[O1] Problem z xenonami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dariusz 244
    Classic
    • 2010
    • 7

[O1] Problem z xenonami

Statoil Racibórz
    ON - 5.02
    95 - 5.08
    Dotychczas Statoil ostatni podnosił ceny am dziś pierwsi wyskoczyli ponad 5 zeta za zwykły ON :zastrzelic
  • Przemek345
    Rider
    • 2008
    • 314

[O1] Problem z xenonami

Hej, od jakiegoś czasu mam problem z jednym xenonem, a więc xenony są dokładane ale wszystko jest podłączone ok zgodnie z instrukcjami z forum co do problemu to jeden xenon delikatnie mruga i często gaśnie ale po wyłączeniu i włączeniu lamp działa, widać też delikatną różnice w barwie choć oba żarniki są 6000k. Co do żarników to wykluczam że to ich wina gdyż były miesiąc temu wymieniane, ostatnio przełożyłem też przetwornice i to nie pomogło a nawet lekkie mruganie na dobrej lampie się pojawiło ale nie gasła, więc czy to ewidentny koniec startera czy jednak przetwornice obie mogą się kończyć.
    Octa

Komentarz

• markuss32
      Drive
      • 2009
      • 73

Mialem to samo w l&k lewy mrugal -rozebralem wyczyscilem styki tam sa takie male blaszki lekko podgialem i narazie jest ok!
      markuss32

Komentarz

• B_KRK
        Drive
        • 2009
        • 73

Witam
        Wyszukałem ten temat, aby nie zakładać nowego.
        Od kilku dni mam problem z lewym ksenonem. Wcześniej elegancko chodziły oba, czasem tylko mrugając przy włączeniu (trzeba było wyłączyć i włączyć jeszcze raz i było ok). Od kilku dni jeden się nie zapala. Przy przekręceniu włącznika mrugnie dosłownie przez pół sekundy i nie odpala. Zauważyłem, że miałem nie dokręcony dokładnie aku i być może przy hamowaniach dociskał przetwornice. Czy może to mieć związek? Ewentualnie czy jest ktoś "oświecony" w temacie ksenonów i mógłby zarzucić jakąś radą? Nie wiem co wymienić i jak się zabrać za sprawdzenie czy to przetwornica czy żarnik..ceny raczej podobne i za to i za to.

Pozdrawiam
        bottomless red piggybank

Komentarz

• bobas
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1676

B_KRK, pewnie pada Ci po prostu xenon. Jeżeli sam umiesz to robić , to zamień stronami żarówki. Jeżeli będzie świecić to padła żarówką, jeżeli na sprawnej nie świeci tzn że albo pada Ci starter albo pada przetwornica. Na allegro możesz kupić regenerowane, a jak będziesz miał więcej problemów, pojedź do elektryka.
          BYŁ : MÓJ SZKODNIK http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=17786

JEST : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78705

www.tri-dent.pl www.kancelaria-storoniak.pl

FB: Michał Storoniak

Komentarz

• czesiu1929
            Ambiente
            • 2009
            • 142

witam koledzy, to ewidentnie wina żarnika ksenonu, ja ostatnio wymieniałem na nowe chińskie bo tanie i dostałem wadliwe żarniki, facio w sklepie dał mi następne dwie do sprawdzenia i też zaraz po włączeniu gasły. Okazało się że miał całą partię ksenonów wadliwą, żarniki nie trzymały łuku, więc dał mi żarniki z poprzedniej partii i te palą bez problemu
            L&K

Komentarz

• wojak193
              Classic
              • 2010
              • 3

witam wszystkich, mam problem, mam skode octavie 2 z 2007r z szyną can-bus, ma lampy xenonowe z żarnikiem typu d2s. miałem wcześniej zamontowane przetwornice i wszystko było w porządku oprócz tego za jak włączałem światła tzw. długie xenony mi się wyłaczały. teraz nie działają mi przetwornice, kupiłem nowe i dalej nie swiecą, dodam ze napięcie w lampie jest , jak podłączam zwykłą żarówkę to swieci a jak podłączam przetwornice typu can-bus z xenonem to nic się nie dzieje i nie świeci. Proszę o pomoc, próbowałem juz 2 rodzaje przetwornic i nic sie nie dzieje. Dziękuję za pomoc i czekam na jakieś sugestie i porady.[/quote]

Komentarz

• kateer
                Drive
                • 2015
                • 56
                • Octavia I combi (1U5)
                • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Troche odkopię... Jakiś czas temu jeden xenon przestał mi świecić, zakupiłem wiec nowe żarówki i wszystko w porządku przez 2 tyg. Żarówka w tej samej lampie padła, pomyślałem, że to przetwornica zamieniłem str lampa nie świeci. Zareklamowałem żarówkę i dostałem nową. Dzisiaj wracając do domu żarówka w tej samej lampie znów zaczęła mrugać.... Co sie może dziać jeśli przetwornica jest ok?? Spróbował bym jeszcze wyczyścić starter tylko w jaki sposób by go nie uszkodzić??
                O1VRS

Komentarz

• Mariusz87
                  L&K
                  • 2011
                  • 1286
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamień najpierw startery stronami i zobacz czy coś się zmieni
                  moje stare auto
                  jest scout

Komentarz

• kateer
                    Drive
                    • 2015
                    • 56
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Startery zamienione stronami. Żarówka mruga!!!!!!!! :shock: Kurde czy jest to możliwe, że znów przysłali mi jakąś wadliwą żarówkę czy szukać przyczyny gdzie indziej??? jutro dzwonie do sprzedawcy i mówie jaki temat :roll:
                    O1VRS

Komentarz

• Mariusz87
                      L&K
                      • 2011
                      • 1286
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A żarniki jakieś markowe czy nie?
                      moje stare auto
                      jest scout

Komentarz

• kateer
                        Drive
                        • 2015
                        • 56
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Bosma 4300 więc chyba nie takie najgorsze.... dodam, że druga lampa świeci cały czas.
                        O1VRS

Komentarz

• Jolania
                          Drive
                          • 2015
                          • 53
                          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez kateer
                          Bosma 4300 więc chyba nie takie najgorsze.... dodam, że druga lampa świeci cały czas.
                          Mam te same żarniki. Początkowo w starym zestawie lewy migał gasł. Kupiłem wspomniane bosmy i było git przez miesiąc. Zaczęło migać w tym samym reflektorze co poprzednio. Sklep mi wymienił na nową i po miesiącu, dwóch miganie. Włożyłem kolejną bosmę zamieniając przy tym przetwornice. Minęło kilka ładnych miesięcy i wszystko gra. Oczywiście po zamianie przetwornic trzeba było ponownie adaptować ksenony.
                          Myślę, że to nie kwestia żarówek tylko jakichś styków, które szię przetarły po zamianie przetwornic.
                          Mam jednak wrażenie, że wspomniane bosmy mają takie światełko biało-zielone i to świecenie takie szałowe to nie jest. Masz podobne wrażenia?
                          Znalazłem coś takiego.

Komentarz

• SkySzyja
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 158
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM
                            • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Te xenony to się wściekły chyba, u mnie też ...

Xenon prawy (przed pasażerem, choć to ma mniejsze znaczenie).
                            Wsiadam, odpalam silnik, włączam światła i ... prawy czasem nie zaskoczy i nie świeci.
                            Więc światła na 0, włączam jeszcze raz i ... zaskakuje i działa.
                            I świeci, nie mruga, oba świecą jednakowo.
                            Jest tak od dłuższego czasu, więc IMHO to chyba nie żarnik, bo by już padł.
                            To co sprawdzić, łopatologicznie ?
                            W O1 mamy D2S ?
                            I mam wrażenie jakby lewy z kolei nie robił tego kiwnięcia dół/góra przy uruchomieniu.
                            Mój Zygzak McQueen
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675

Komentarz

• Mariusz87
                              L&K
                              • 2011
                              • 1286
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

SkySzyja, na pewno padł Ci zapłonnik (taka czarna puszeczka z której wychodzi wtyczka do żarnika) możesz zamienić stronami żeby na 100% mieć pewność. poziomowanie najłatwie sprawdzić stojąc przed ścianą, najpierw włącz przełącznik świateł, a później zapłon. Odrazuzobaczysz czy się ruszają.

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 16 15:46 ]
                              Aha, tak, mamy d2s
                              moje stare auto
                              jest scout

Komentarz

• SkySzyja
                                Ambiente
                                • 2013
                                • 158
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Ok, góra dół kiwają się oba.
                                Po stronie kierowcy stoi zazwyczaj rower pod ścianą więc niedopatrzyłem.
                                Natomiast to pierwsze zaświecenie prawego jest takie że lekko mruga przez 1-2 sekundy ale nie zaświeci. I jak ponownie wyłączę i włączę to zapala się normalnie.
                                Też mi to wygląda na układ uruchamiania ale może żarnik też pada, chociaż świeci normalnie.
                                Mój Zygzak McQueen
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75675

Komentarz

• Mariusz87
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1286
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

To zapłonnik, mi też tak robił.
                                  moje stare auto
                                  jest scout

Komentarz