Czy może ktoś napisać jakie ma spalanie na fisie w silniku 2.0 AQY. Przy włączonych światłach mijania, radiu i nawiewie .Wydaje mi się ze u mnie jest za duże i tak skacze jak na zdjęciach. Zapala mi się ostatnio check engine na wolnych obrotach. Podejrzewam sonde lambde wyswietla mi się błąd który pokaże na zdjęciu. Z góry dziękuje za pomoc.
Jakie macie spalanie silnik 2.0 AQY ???
Zwiń
X
-
W tym silniku aby osiągnąć spalanie w cyklu mieszanym (miasto/poza miastem) około 7 l/100km (a nawet trochę niżej) trzeba po prostu jeżdzić przepisowo. W terenie zabudowanym nie przekraczać 50 km/h, najlepiej około 40 km/h. Poza terenem zabudowanym nie przekraczać 90 km/h lub tego co znaki pokazują, nie startować spod świateł jak na wyścigach, bo i tak szybciej się nie dojedzie na miejsce.
W mieście i poza miastem trzeba się starać jeżdzić tak jak by były uszkodzone hamulce, starać się nie używać hamulca, nie przyśpieszać i nie hamować bez potrzeby, nie przejmować się tym że ktoś pogania siedząc na zderzaku. Podstawą małego spalania jest płynna jazda bez nie potrzebnej szarpaniny, stale cofane nogi z pedału gazu.
Silnik zapewnia zapas mocy i można "pokazać" jak cię chce, ale po co? Jadąc spokojne, nie wyprzedzając bez potrzeby można poza terenem zabudowanym zejść w okolice 6 l/100km. Ja to osiągam bo po prostu chyba już wyrosłem z agresywnej, szybkiej jazdy i nie przejmuję się tym że ktoś tam siedzi na zderzaku, albo wyprzedza i koniecznie nie muszę się dać wyprzedzić. Optymalne obroty silnika to 2400.Ostatnio edytowany przez Marian 2; 1432.
Komentarz
-
Komentarz