[O1] Rezonans przy przyspieszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OKJP
    Classic
    • 2011
    • 9

To mnie trochę uspokoiliście. Zatem widzimy się jutro.
  • awaria_maniac
    Drive
    • 2010
    • 43

Mam następujący problem z moją Octavią (1.9 TDI ALH, 2004). Otóż wczoraj jadąc na trasie, dodając gazu przy wyprzedzaniu usłyszałem dziwne brzęczenie, coś jakby wpadało w rezonans. Mam wrażenie że dzwięk pochodzi z komory silnika. Dzwięk ten pojawia się również przy ruszaniu (a co za tym idzie mocniejszym naciśnięciu na pedał gazu tak 2100 - 2300 obrotów) po czym cichnie przy spokojnej jeździe z daną prędkością (niezależnie od biegu). Przy wciśniętym sprzęgle cisza - dopiero przy dodawaniu gazu (nie gwałtownym) pojawia się ten dziwny dzwięk. Samochodem jeżdżę od roku a zjawisko to pojawiło się dopiero wczoraj (jazda po trasie z prędkością 100 -110 km/h, kilka razy gwałtowne przyspieszanie przy wyprzedzaniu, hamowanie silnikiem). Czy to może być dwumas? A może coś z wydechem? Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo dzwięk jest co najmniej drażniący - niby nie głośny ale denerwujący i irytujący mocno.
    Octavia I 1.9 TDI ALH 2004

Komentarz

• gregor_gda
      Drive
      • 2009
      • 80

Po pierwsze to sprawdź wydech katalizator. oraz kompensator (połączenie elastyczne miedzy kolektorem wydechowym a katalizatorem )
      To powinno być to

Powodzenia
      Gregor

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

Witam i jaka była przyczyna tego buczenia bo mnie także to trafiło

Komentarz

• tomus7
          RS
          • 2010
          • 1896
          • Peugeot

Zamieszczone przez wojtass
          Witam i jaka była przyczyna tego buczenia bo mnie także to trafiło
          [ Dodano: Pon 22 Lis, 10 18:24 ]
          Zamieszczone przez gregor_gda
          Po pierwsze to sprawdź wydech katalizator. oraz kompensator (połączenie elastyczne miedzy kolektorem wydechowym a katalizatorem )
          To powinno być to

Powodzenia
          udzielił odpowiedzi
          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• wojtas_110
            Classic
            • 2010
            • 33

Ja mam lekko uszkodzone złącze elastyczne i taki dźwięk dochodzi z komory silnika.
            Koszt wymiany u "tłumikarzy" ok 200 zł. Powoli zabieram się za jego wymianę, tylko trochę czasu brakuje.

Komentarz

• awaria_maniac
              Drive
              • 2010
              • 43

Witam,

u mnie na szczęscie przyczyna była dosyćspecyficzna i bezbolesna zarazem. W trasie z małym dzieckiem nie mogłem tego sprawdzić ale gdy dojechałem na miejsce okazało się że zwyczajnie podpórka pokrywy podtrzymująca klapę przednią wypięła się wraz z plastikowym mocowaniem z blach pod maską, przesunął się na obudowę silnika i wpadała w rezonans przy dodawaniu gazu
              Octavia I 1.9 TDI ALH 2004

Komentarz

Pracuję...