[O1] Dziwne kopcenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dlooogi
    Classic
    • 2011
    • 17

[O1] Dziwne kopcenie

Ogrzewanie postojowe oszczędza silnik i zmniejsza jego zużycie. To kolejne rozwiązanie dostępne w samochodach ©kody, dzięki któremu wyraźnie spada poziom emisji szkodliwych składników spalin i wzrasta komfort podróżowania.
    Układ ogrzewania postojowego umożliwia nastawienie optymalnej temperatury wewnątrz samochodu – kabina zostaje ogrzana bądź przewietrzona, jeszcze zanim ktokolwiek zasiądzie w samochodzie. Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania, unika się problemu zamarzniętych lub zaparowanych szyb.
    Korzyści jest więcej: zimą nie ma konieczności prowadzenia samochodu w grubej zimowej odzieży (która, oprócz tego, że bywa niewygodna, zmniejsza skuteczność działania pasów bezpieczeństwa), a latem wsiadamy do przewietrzonego samochodu, co z pewnością również przekłada się na komfort jazdy.
    Ogrzewanie postojowe jest urządzeniem, które spala paliwo. W tym procesie uwalniana jest energia cieplna, która ogrzewa płyn chłodzący obiegu chłodzenia silnika.

Ogrzewanie postojowe można zamawiać do ©kody Superb, Superb Combi, Octavia, Octavia Combi i Yeti.
  • zielony241
    Classic
    • 2010
    • 22
    • Octavia I (1U2)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

[O1] Dziwne kopcenie

Witam niedawno nabyłem octavie 2004 TDI 130 km, od razu wymieniłem wszystkie filtry, rozrząd, olej itd. Ostatnio zauważyłem, że czasem przy mocniejszym wdepnieciu pedału gazu na 2 biegu dość mocno kopci. Stan oleju mam ok po przejechaniu 1000 km, podłączałem auto pod komputer i nic nie wykazało - czy to normalne?
    pozdrawiam

zielony241

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

musisz częściej dać po garach, będzie mniej dymić :roll:
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• markuss32
        Drive
        • 2009
        • 73

Kolega ma racje mialem to samo dalem po garach przeczysilem wydech i jest ok!
        markuss32

Komentarz

• dragster
          Elegance
          • 2009
          • 895
          • Honda

Na rozgrzanym silniku, poza miastem, kilka razy w tygodniu :twisted: pełny ogień. I unikaj tzw. eco drivingu.
          Silnik R18A2.
          http://www.dadrl.org.uk
          http://www.lightmare.org

Komentarz

• tryton
            Elegance
            • 2008
            • 935

Jako że ja uprawiam eco driving i sadzy trochę mi się nazbierało jadąc ostatnio oczywiście niemiecką autostradą licznikowe 200 to niestety za mną była jedna wielka czarna chmura ale z każdym przejechanym metrem chmura malała

Komentarz

Pracuję...