Witam kolegów i koleżanki mam pytanie jest gdzieś jakiś dokładny opis silnika akl 1.6 sr,ponieważ mam książki ale tam niema tego czego szukam.Mianowicie chodzi mi o opis silnika czy mój z 1998 roku posiada egr ,walczę z problemem wibracji po uruchomienie,koledzy sugerowali mi pompę sai tyle ze ja jej raczej niema w tym silniku,podobno ten rocznik tez nie miał egr,problem nadal występuje na zimnym silniku po zapaleniu słychać ze wchodzi na obroty i buczy przepustnica wymieniona po adaptacji,brak błędów silnik na wolnych obrotach jakby trochę zamulony,pozdrawiam
Pytanie o opis silnika
Zwiń
X
-
Takie usterki / nie usterki są trudne do zdiagnozowania . Czy ten problem był zawsze czy zaistniał ostatnio ? Aby wykluczyć wpływ lpg to zakręć gaz w butli , Wyzeruj wartości adaptacyjne silnika i przejedź z 30-40 km na benzynie . Niech on wystygnie i np. po nocy odpal go i zobaczysz czy coś się zmieniło . Po tej operacji zapisz korekty long z grupy 032 . Może to coś powie o stanie układów paliwowo powietrznych . Sprawdź jeszcze wartości z czujnika temperatury zasysanego powietrza . Nie wiem czy u Ciebie jest zintegrowany w przepływce czy jest oddzielny , wkręcany w kolektor . Zanotuj wskazania na zimnym silniku przy zapisanej temperaturze zewnętrznej . Sprawdź czy po nagrzaniu wartości się zmieniły .
Komentarz
-
-
Nie ma na 100% pompy SAI , co do EGR w ETCE niby jest (po kliknięciu na numer, brak informacji) , ale po zdjęciach silników na necie, ja go nie widzę, więc też obstawiam, że go nie ma.
Nie mogę cytować... Nowe uszczelki kolektora ssącego (góra i dół) w moim przypadku załatwiły sprawę. Jak ich nie wymieniałeś to może być to trop. Czujnik temperatury też może robić swoje. Wszystkie powyższe sugestie są trafne bo silnik ma swoje typowe bolączki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kot72 Zobacz wpisTak jak już kiedyś pisałem , przy wysokich temperaturach podwyższone obroty to standard i nie ma się czym przejmować . Co do buczenia to musisz nasłuchać skąd dobywa się ten odgłos .
Komentarz
-
Komentarz