszczelkach górnych i dolnych, świecach,kablach to jeszcze oringi wtrysków możesz wymienić. Chyba że będziesz tak wspaniało-myślny jak ja i na dwa razy robota. Cewkę można sprawdzić przy okazji, rezystancję wg serwisówki. Chociaż pomiar rezystancji zwykłym miernikiem nie pokaże że przebija/ucieka iskra przy WN. Oby ta magia Ci pomogła, bo mi nie bardzo się zdała.
Załączone plikiOstatnio edytowany przez mark711; 43844.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Homer6000 Zobacz wpisczy trzeba je jakos wypinać?
Instrukcja "amerykańska" demontażu poniżej
Zostaw komentarz:
-
-
Witam.
Dziekuję za tak liczne odpowiedzi
widziałem wątek o podniesieniu obrotów dlatego napisałem, że nie nurtuje mnie samo "pykanie" ale te podwyższone obroty.
Świece NGK kabl Magneti Marelli
Kiedys miałem uszkodzona cewkę w innym aucie i to była masakra, tzn nie dało się w ogóle jeździć, a tutaj nawet nie wiedziałbym o wypadających zapłonach gdyby nie spojrzenie na parametry podczas podpięcia delphiego
Usterka wysrępowała juz przed czyszczeniem przepustnicy wiec to raczej nie wina adaptacji, ale adaptacje robiłem programem delphi ds150e
Demontaż kolektora jest trudne? Chciałem do wyjąc przy wymianie świec, ale udało mi sie przegubowym kluczem odkręcić. Jak spojrzałem to przeszkadzają tam wtryski, czy trzeba je jakos wypinać?
Zostaw komentarz:
-
-
Zaworek cyka znaczy że działa . Pary paliwa są w tym czasie zasysane podciśnieniowo ze zbiorniczka z węglem aktywnym . Pary raczej obrotów nie podniosą mogą wzbogacić mieszankę co na pewno wykryje sonda . Przy upałach na nagrzanym silniku może fiksować czujnik temperatury zasysanego powietrza . Zauważyłem u siebie że gdy auto postoi na słońcu to wolne obroty dłużej spadają a na początku są podwyższone . Gdy odpalam zimne auto po nocy wszystko jest o.k. Wypadanie zapłonów sprawdzasz w czasie jazdy . Jeśli problem będzie występował do raczej cewka do wymiany .
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Homer6000 Zobacz wpis
Aha po podpieciu komputera zauważyłem, że jest błąd cyrkulacji spalin, w odpowietrzaniu zbiornika - zawór cyka więc podejrzewam, ze działa - czy to moze być winowajca?
Ponadto podczas oberwowania parametrów pracy silnika pokazuje mi wypadajace zapłony na cylindrze 1 albo 4.
prosze o pomoc i serdcznie wszystkich pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis1. Jest o tym wątek na forum i można podnieść obroty.
Sporo osób pytało jak podnieść wolne obroty w benzynie 1.6 BFQ. Osoby jeżdżące autami z tym silnikiem często narzekają na utrudnione ruszanie, lekkie
2. Jeśli czyściłeś przepustnicę to robiłeś adaptację w VCDS?
3. Jeśli to nie pomogło to uszczelki kolektora ssącego masz do wymiany i łapie lewe powietrze samoczynnie dodając gazu.
PRZED ZAŁOŻENIEM GAZU, ALBO JAK BĘDĄ CI MONTOWAĆ GAZ , WYMIEŃ KONIECZNIE GÓRNE I DOLNE USZCZELKI KOLEKTORA SSĄCEGO, JEŚLI JESZCZE TEGO NIE ROBIŁEŚ.
To jest bolączka tych silników, podnieś sobie też obroty tym sposobem z forum, poczujesz równicę na plus w jeździe. Uszczelki Elring albo Victor Reinz.
Zostaw komentarz:
-
-
1. Jest o tym wątek na forum i można podnieść obroty.
Sporo osób pytało jak podnieść wolne obroty w benzynie 1.6 BFQ. Osoby jeżdżące autami z tym silnikiem często narzekają na utrudnione ruszanie, lekkie
2. Jeśli czyściłeś przepustnicę to robiłeś adaptację w VCDS?
3. Jeśli to nie pomogło to uszczelki kolektora ssącego masz do wymiany i łapie lewe powietrze samoczynnie dodając gazu.
Zostaw komentarz:
-
-
Różne obroty silnika, raz wyższe raz niższe
Witam serdecznie.
Jestem tutaj nowy, przywitałem się w odpowiednim dziale, ale jako, ze to moj pierwszy post zrobie to jeszcze raz. Witam
Zaczynam od tego posta, gdyż usterka jest dość denerwująca, a 9 lipca jestem umówiony na montaż gazu i chciałbym auto oddać w pełni sprawne.
Pacjent Octavia 1U2 1.6 BFQ
Otóż
Po zapaleniu samochodu obroty są wyższe - wiadomo - ssanie. Gdy wskazówka temp silnika jest już podniesiona obroty spadają jeszcze niżej (dokładnie wahają sie miedzy 640-672) Auto troche drga, ale czytałem o tym i jest to podobno normalne i można dzwignąc obroty.
Problem który bardziej denerwuje występuje gdy silnik jest już na prawdę nagrzany po kilkunasty km jazdy
Niekiedy obroty wskakują na poziom 1000. Nie falują chodzi równo, ale po prostu na jakby za wysokich obrotach, dodaje gazu, niekiedy wróci na te niecałe 700 a niekiedy znów 1000, nie zauważyłem jakieś reguły kiedy sie to dzieje, Czasem nawet jest pomiędzy 1000 a 700, ogólnie jak mu sie podoba. Dziwny jest fakt, iż nie falują tylko przyjmują różne wartości.
Po zakupie wymieniłem profilaktycznie kable i świece, wyczyściłem także przepustnice - nie pomogło.
Czy ktoś wie co to może być?
Aha po podpieciu komputera zauważyłem, że jest błąd cyrkulacji spalin, w odpowietrzaniu zbiornika - zawór cyka więc podejrzewam, ze działa - czy to moze być winowajca?
Ponadto podczas oberwowania parametrów pracy silnika pokazuje mi wypadajace zapłony na cylindrze 1 albo 4.
prosze o pomoc i serdcznie wszystkich pozdrawiam
Tagi: Brak
-
Zostaw komentarz: