No i w momencie negocjacji ceny Szanowna Pani z firmy xxx powiedziała mi, że nie mogę założyć opon o indeksie nośności 91 i indeksie prędkości H gdyż oryginalnie z fabryki moje auto wyjechało na Kołach 225/45 R17 91W. Zaproponowała mi 94H XL (oczywiście odpowiednio droższe)
Dopisze jeszcze, że to jak wychodzi z jej wypowiedzi specjalistki od opon, że nie mogę zmienić indeksu prędkości o dwa stopnie z W --> H tylko maksymalnie o jeden stopień z W --> V. Podobno ma to związek z zużywaniem się opony. Jednak mogę zmienić indeks do H lecz muszę zwiększyć nośność z 91 do 94 i dać opony wzmocnione.
Do tego jeszcze lepszy manewr jest taki, że nie mogę zamontować do swojego auta kół mniejszych niż 17'' z tego tytułu, że firma "alcar" nie da mi certyfikatu na montaż felg ich produkcji w moim aucie ponieważ w oryginale wyjechało na 17'' i w związku z tym mogę mieć jakieś modyfikacje niepozwalające na poprawna pracę felg o rozmiarze 16''
1. Czy mogę zastosować opony Michelin Alpin A4 205/55R16 91H bez utraty gwarancji producenta opon i zachowując bezpieczeństwo.
2. Czy mogę zastosować felgi AEZ Wave 7,00x16 ET48 bez konieczności martwienia się, że felga będzie mi ocierać czy też inne związane z tym problemy (bicia itp.)
Zakładam, że montaż będzie wykonany przez autoryzowanych specjalistów od opon i felg nie u Zdzisia w garażu.
Panowie proszę o poradę odnośnie pierwszego problemu i drugiego.
Macie jakieś rozwiązania.
nie mogę założyć opon o indeksie nośności 91 i indeksie prędkości H gdyż oryginalnie z fabryki moje auto wyjechało na Kołach 225/45 R17 91W
nic nie rozumiem
Zamieszczone przez DARO_83
Do tego jeszcze lepszy manewr jest taki, że nie mogę zamontować do swojego auta kół mniejszych niż 17'' z tego tytułu, że firma "alcar" nie da mi certyfikatu na montaż felg ich produkcji w moim aucie ponieważ w oryginale wyjechało na 17'' i w związku z tym mogę mieć jakieś modyfikacje niepozwalające na poprawna pracę felg o rozmiarze 16''
to jakieś IMO bzdury, jest jeszcze homologacja, która mówi na jakich zestawach może jeździć Twój samochód, niezależnie od tego na czym akurat wyjechało z salonu :idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Do nowego samochodu stojącego w salonie zamówiłem w dziale części opony 17'' 225/45/17 indeks V z felgami dotz hanzo na lato i aby nie mieć już dodatkowych kosztów i roboty przed samą zimą zamówiłem opony zimowe 195/65/15 GY UG 7+ o indeksie H. Nie było żadnych problemów i sądzę że powinieneś kupić opony w innym miejscu bo ludzie doradzający Tobie są chyba nie odpowiednio wyedukowani albo chcą zejść ze starych zapasów i dobrze zarobić na Tobie.
w oryginale wyjechało na 17'' i w związku z tym mogę mieć jakieś modyfikacje niepozwalające na poprawna pracę felg o rozmiarze 16''
Może chodziło jej o fakt, że przy zmniejszaniu rozmiaru felgi zaciski klocków na tarczach mogą obcierać o felgę, ale nie sądzę że dotyczy to zmiany felg z 17 na 16 cali. Nie sądzę żebyś miał tarcze i zaciski niestandardowe uniemożliwiające montaż 16-stek.
Zamieszczone przez DARO_83
nie da mi certyfikatu na montaż felg ich produkcji
Chyba chodzi o gwarancję bo certyfikat na montaż jest jakimś dziwnym pojęciem a wszyscy pracownicy serwisu powinni posiadać takowe certyfikaty uprawniające ich do pracy w serwisie.
Może poszukaj zakładu dającego gwarancje na felgi (chociaż jak to wyegzekwować?)
Zamieszczone przez szkoda
jest jeszcze homologacja
Słuszna racja (jak niektórzy mawiają ). O2FL 1.8 TSI ma w homologacji felgi stalowe 15 cali dla wersji Ambiente i Elegance (mam taki dokument) a to że można założyć 16-stki i 17-stki to wybór użytkownika.
Komentarz