Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu obserwuje u siebie niepokojący objaw podczas hamowania. Nie występuje on od razu przy hamowaniu, ale objawia się np po kilku km , czasami go nie słychać, albo go nie słyszę że wzg na radio. Objawia się to takim jakby szuraniem, chrobotaniem przy hamowaniu, zwykle też przy mocniejszym. Jak delikatnie hamuje z "daleka" objaw nie słyszalny. Tarcze w samochodzie pamiętają pewnie jeszcze fabrykę, co do klocków to nie wiem samochód użytkuje od 30kkm.
Szuranie/chrobotanie przy hamowaniu
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Kot72 Zobacz wpisMoże okładziny powoli już się kończą ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisklocki są raczej bez czujników.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisOd jakiegoś czasu obserwuje u siebie niepokojący objaw podczas hamowania. Nie występuje on od razu przy hamowaniu, ale objawia się np po kilku km , czasami go nie słychać, albo go nie słyszę że wzg na radio. Objawia się to takim jakby szuraniem, chrobotaniem przy hamowaniu, zwykle też przy mocniejszym. Jak delikatnie hamuje z "daleka" objaw nie słyszalny. Tarcze w samochodzie pamiętają pewnie jeszcze fabrykę, co do klocków to nie wiem samochód użytkuje od 30kkm.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
i tu właśnie jest rozwiązanie - jak u mnie - masz złożone klocki z czujnikami ale kabelki odcięto, zużycie doszło już do miejsca gdzie są zatopione w klocku miedziane blaszki/druty które maja za zadanie przekazać sygnał do kompa. I to właśnie te elementy trą o tarcze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisZ drugiej strony zauważyłem u siebie, że klocki strasznie pylą, to jest normalny objaw ?
Komentarz
-
-
Gość
Zdejmij kolo i zrób zdjecie tarcz czyba ze masz tak ze widzisz z zalozona felga stan tarcz. Jak piszesz ze tarcze pamietaja pewnie fabrykę to moje pytanie brzmi nad czym się jeszcze zastanawiasz?
wymieniasz tarcze i klocki i tyle a nie bijesz piane bo coś chrobota a tarcze sa od nowosci...ehhh
Komentarz
-
Gość
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisAlufelgi są brudne , ale nie obstawiam ,że jest to brud z zewnątrz tylko z klocków.
Komentarz
-
Zamieszczone przez MixerGDA Zobacz wpisZdejmij kolo i zrób zdjecie tarcz czyba ze masz tak ze widzisz z zalozona felga stan tarcz. Jak piszesz ze tarcze pamietaja pewnie fabrykę to moje pytanie brzmi nad czym się jeszcze zastanawiasz?
wymieniasz tarcze i klocki i tyle a nie bijesz piane bo coś chrobota a tarcze sa od nowosci...ehhh
Komentarz
-
-
Gość
-
Jeśli dawno nie było tam zaglądane to proponuję odkręcić zaciski, wyciągnąć klocki, wyczyścić wszystko (prowadnice, miejsca styku klocków z zaciskiem i jarzmem), przesmarować wszystko porządnym smarem do hamulców i złożyć, w razie potrzeby wymienić klocki lub tarcze. U mnie po takim zabiegu hamulce już nie popiskują przy delikatnym hamowaniu, praca hamulca poprawiła się, klocki i tarcze były jeszcze ok.
Komentarz
-
-
Gość
Nie będę zachowywać dla siebie bo po to jest forum to raz, dwa nie znasz się sam tak mówisz więc zakładam ze oddasz do mechanika więc ot to całe bicie piany wg. mnie. Mechanik rozbierze powie że to i to do wymiany i będzie po temacie. Sorki ale jakoś ktoś pisze że tarcze i klocki jeszcze pamiętają fabryke to jest to trochę igranie z wlasnym bezpieczeństwem
Komentarz
-
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisObjawia się to takim jakby szuraniem, chrobotaniem przy hamowaniu
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisTarcze w samochodzie pamiętają pewnie jeszcze fabrykę, co do klocków to nie wiem samochód użytkuje od 30kkm.
Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpisalbo go nie słyszę że wzg na radioOstatnio edytowany przez oolsztyniak; 1498.Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Gość
Komentarz
-
Gość
Komentarz