[O1] Zawieszenie tyl O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qura714
    Classic
    • 2011
    • 9

[O1] Zawieszenie tyl O1

Zamieszczone przez phoneman
    matrix_pl, Spotkałem dzisiaj w Rzeszowie O1 Błekitną na blachach RSA z Wlepa OCP koloru czarnego. To o tym aucie rozmawialiśmy :P
    Jeśli się nie mylę to fura GienekAK
  • george023
    Classic
    • 2010
    • 2

[O1] Zawieszenie tyl O1

Witam.
    Niedawno odebrałem z salonu moja skodulke. Po przejechaniu parunastu kilometrów odniosłem wrażenie ze tył auta „siedzi”. Auto ma instalację gazową, więc zbiornik może trochę obciążać tył, ale porównałem to z innymi skodnikami i u innych tył auta wygląda normalnie. Może ktoś przerabiał już podobny temat? Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

Komentarz

• Jacek Wo.
      Ambiente
      • 2010
      • 221

Re: Zawieszenie tyl O1

Zamieszczone przez george023
      Witam.
      Niedawno odebrałem z salonu moja skodulke. Po przejechaniu parunastu kilometrów odniosłem wrażenie ze tył auta „siedzi”. Auto ma instalację gazową, więc zbiornik może trochę obciążać tył, ale porównałem to z innymi skodnikami i u innych tył auta wygląda normalnie. Może ktoś przerabiał już podobny temat? Proszę o pomoc.
      Pozdrawiam.
      Ja wożę pełny zbiornik benzyny i LPG, ale jakoś nie zauważyłem ...

BTW - masz O1 czy O2 - bo w O1 silnik 1,6 to BFQ

Komentarz

• firmek
        Rider
        • 2008
        • 477

Zalezy co rozumiec przez "siedzi". Jesli tyl jest nizej niz przod to rzeczywiscie moze byc dziwne, chyba, ze auto ma pakiet na bezdorza ktory podnosi przod.
        Porownywanie do innych aut nie ma za bardzo sensu bo moga miec juz zuzyte amortyzatory. U mnie przed wymiana przod byl nizej od tylu co nawet calkiem fajnie wygladalo. Po wymianie auto stoi zupelnie rowno nad ziemia, przod poszedl troche do gory.

Komentarz

• tom.tom
          Rider
          • 2009
          • 296

Jeżeli masz LPG oraz wozisz z tyłu pełnowymiarowe koło zapasowe, auto siądzie jakieś 1,5 cm. Jeśli masz dobre oko to zauważysz. Przecież obciążasz auto z tyłu butlą (jakieś 20 kg) oraz gazem (powiedzmy 35 kg) w sumie ponad 50 kg, do tego pewnie masz pół baku benzyny - następne 20 kg.

Moja skoda przed założeniem LPG w salonie miała równo podniesiony przód i tył - no może tył o jakieś pół centymetra wyżej. Natomiast po założeniu i zatankowaniu do pełna siadła jakieś 1,5 - 2 cm.

Ja osobiscie nie wożę koła zapasowego jeżeli jeżdżę do 50 km od domu, tankuję też max. 1/4 baku benzyny. Przy tym stanie tył minimalnie niżej siedzi

tom
          Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Jacek Wo.
            Ambiente
            • 2010
            • 221

Trochę odświeżam, bo ...

Zamieszczone przez tom.tom
            Jeżeli masz LPG oraz wozisz z tyłu pełnowymiarowe koło zapasowe, auto siądzie jakieś 1,5 cm. Jeśli masz dobre oko to zauważysz. Przecież obciążasz auto z tyłu butlą (jakieś 20 kg) oraz gazem (powiedzmy 35 kg) w sumie ponad 50 kg, do tego pewnie masz pół baku benzyny - następne 20 kg.

Moja skoda przed założeniem LPG w salonie miała równo podniesiony przód i tył - no może tył o jakieś pół centymetra wyżej. Natomiast po założeniu i zatankowaniu do pełna siadła jakieś 1,5 - 2 cm.

Ja osobiscie nie wożę koła zapasowego jeżeli jeżdżę do 50 km od domu, tankuję też max. 1/4 baku benzyny. Przy tym stanie tył minimalnie niżej siedzi

tom
            Jednak mam kiepskie oko, bo różnicę zauważyłem dopiero teraz - jak schowałem zimowe koła 195/65/15 i założyłem letnie 205/55/16 na felgach Dezent F 7x16 ...
            Do tego może dołożył sie trochę przebieg - w 9 miesięcy zrobiłem 29 tys. km.
            Ponieważ nie krecę się koło komina, a już kilka razy miałem sytuacje, że nie było możliwości zatankowania LPG - wożę pełen zbiornik noPb, do tego zapas ...
            Tył jest jednak o te 2-3 niżej
            Chyba czeka mnie montaż sprężyn "na bezdroża"?

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Jacek Wo., ja wstawilem u siebie sprezyny utwardzane i tyl sie podniósł troszkę, ale i tak jest nizsza niz wszystkie. Też mam :PG i woże koło zapasowe, z czasem sie do tego przyzwyczaisz

филип
              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• duszek-44
                Drive
                • 2010
                • 71

Witam
                Moze warto spróbowac zalozyc uzywane sprezyny od kombiaka Ja tak mam zrobione tyl auta poszedl troche do gory ale nie znacznie i nie narzekam jak zaladuje komplet osob z tylu ze swiece komus po oczach Ja osobiscie jestem zadowolony :szeroki_usmiech
                Krzysztof
                1.9tdi AFN Seat Alhambra

Komentarz

Pracuję...