Witam, mam spory problem. Jakiś pajac wyrzucił przez okno jakieś śliwki czy inny syf które się ładnie rozbryzgały mi na szybie. Podczas czyszczenia niestety bardzo porysowałem szybę. Nie mam pojęcia dlaczego, przecierałem taką gumową skrobaczką, może była stara i guma była twarda :| beznadziejnie... tym bardziej, że jedna z bardzo widocznych rys jest na wysokości moje wzroku RRRR. Nie wiem co zrobić, bo szyba ma już jakieś tam małe odpryski w mało widocznych miejscach no i powoli myślałem od wymienię, no, ale nie teraz na zimę... może da się jakoś w miarę tanio wypolerować te rysy?
Nie warto polerować samemu szyby przedniej, bez umiejętności wykonywania tego. Potem na szybie powstają "fale dunaju". Jeśli coś mogę podpowiedzieć, ja z ubezpieczenie szyb zapłaciłem 75 zł... Może warto ubezpieczyć, a potem wymienić? :diabelski_usmiech
Umówiłem się na jutro na tą wymianę i teraz się zastanawiam co z tą nakleją na szybie. Będę potrzebował nową. Zapewne czeka mnie wizyta w urzędzie miasta. Orientuje się ktoś, ile taka naklejka kosztuje i ile się na taką czeka?
Naklejki drugiej nie dostaniesz,{tylko z wymianą tablic}ale fachowiec od wymiany szyb potrafi tę starą zdiąć i naklei na now szybę.Mi tak zrobił.Wygląda to BDB.
Naklejki drugiej nie dostaniesz,{tylko z wymianą tablic}ale fachowiec od wymiany szyb potrafi tę starą zdiąć i naklei na now szybę.Mi tak zrobił.Wygląda to BDB.
Duplikat naklejki można otrzymać w wydziale komunikacji i nie trzeba przerejstrowywać auta. Nie pamiętam ile to kosztuje, ale nie dużo - max. 20zł. Wydaje mi się że są one drukowane na miejscu więc nie trzeba na nie czekać. Ale jak pisali moi przedmówcy, fachowiec, który będzie ci zakładał szybę powinien dać sobie radę z odklejeniem naklejki ze starej szyby i przyklejeniem jej na nową.
Ja swoją przednią szybę również mam w niezbyt dobrej kondycji, tzn. sporo odprysków od drobnych kamyczków oraz zarysowania. Najbardziej jest to widoczne i przeszkadza w trakcie słonecznego dnia i jazdy pod słońce.
Również chodziło mi po głowie wymiana szyby by mieć nową z dobrą przejrzystością (przecież to też nasze bezpieczeństwo) ale trochę się wahałem ze względu na to że będzie to już nieoryginalna szyba a w sytuacji sprzedaży auta mogą się trafić osoby, które powiedzą, że auto pewnie było bite, stąd ta nieoryginalna szyba.
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
...trochę się wahałem ze względu na to że będzie to już nieoryginalna szyba a w sytuacji sprzedaży auta mogą się trafić osoby, które powiedzą, że auto pewnie było bite, stąd ta nieoryginalna szyba.
To jest akurat argument jak diabli, przednie szyby wymienia się najszczęściej ze wszystkich szyb w aucie. Opony też już niefabrycznie montowane, tarcze hamulcowe, klocki, filtry itd... to jest tak samo eksploatacyjny element jak opony czy klocki hamulcowe, tak samo się zużywa (zarysowania i odpryski) z tym że nie podlega okresowej wymianie.
Mi niestety szyba JAAN'a po 2 latach i kilku odpryskach nie podoba się, nie ma zarysowań od wycieraczek czy skrobania którego po prostu unikam ale ma pełno drobnych właśnie odprysków które cholernie utrudniają właśnie jazdę pod słońce. Zobaczymy ile zaśpiewają w JAANie, w końcu to ich szyba z dożywotnią gwarancją za usunięcie tych "piegów"
Komentarz