Witam. Moja octavia 1.6 bfq spala ogromne ilości oleju. W tej chwili to ok 2-2,5 litra na 1000 km. Prawdopodobnie winne temu są pierścienie lub uszczelniacze zaworów. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie co jest przyczyną?
Ogromne spalanie oleju
Zwiń
X
-
Tak, pomiar kompresji oraz próba olejowa. Najpierw zwykły pomiar ciśnienia w cylindrach. Następnie dolanie oleju w komorę spalania i porównanie wyników przed/po.
Jezeli wyjdą spore różnice (ciśnienie wzrośnie), znaczy że olej uszczelnił pierścienie.
Jezeli nie będzie różnic, lub też marginalne - wina głowicy (zawory, uszczelniacze itp.)
Ja jestem po wymianie. 1.9 ASV i od 6 tys km mam spokój z dolewkami.Ten tekst jest pierwszą próbą nawiązania kontaktu z istotami rozumnymi
-
-
1 litr oleju kwalifikuje silnik do generalnego remontu, twój bierze 2 litry i szukasz porady na forum?mój brał 0,8 l na 1000 km i niedawno poszedł do remontu.
Pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie jeszcze się wypowie ale takie ubytki oleju mogą świadczyć o tym że gdzieś ci ten olej po prostu cieknie, sprawdzałeś czy nie zostawiasz plam na postoju, bo nie jestem pewien czy silnik takie ilości oleju byłby wstanie przepalić? u mnie przy 0,8l/1000km co kilka miesięcy padały świece i autem nie dało się po prostu jechać jechać więc spalanie 2l to dla mnie jakiś kosmos.
Poza tym gdyby faktycznie silnik brał takie ilości oleju to nie wiem czy ten silnik jeszcze się do czegokolwiek nadaje.
Jedź z autem do mechanika i niech to sprawdzi.Ostatnio edytowany przez czupakabra; 41662.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czupakabra Zobacz wpis1 litr oleju kwalifikuje silnik do generalnego remontu, twój bierze 2 litry i szukasz porady na forum?mój brał 0,8 l na 1000 km i niedawno poszedł do remontu.
Pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie jeszcze się wypowie ale takie ubytki oleju mogą świadczyć o tym że gdzieś ci ten olej po prostu cieknie, sprawdzałeś czy nie zostawiasz plam na postoju, bo nie jestem pewien czy silnik takie ilości oleju byłby wstanie przepalić? u mnie przy 0,8l/1000km co kilka miesięcy padały świece i autem nie dało się po prostu jechać jechać więc spalanie 2l to dla mnie jakiś kosmos.
Poza tym gdyby faktycznie silnik brał takie ilości oleju to nie wiem czy ten silnik jeszcze się do czegokolwiek nadaje.
Jedź z autem do mechanika i niech to sprawdzi.
Ps. Pół roku przed remontem był hamowany i na wydruku wypluło 113.5 KM
Ten tekst jest pierwszą próbą nawiązania kontaktu z istotami rozumnymi
Komentarz
-
-
Pierścienie stoją dęba. Przerabiałem nie raz i nie dwa takie tematy i zalewanie nafty i inne czary mary nic nie pomogą.
Rozebrać dół, wyciągnąć tłoki, sprawdzić cylindry i tłoki czy wymiar trzymają, jeśli stan powyzszych będzie w normie to założyć nowe pierścienie, poskladac i cieszyć się brakiem zuzycua oleju
Komentarz
-
Komentarz