Olej w dolocie / wyciek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alban
    Classic
    • 2020
    • 5

Olej w dolocie / wyciek

Cześć wszystkim,

Problem dotyczy mojej Skody Octavii I Tour 2005 z silnikiem 1.9 TDI ALH. Pewien czas temu zauważyłem wyciek oleju z dolotu. Załączam obrazki (na jednym zdjęcie mojego wycieku, na drugim miejsce łączenia, z którego wycieka olej). Czy wymiana węża w tym wypadku pomoże? Czy byłby w stanie ktoś podać ewentualnie oznaczenie tego elementu? Od spodu nie jestem w stanie wszystkiego zobaczyć

Podobno olej w dolocie to normalna kolej rzeczy w dieslu z przebiegiem. Czy należy się tym przejmować? Auto mam lekko ponad rok, zrobiłem 20 tys. km. Od wymiany oleju do nastepnej wymiany (co 10 tys. km) dolewałem łącznie ok. 750 ml - 1l oleju. Jeżdżę na 5w30.

Z góry dzięki za odpowiedź,
    Pozdrawiam

miejsce_wycieku.jpg

olej_dolot.jpg
    Ostatnio edytowany przez Alban; 51900.
  • DAMIANWLI
    Classic
    • 2020
    • 2
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Witam.
    ​​​​​w pierwszej kolejności zerknij co powoduje dostawanie się oleju do dolotu.
    Sprawdź czy olej jest już przed turbinką, jeśli tak to odma już puszcza olej.
    Jeśli olej pojawia się za turbiną, turbo już puściło olej. Najlepiej przemyć ten dolot, zmienić oringi

Komentarz

• janusz35
      Ambiente
      • 2007
      • 143
      • Octavia II (1Z3)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Sądząc po zdjęciach to wina odmy. Odmę można wymienić ale tylko na oryginalna ponieważ wszystkie zamienniki ( w tym i febi, który sam testowałem) nie działają i nie separują oleju. Zużycie oleju w "normie " dla 1,9 tdi. Diagnoza: jeździć obserwować .

Komentarz

• Heksaner
        Classic
        • 2020
        • 1

Zamieszczone przez janusz35 Zobacz wpis
        Odmę można wymienić ale tylko na oryginalna ponieważ wszystkie zamienniki ( w tym i febi, który sam testowałem) nie działają i nie separują oleju.
        Octavia 1.9 90KM ALH, przewalczyłem czyszczenie kolektora, nowe uszczelki podkładki, wymiana turbiny na używaną ale z pewnego źródła nie piła wcześniej oraz wymiana odmy. Mimo wszystko dalej pali i śmierdzi. Kompresji nie sprawdzałem ale silnik zachowuje się dobrze, więc szukam problemu dalej i nie ukrywam ręce już opadają trochę. Natomiast rzeczywiście odma nie była oryginalna a przynajmniej takie nie szukałem. Czy możesz podać jakiś numer oryginalnej odmy do takiego modelu, ewentualnie czy vin w intercars wystarczy?

Komentarz

Pracuję...