wuyaszek, masz utrzymaną wartość auta przez okrest trwania polisy i wariant serwisowy (naprawa na częściach oryginalnych) ?
Kontrolka oleju
Zwiń
X
-
Kontrolka oleju
Dość często zapala mi się czerwona kontrolka oleju.
Występuje to podczas uruchamiania samochodu przy włączeniu zapłonu, pojawia czerwona kontrolka oleju 3 krotny sygnał dźwiękowy i kontrolka znika.
Poziom oleju w normie, wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworów był mały przeciek.
Co to możne być.? Już zaczyna mnie martwić ten objaw.?Auto: Skoda Octavia I
Kolor: Srebrny
Pojemność: 1,8T 20V
Moc: 150KM
Typ silnika: AGU
Gaz: STAG-4
-
-
Zamieszczone przez fidodidoPoziom oleju w normie, wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworów był mały przeciek.ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomus7Zamieszczone przez fidodidoPoziom oleju w normie, wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworów był mały przeciek.
Dla pewności i potwierdzenia jutro sprawdzę jeszcze raz.
a co do tego czujnika czy to duży koszt i jak to można zdiagnozować.?Auto: Skoda Octavia I
Komentarz
-
-
Co do kosztu czujnika to nie pamiętam już, bo robiłem od razu inne rzeczy i nie chce w błąd wprowadzać ale chyba nie był to duży wydatek.
A żeby się dowiedzieć czy to na pewno on to podłączyć pod kompa samochód trzeba
Komentarz
-
-
od kiedy masz to auto i czy zawsze stoi na równym jak ta kontrolka się zapala bo może jest nieorginalny bagnet (miarka oleju) i jak stoi na nierównym to zapala się kontrolka bo jednak oleju jest na minimum sprawdź
a tu czujnik oleju
:lol:
Może trzeba zmierzyć ciśnienie na przyzrądach??????????? :PILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
Komentarz
-
-
Auto mam od okolo miesiąca a owy problem od około 2 tyg.
Bardzo często objawy wyżej opisane pojawiają się gdy samochód stoi pod górkę nie zależnie od konta nachylenia ,aczkolwiek na płaskim też mi się zdarzyło to 2 razy.
Wczoraj podczas jazdy samochód zapaliła się czerwona migająca kontrolka 3x sygnał dźwiękowy i samochód zgasł.
Po odpaleniu wszystko było ok.Auto: Skoda Octavia I
Komentarz
-
-
Proponuje profilaktycznie dolać ćwiartkę oleju. Według mnie to nie czujnik ciśnienia za 34 zł, tylko czujnik poziomu oleju za 350 zł (serwis), ja kupiłem za 200zł ale okazyjnie. Mówimy o oryginalnym, ponoć zamienniki nie są wskazane ze względu na małą trwałość.ALH 90 KM+Chip, 2004r. Ambiente
Komentarz
-
-
Tak jak pisałem wcześniej i jak pisze Vipok3 pewnie chodzi o czujnik poziomu oleju, ale najlepiej sprawdzić to na kompie zanim zacznie się wymieniać. Ja nie pamiętam ceny mojego bo robiłem parę rzeczy i cena wszystkiego była razem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rober71mniałem podobnie smok zasał nagar i słabo przepuszczał
po 1 jak to stwierdzić czy to to o czym mówisz.?
po 2 jaki jest koszt naprawy.? jak wygląda taka naprawa.?Auto: Skoda Octavia I
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rober71mniałem podobnie smok zasał nagar i słabo przepuszczał
mniałem podobnie smok zasał nagar i słabo przepuszczał
wiec pyt:
po 1 jak to stwierdzić czy to to o czym mówisz.?
po 2 jaki jest koszt naprawy.? jak wygląda taka naprawa.?
Najprawdopodobniej poprzez zdjęcie miski olejowej.
czyli uszczelka + robocizna bo olej chyba ten sam a jeśli zmiana oleju przy okazji to filtr + olej. :szeroki_usmiechILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
Komentarz
-
-
Dziś po podłączeniu VAG chciałem sprawdzić czy występuje owy błąd czujnika poziomu oleju.
Wyświetliły się dwa błędy:
18010 - akumulator
35-10--- intermittent
00561 - dopasowanie składu mieszanki
14-00 - przekroczona granica adaptacji
Panowie, panie co to za błędy.???
Skoro nie było błędu czujnika poziomu oleju to pozostaje drugie rozwiązanie
" smok zassał nagar i słabo przepuszczał ".?Auto: Skoda Octavia I
Komentarz
-
-
Bo nasze wózki są bardzo wrażliwe na "stan" akumulatora, w teorii wydawać by się mogło iż akumulator jest ok, wózek kręci jak szalony itp. a jednak na liczniku robi się tzw. "choinka" na liczniku, wałkowałem to w okolicach czerwca, zaczął mi się sypać alternator i napięcie w "sieci" spadło zaledwie o 0,5V na liczniku zaczęły dziać się cuda, zapalały się kontroli od ASR, ABS i oleju, ostatecznie akumulator padł wraz z alternatorem. Po naprawie altka i podładowaniu akumulatora okazało się jeszcze iż w wyniku tak tragicznego poziomu napięcia rozjechał się immo i znowu 250 peelnenów za kodowanie. Nie mniej zapamietałem iż wczesnym objawem problemów z altkiem jest właśnie "choinka" przy czym kolejność zapalania się kontrolek była różna, nie mniej najczęściej zaczynało się od ASR'u lub właśnie oleju, przez co zrobiłem jedną wymianę oleju o 5kkm wcześniej niepotrzebnie.
Komentarz
-
-
mój drogi no jak na razie choinki nie mam tylko ta kontrolka oleju po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu zaczyna migać na czerwono i 3 krotny sygnał dźwiękowy po odpaleniu auta kontrolka znika.
Kolejna syt. w której pojawia się ta kontrolka migająca i 3 krotny syg dźwiękowy to syt. gdzie samochód na luzie podczas jazdy( np. dojazd do czerwonego światła) nagle gaśnie z niewiadomej przyczyny. Jest to niebezpieczne bo kilka razy mi zgasl przy wiekszych predkosciach (brak wspomagania kierownicy pedałów).
I co ty na to.?Auto: Skoda Octavia I
Komentarz
-
-
... że auto woła pomocy... A druga sprawa (moja wina) nie zauważyłem że nie mówimy o dieslu... Mimo wszystko zatkany smok raczej nie powodowałby gaśnięcia samochodu, w pierwszej kolejności czujnik, jeżeli to nie da efektu, przegląd podzespołów smarowania... i sorki za OT bo słaba bateria to robi jazz raczej w ropniakach takich jak mój.
Komentarz
-
-
Podepnę się pod temat.
Podpowie ktoś, komu się zaświeciła kontrolka oleju, jaki był faktyczny stan na bagnecie?
Ostatnio troszkę się zapomniałem i nie sprawdzałem oleju. Sprawdziłem i szok, był poniżej minimum, był poniżej tego wypustu nawet. Fakt na bagnecie olej było widać, ale SPORO mniej go było. Dolałem 0,5l i wrócił do normy (mniej więcej środek podziałki).
Co najciekawsze, nie zapaliła się kontrolka oleju!! to kiedy ona ma mi się zapalić? jak zupełnie nie będzie oleju. ktoś pamięta może kiedy ona się załącza?
Komentarz
-
-
Dziś miałem to samo, sprawdzam olej, a tutaj ledwie co, a kontrolka się nie świeciła tym razem, mimo że kiedyś dawała znać o niskim poziomie. Ostatnio nawet zauważyłem że czasami nie ma sygnału dźwiękowego po przekręceniu kluczyka, nie mam pojęcia czemu i nie ma na to zasady. Mam teraz chwile wolnego podepnę Skodzinke pod Dominatora i zobaczymy co powie, jak coś ustalę dam znać.
Komentarz
-
Komentarz