Witam niedawno wymieniałem zamek drzwi od kierowcy razem z mechanizmem szyby,i z tego co pamiętam po zamknięciu drzwi powinna migać dioda w drzwiach niestety nie miga ,w czym problem dodam tylko ze w któryś tylnych drzwiach niema w zamku mikro styku może to być problemem,pozdrawiam
Pytanie o kontrolke drzwi
Zwiń
X
-
Gość
Otwierasz drzwi ikona drzwi sie pali, zamykasz gaśnie. Walniety mikrostyk powoduje ze nie widzi otwartych drzwi
-
Zamieszczone przez Harrikson Zobacz wpisz tego co pamiętam po zamknięciu drzwi powinna migać dioda w drzwiach niestety nie miga
też tak miałem :-)
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
Komentarz
-
-
Koledze chyba chodzi o diodę SAFE przy grzybku zamykania drzwi od środka (???)
Aby nie zakładać kolejnego wątku... cyrk z tym centralnym w O1 !
Czy wymiana zamka kierowcy pomoże usunąć problem nie zamykania tylko drzwi kierowcy pilotem? (kluczykiem zamyka ale przy zamykaniu słychać w zamku jakby silniczek pracował, przedtem nie było tego słychać)
Mikrostyk działa bo:
+ jest kontrolka otwartych drzwi
+ świeci się światełko czerwono/białe w rogu drzwi
+ po otwarciu drzwi kierowcy pompa paliwa załącza się
+ przy zamknięciu samochodu "ręcznie, kluczykiem w zamku" działa poprawnie, pulsuje
Jednocześnie nie działa:
- grzybek drzwi nie reaguje (tylko z pilota, zamykanie z "ręki" działa, reszta zamków działa normalnie)
- dioda SAFE przy grzybku działa ODWROTNIE, czyli przy OTWARCIU zamków pilotem (nawet po otwarciu drzwi) dioda się UZBRAJA i pulsuje, przy zamknięciu pilotem PRZESTAJE pulsować (?)
- po zamknięciu pilotem, wszystkie zamki się zamykają ale drzwi kierowcy NIE, alarm NIE DZIAŁA, więc można sobie wsiąść przy zamkniętym aucie.
- auto można zamknąć w 100% tylko fizycznie kluczykiem, obracając kluczyk w zamku, wtedy MIGA kierunkami, UZBRAJA się dioda SAFE, aktywuje się alarm (do moda: celowo użyłem wielkich liter)
Juz mnie jasna cholera zalewa, kupować zamek nowy chiński czy jakieś porady co w ori wymienić ?
Czy do O1 pasują zamki od Tourana I generacji ???
Jakieś inne zamki podpasują do O1 ???? Jakiś Sharan, Leon, Passat, A4, Superb itp ??
Ostatnio edytowany przez KrzysiekVRS; 48062.
Komentarz
-
-
a VCDSa podłączyłeś? tam też widać stany drzwi i można się dużo dowiedzieć->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
KrzysiekVRS Jakie masz kodowanie modułu komfortu? Bo mi to wygląda jakbyś miał zakodowane selektywne otwieranie/zamykanie drzwi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Harrikson Zobacz wpisMam zamykanie tylko z kluczyka bez alarmu wszystko zamyka idealnie,niestety dioda przy rygielku drzwi nie działa,pamiętam jednych ze przy któryś drzwiach tylnych w zamku nie było mikro styku i stad wydaje mi się ze może być problem
Komentarz
-
-
Czyli dioda ciągle Ci nie działała, nawet po zmianie na nowy zamek kierowcy . Czyli liczyłeś , że zmiana na nowy zamek ta diodę "ożywi" ? Czy teraz zamykają Ci się normalnie wszystkie drzwi , czy np pomimo zamkniętych drzwi sieci ci się kontrolka na desce rozdzielczej ?? Jakieś błędy w vagu ?Ostatnio edytowany przez shanzi; 42521.
Komentarz
-
-
Ok. Rozumiem. Bez vaga to takie trochę wróżenie z fusów co może być przyczyną. Z drugiej strony jak wszystkie dzwi działają, a dioda nie świeci to może coś nie łączy na kablach albo sama dioda padła, a tak w ogóle to chyba nie ma się czym przejmować, skoro zamki działają. Chyba, że ta dioda jest taka ważna.
Komentarz
-
Komentarz