Zamieszczone przez arturo_freestyl
Lampka elektronicznego sterwonika silnika
Zwiń
X
-
Lampka elektronicznego sterwonika silnika
Witam
W drodze po Europie z Polski do Portugalii po przejechaniu 2000km i 3 tankowaniach ostatnie we Francji przed kolejny tankowaniem stanąłem do dystrybutora po uruchomieniu ale przed nalaniem zaświeciła sie lampka jak w temacie. W takiej trasie panika wiec zjechałem na parking. Po aktywnej rozmowie międzynarodowej z ze znajomymi mechanikami usłyszałem możesz jechać. Wiec dotarłem do celu i teraz pomóżcie co mam robic.
Lampka sie zaświeciła i niezgasła po uruchomieniu silnika i nadal swieci. Po tym fakcie zrobilem jeszcze 1500km i ponizej 120 nie schodziłem a na dodatek ostre gorki wiec silnik byl dosc mocno przeciążony. W trakcie jazdy temp byla na poziomie 90 wiec stala, zadnych skoków czy spadków temperatury. Płyn w chlodnicy nie ubył i niezaobserwowalem jego ubytkow. Również olej. Wszystko w pożądku. Nie spalił mi również wiecej paliwa. Lampka nie migała wiec bardzo dobrze.
Po przyjechaniu na miejsce odwiedziłem salon Skody. Po podłaczeniu do kompa i pelnej diagnostyce usłyszałem termostat do wymiany i prawie 200e rachunek. Majac mało kasy odwiedziłem kolejnego mechanika który również sie podłączył do samochodu i powiedzial- termostat jest wporządku to jest jakis bład klomputera. Wyczyścił mi pamieć i pojechałem. Po 20 min i 5 km znowu sie świeci. Kolejna dyskusja z mechanikiem- termostat jest ok ale jego sugestia to przepływomierz powietrza. I za ta naprawe również słono mnie policza. Niestety mnie na naprawe wszystkiego co mi powiedza niestat wiec może ktoś z was bedzie miał pomysl bo czeka mnie powrót do Polski i niechce miec przykrych niespodzianek.
A naprawa dobrych czesci nie wchodzi w rachubę.
Nadmienie ze przed wyjazdem robilem przegląd do dowodu a 3 miesiące temu przegląd w Skodzie i wszystko bylo ok. Prosze o jakąś pomoc. Na razie obserwuje temp i płyny i spokojnie jeżdżę bo muszę. Jednak czeka mnie naprawa. Mam skode z 2005, 1.6 75kW.
[ Dodano: Czw 02 Wrz, 10 11:29 ]
dzis kolejna wizyta u mechanika postaram sie spisac kod usterki zeby bylo wszystko jasne
-
Komentarz