Witam. Panowie mam prośbę o poradę. W skrócie napiszę że 4 lata temu naprawiałem sprzęgło w swojej Octavii. Podjąłem wówczas decyzję o wstawieniu sprzęgła Sachs. Przy wymianie okazało się że w oryginale miałem sztywne koło, natomiast samo koło miało wżery po nitach ponieważ wcześniej ktoś nie dopilnował wymiany na czas. Serwis przy zmianie sprzęgła oznajmił mi że wymienia również koło zamachowe na nowe. Teraz wracając do sprawy 2 tygodnie temu ruszając spod bloku zablokowały mi się biegi. Nie szło wrzucić żadnego biegu przy odpalonym silniku. Auto trafiło na serwis no i w efekcie tego okazało się że docisk jest rozsypany a ponoć tarcza sprzęgłowa spalona. Przy wymianie okazało się że poprzednicy włożyli koło zamachowe firmy Maxgear i ponoć modelowo nie do końca pasowało do sprzęgła Sachs przez co się to wszystko posypało. Więc podjęta została decyzja o wymianie kompletu sprzęgła na Valeo. Zostało wymienione koło zamachowe, sprzęgło, docisk i łożysko oporowe. Po wymianie odebrałem auto z serwisu no i mam problem z tym sprzęgłem. W czasie wolnego ruszania np ze świateł samochód przenosi mi drgania na budę samochodu. Jest to wyczuwalne przy wolnym ruszaniu z 1 jak i 2 biegu. Zgłosiłem ten problem do serwisu który mi to wymieniał ale oni po pierwsze mówią że to jest wina sztywnego koła, i tutaj się nie mogę zgodzić bo po wymianie poprzedniego sprzęgła Sachs nie miałem drgań a też jeździłem na chińskim sztywnym kole zamachowym. Dodatkowo kazali mi sprawdzić poduszki silnika. Jeszcze tego nie zrobiłem co prawda ale pewno wrócę do tego serwisu na reklamację. Tak się zastanawiam czy z samą tarczą sprzęgłową jest ok bo może któraś sprężynka która ma eliminować drgania jest uszkodzona. Nie wiem w ogóle jak mnie teraz potraktują bo robota nie jest dobrze zrobiona, pytanie czy będę znowu musiał zapłacić za usługę 400zł. A już jestem na 1,5K w plecy na tej robocie. Napiszcie mi czy te drgania mogę występować od poduszek silnika? Bo mam wrażenie że to tarcza sprzęgłowa się tłucze.
Przepraszam za umieszczenie długiego opisu ale chciałem nakreślić kwestię.
Przepraszam za umieszczenie długiego opisu ale chciałem nakreślić kwestię.
Komentarz