witam mam problem z temp wskazówka nie chce dojść do 90 stopni na włączonym ogrzewaniu ale jak wyłącze dmuchawę wskakuje na 90 i na postoju mam tylko 80 termostat wymieniłem wczoraj i dalej to samo.co jej dolega?
nie dogrzwewa się do 90 stopni
Zwiń
X
-
Gość
Najlepiej by było podłączyć kompa i sprawdzić wskazania temp wg niego bo może być trafiony czujnik temp.
-
Zamieszczone przez doman65 Zobacz wpistermostat wymieniłem wczoraj i dalej to samo.co jej dolega?
Objawy które opisałeś wskazują na termostat który otwiera się zbyt wcześnie. Powinien przy 87 stopniach.
Pod koniec zeszłego roku przy pierwszych chłodach borykałem się z problemem wahań wskaźnika temperatury.
Wskaźnik temperatury dochodził do 90 stopni i wskazówka potrafiła opadać o kilka stopni zarówno przy wolnej jeździe w korku jak i przy większej prędkości na autostradzie. Obstawiałem czujnik temperatury ale testy go wykluczyły. Wymieniłem więc termostat razem z króćcem i pomogło.
Komentarz
-
-
Potwierdzam poprzedników , objawy wskazują na zbyt wczesne otwarcie termostatu . Jest też opcja że jest cały czas otwarty a wystarczy mała szczelina by występowało niedogrzanie.
Ale skoro został wymieniony na nowy to czy na pewno na pasujący do tego silnika ? Bo to że wygląda tak samo nie świadczy że będzie pasował ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez doman65 Zobacz wpispatrzyłem węże i jak wskazówka jest na 90 to wąż od termostatu jest zimny a górny ciepły.
doman65 Jakiej firmy termostat założyłeś..?
Trochę czytałem na temat problemów z temperaturą na rożnych forach i jeżeli na zegarach masz 90 stopni to faktyczna temperatura odczytana na vagu będzie na przykład o kilkanaście stopni niższa.
Najlepiej gdybyś podpiął auto pod kompa i tam sprawdzał temperaturę.
Aby wyeliminować czujnik temperatury powinieneś zrobić diagnostykę czujnika G62/G2
Ostatnio edytowany przez BASTIAN001; 27931.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sierwa Zobacz wpisJak termostat, to tylko kupować oryginał.
Sam też kupiłem oryginalny termostat.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HanysBTM Zobacz wpismam te same objawy co kolega ale w następnym tygodniu bd wymieniał cały termostat i zobaczymy czy problem zniknie
Komentarz
-
-
Rozumiem że poziom płynu jest OK ? Nie jest go za mało ?
Diesel zawsze będzie miał problemy z temperaturą , na postoju w zimie ciężko go rozgrzać a pracująca dmuchawa działa jak chłodnica , zaciąga zimne powietrze i dodatkowo chłodzi silnik.
Jak sytuacja wygląda w trakcie jazdy ? Odczuwasz zmianę temperatury powietrza z kratek nawiewu gdy wskazówka opada do 80 stopni ?
Komentarz
-
Komentarz