Zamieszczone przez phoneman
[O1] Zawieszenie tyl O1
Zwiń
X
-
[O1] Zawieszenie tyl O1
Witam.
Niedawno odebrałem z salonu moja skodulke. Po przejechaniu parunastu kilometrów odniosłem wrażenie ze tył auta „siedzi”. Auto ma instalację gazową, więc zbiornik może trochę obciążać tył, ale porównałem to z innymi skodnikami i u innych tył auta wygląda normalnie. Może ktoś przerabiał już podobny temat? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
-
-
Re: Zawieszenie tyl O1
Zamieszczone przez george023Witam.
Niedawno odebrałem z salonu moja skodulke. Po przejechaniu parunastu kilometrów odniosłem wrażenie ze tył auta „siedzi”. Auto ma instalację gazową, więc zbiornik może trochę obciążać tył, ale porównałem to z innymi skodnikami i u innych tył auta wygląda normalnie. Może ktoś przerabiał już podobny temat? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
BTW - masz O1 czy O2 - bo w O1 silnik 1,6 to BFQ
Komentarz
-
-
Zalezy co rozumiec przez "siedzi". Jesli tyl jest nizej niz przod to rzeczywiscie moze byc dziwne, chyba, ze auto ma pakiet na bezdorza ktory podnosi przod.
Porownywanie do innych aut nie ma za bardzo sensu bo moga miec juz zuzyte amortyzatory. U mnie przed wymiana przod byl nizej od tylu co nawet calkiem fajnie wygladalo. Po wymianie auto stoi zupelnie rowno nad ziemia, przod poszedl troche do gory.
Komentarz
-
-
Jeżeli masz LPG oraz wozisz z tyłu pełnowymiarowe koło zapasowe, auto siądzie jakieś 1,5 cm. Jeśli masz dobre oko to zauważysz. Przecież obciążasz auto z tyłu butlą (jakieś 20 kg) oraz gazem (powiedzmy 35 kg) w sumie ponad 50 kg, do tego pewnie masz pół baku benzyny - następne 20 kg.
Moja skoda przed założeniem LPG w salonie miała równo podniesiony przód i tył - no może tył o jakieś pół centymetra wyżej. Natomiast po założeniu i zatankowaniu do pełna siadła jakieś 1,5 - 2 cm.
Ja osobiscie nie wożę koła zapasowego jeżeli jeżdżę do 50 km od domu, tankuję też max. 1/4 baku benzyny. Przy tym stanie tył minimalnie niżej siedzi
tomPozdrawiam tom_tom
Komentarz
-
-
Trochę odświeżam, bo ...
Zamieszczone przez tom.tomJeżeli masz LPG oraz wozisz z tyłu pełnowymiarowe koło zapasowe, auto siądzie jakieś 1,5 cm. Jeśli masz dobre oko to zauważysz. Przecież obciążasz auto z tyłu butlą (jakieś 20 kg) oraz gazem (powiedzmy 35 kg) w sumie ponad 50 kg, do tego pewnie masz pół baku benzyny - następne 20 kg.
Moja skoda przed założeniem LPG w salonie miała równo podniesiony przód i tył - no może tył o jakieś pół centymetra wyżej. Natomiast po założeniu i zatankowaniu do pełna siadła jakieś 1,5 - 2 cm.
Ja osobiscie nie wożę koła zapasowego jeżeli jeżdżę do 50 km od domu, tankuję też max. 1/4 baku benzyny. Przy tym stanie tył minimalnie niżej siedzi
tom
Do tego może dołożył sie trochę przebieg - w 9 miesięcy zrobiłem 29 tys. km.
Ponieważ nie krecę się koło komina, a już kilka razy miałem sytuacje, że nie było możliwości zatankowania LPG - wożę pełen zbiornik noPb, do tego zapas ...
Tył jest jednak o te 2-3 niżej
Chyba czeka mnie montaż sprężyn "na bezdroża"?
Komentarz
-
Komentarz